Τουρκοκύπριοι: Φοβηθήκαμε επίθεση των Κυπρίων το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Τουρκοκύπριοι: Φοβηθήκαμε επίθεση των Κυπρίων το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία

19 Σεπτεμβρίου 2017 08:12:00

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, με στόχο να αποτρέψουν πιθανή έφοδο της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, δήλωσε ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα κατεχόμενα Ιλίας Μποζκούρτ.
Το ίδιο βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στον οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα σε 2-3 ώρες οι πραξικοπηματίες θα εξοντώνονταν. Μαζί του, ανέφερε, επικοινώνησε και ο αρχηγός των βρετανικών βάσεων, τον οποίο καθησύχασε πως η όλη κατάσταση δεν αφορά ούτε τις βρετανικές βάσεις, ούτε την Κύπρο.

Οι δηλώσεις του Ιλίας Μποζκούρτ έγιναν στην τουρκική εφημερίδα «Γενί Τσαγ», και ο αρθρογράφος της αναφέρει ότι ο πρώην αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, σε μια φιλική κουβέντα τους, είπε τί έζησε το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Όπως είπε, το βράδυ εκείνο στα κατεχόμενα γινόταν μια στρατιωτική τελετή και αφού τελείωσε ξεκίνησε δεξίωση με κοκτέιλ. Στη συνέχεια στις 21:30 πήγε στο αρχηγείο, τον πήρε τηλέφωνο η κόρη του από την Τουρκία και του είπε ότι στην Άγκυρα αεροσκάφη κάνουν χαμηλές πτήσεις, ακούγονται πυροβολισμοί, κάτι περίεργο συμβαίνει. «Κορίτσι μου αν γινόταν κάτι θα το ήξερα, μάλλον λάθος θα είναι, ίσως είναι τρομοκρατική επίθεση», της απάντησε. Η κόρη του έκλεισε το τηλέφωνο και σε 5-6 λεπτά τον πήρε πάλι. «Μπαμπά πυροβολούν από τα αεροπλάνα. Κάτι γίνεται εδώ, τί να κάνω εγώ;» του είπε πάλι. «Περίμενε να ρωτήσω», της απάντησε τότε.
Τηλεφώνησε στο αρχηγείο των δυνάμεων ξηράς, βρήκε εκεί έναν συνταγματάρχη, ο οποίος του είπε ότι δεν συνέβαινε τίποτα. Ωστόσο, ο αντισυνταγματάρχης αυτός ήταν ανάμεσα στους πραξικοπηματίες, αλλά επειδή τον γνώριζε προσωπικά δεν του είπε τίποτα. Τότε ξαναείπε στην κόρη του ότι δεν συνέβαινε τίποτα, αλλά εκείνη επέμενε. «Πως δεν συμβαίνει τίποτα, αφού το βλέπω με τα μάτια μου. πυροβολούν από τα ελικόπτερα», του είπε. Εκείνη την ώρα άνοιξε την τηλεόραση και είδε ότι στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα.
Εκείνη την ώρα τον πήρε τηλέφωνο και ο επιτελάρχης στρατού στα κατεχόμενα. «Στρατηγέ μου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μας τηλεφώνησαν από το κέντρο επιχειρήσεων. Έρχονται μηνύματα, πάω εκεί», του είπε. «Τί κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιε μου;», του είπε ο στρατηγός. «Στρατηγέ μου ούτε κι εγώ ξέρω, πάνω να δω», του απάντησε. Η συνομιλία αυτή έγινε μετά τις 22:30. Πήγαν αμέσως και είδαν τα μηνύματα. «Ήταν ακριβώς όπως η ανακοίνωση της 12ης Σεπτεμβρίου, που είχε διαβάσει ο Κενάν Εβρέν. Υπήρχαν υπογραφές από κάτω αλλά το όνομα και η υπογραφή του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν υπήρχε», λέει ο Ιλίας Μποζκούρτ, στην εφημερίδα «Γενί Τσαγ».
Ο αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα είπε ότι τότε αμέσως έδωσε εντολή να ενισχυθεί το κέντρο επιχειρήσεων στα κατεχόμενα με ένα-δύο άτομα. Ζήτησε ακόμη να πάνε επειγόντως στις μονάδες τους οι διοικητές και να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους σε βαθμό που να μην προκαλούν ωστόσο την ελληνοκυπριακή πλευρά. Στόχος ήταν να αποτρέψουν τυχόν έφοδο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Ευτυχώς που έδωσα αυτή τη διαταγή γιατί δύο μέρες μετά, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ είπε πως αν εκείνο το βράδυ επιτίθεντο θα έριχναν όλο τον τουρκικό στρατό στη θάλασσα της Κερύνειας. Αυτό το πράγμα το σκέφτονταν σοβαρά. Αλλά χάρη σε αυτό (διαταγή αύξησης δραστηριοτήτων) σωθήκαμε, επειδή η μυστική υπηρεσία των Ελληνοκυπρίων παρακολουθεί τους ασυρμάτους μας. Ενημερώνονται και προειδοποιούν. Λένε «οι Τούρκοι βρίσκονται σε συναγερμό, μπορεί να μας επιτεθούν». Και αυτοί φοβούνται έτσι, ανέφερε ο Ιλίας Μποζκούρτ.
Στη συνέχεια ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι συνομίλησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του είπε: «Πρόεδρέ μου, πρόκειται για ένα παραλήρημα 3-5 λαφυραγωγών που δεν ξέρουν τί κάνουν. Μέσα σε 2-3 ώρες άλλωστε θα τους εξοντώσουμε. Δεν μπορούν να απειλήσουν την Τουρκία».
Τότε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, όπως είπε, πήρε θάρρος και βγήκε στα τουρκικά κανάλια δηλώνοντας: «Εμείς δεν εγκρίνουμε τις αντιδημοκρατικές εξουσίες. Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα με τις ειρηνικές δυνάμεις ασφαλείας μας στην Κύπρο για ενδεχόμενες προβοκάτσιες των Ελληνοκυπρίων», σύμφωνα με τον αρχηγό των τουρκικών δυνάμεων.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: