Σενάριο τρόμου: Μεταλλαγμένα βακτήρια απειλούν τους αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Σενάριο τρόμου: Μεταλλαγμένα βακτήρια απειλούν τους αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
13 Σεπτεμβρίου 2017 21:23:00

Ένα μεγάλο θέμα στον σχεδιασμό των επιστημόνων για τη μελλοντική μετοίκιση στο Διάστημα, είναι τα βακτήρια που θα συναντήσουν οι «εξερευνητές» στους νέους κόσμους που θα μεταβούν, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός -κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα διαθέτει επαρκή «άμυνα» για να τους αντιμετωπίσει. Ο «εφιάλτης» των μικροβίων φαίνεται πως δεν περιορίζεται στις μελλοντικές αποστολές σε άλλον κόσμο. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι βακτήρια που μεταφέρονται από τις αποστολές στους διαστημικούς σταθμούς, όχι μόνο δεν πεθαίνουν, αλλά μεταλλάσσονται ταχύτατα ώστε να προσαρμοστούν σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν μία νέα μεγάλη απειλή για τους αστροναύτες και ιδιαίτερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα. Τα βακτήρια που έχουν μεταφερθεί στο διάστημα αλλάζουν ταχύτατα τη σύνθεσή τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες μακριά από τη βαρύτητα της Γης. Αυτό ενδεχομένως να συνεπάγεται έναν τεράστιο κίνδυνο για την ίδια τη ζωή των αστροναυτών, οι οποίοι ενδέχεται να προσβληθούν από ασθένειες, τις οποίες ο οργανισμός δεν διαθέτει ισχυρή άμυνα να αντιμετωπίσει.
Όπως αποκαλύφθηκε από τα πειράματα που έγιναν, τα βακτήρια μεταλλάχθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε ποσοστό έως και 73%! «Αυτό σημαίνει πως απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αντιβιοτικών για να τα σκοτώσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, στόχος της οποίας είναι να προληφθούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες στο διάστημα.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα βακτήρια αλλάζουν συμπεριφορά στο διάστημα. Πρόσφατα, όμως, διαπίστωσαν ότι δεν περιορίζονται στην αλλαγή συμπεριφοράς, αλλά προχωρούν στην αλλαγή της ολόκληρης της σύνθεσής τους.
Μία από τις αλλαγές που διαπίστωσαν οι επιστήμονες, είναι ότι η μεμβράνη προστασίας και το κέλυφος των μικροβίων γίνονται πολύ πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που τους χορηγούνται σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Τα πειράματα με μικρόβια στο Διάστημα γίνονται τόσο για την καλύτερη αντιμετώπιση των μικροβίων στη Γη, όσο και για την καλύτερη γνώση σε επίπεδο συμπεριφοράς και επίδρασης στις αποστολές που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.
ΠΗΓΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: