Και επισήμως εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Και επισήμως εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

25 Σεπτεμβρίου 2017 19:32:00

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε και επικύρωσε την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία είχε μπει το 2009, όταν αποδείχθηκε ότι αυτό υπερέβαινε το 15%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Συμβούλιο έχει κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε ότι το έλλειμμα της χώρας διαμορφώνεται τώρα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ, την τιμή-αναφοράς της Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, το Συμβούλιο κατήργησε την απόφαση του 2009 για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος.

«Έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η σημερινή απόφαση επομένως είναι ευπρόσδεκτη» ανέφερε ο Toomas Toniste, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, η οποία κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου.

«Βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο έτος του προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης και γίνεται πρόοδος για να μπορέσει η Ελλάδα να αντλήσει εκ νέου κεφάλαια από τις αγορές σε βιώσιμα επιτόκια» πρόσθεσε.

Από το έλλειμμα του 15,1% του ΑΕΠ που επιτεύχθηκε το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σταθερά και μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2016.

Αν και προβλέπεται μικρό έλλειμμα για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν εκ νέου στη συνέχεια. Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 179% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, υπό αυτό το πρίσμα, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Σε εποπτεία έως τον Αύγουστο του 2018

Η Ελλάδα τώρα θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της Ε.Ε., του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και θα ακολουθήσει η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και μια δημοσιονομική τροχιά έπειτα από αυτό, η οποία να είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της Ε.Ε.

Σε ανακοίνωσή του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συγχαίρει μεν την Ελλάδα για την πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μετάλλαξη του ελλείμματος από 15% επί του ΑΕΠ το 2009 στο 1,2% το 2017 (πρόβλεψη), τονίζει όμως πως απαιτείται συνεχής προσπάθεια για τη συνέχιση της θετικής πορείας και όχι άλλα δράματα ως προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Οι χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος καλούνται από την Επιτροπή να λάβουν μέτρα για τη μείωσή του.

Σε ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συγχαίρει μεν την Ελλάδα για την πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μετάλλαξη του ελλείμματος από 15% επί του ΑΕΠ το 2009 στο 1.2% το 2017
Σε ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συγχαίρει μεν την Ελλάδα για την πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μετάλλαξη του ελλείμματος από 15% επί του ΑΕΠ το 2009 στο 1.2% το 2017

Ολόκληρη η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί:

Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα αποτελεί την αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών των Ελλήνων πολιτών έτσι ώστε να επιστρέψει η σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το έλλειμμα ήταν άνω του 15% επί του ΑΕΠ το 2009 και πέρυσι μεταμορφώθηκε σε πλεόνασμα 0,7% και για το 2017 προβλέπουμε έλλειμμα της τάξεως του 1,2%.

Εν ολίγοις, το υπερβολικό έλλειμμα έχει διορθωθεί βιώσιμα. Τέτοια αλλαγή δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη.

Αυτό αποτελεί και τη νεότερη καλή είδηση από την Ελλάδα. Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έχει κάνει μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή του επί της αρχής να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η ανάπτυξη αυτό το έτος είναι ενθαρρυντική, δείχνοντας πως επιτέλους ξεκινάει η ανάκαμψη.

Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως η θετική πορεία αυτή θα συνεχιστεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί. Πρέπει να υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμών και των ελληνικών αρχών, έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος χωρίς περιττό δράμα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ως σύνολο.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: