Πως μια χάλκινη μάσκα 3.000 ετών αλλάζει όλη την ιστορία της Λ. Αμερικής! | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Πως μια χάλκινη μάσκα 3.000 ετών αλλάζει όλη την ιστορία της Λ. Αμερικής!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
2 Ιουλίου 2017 22:22:00

Οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν μια αρχαία, ορθογώνια μάσκα χαλκού


στις νότιες Άνδεις της Αργεντινής υποστηρίζουν ότι αυτή τους η ανακάλυψη θέτει εν αμφιβόλω την κυρίαρχη επιστημονική θεωρία ότι η μεταλλουργία της Λ. Αμερικής προέρχεται από το Περού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η μάσκα είναι περίπου 3.000 ετών και για το λόγο αυτό θεωρείται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα μεταλλικά αντικείμενα στην ιστορία της Λ. Αμερικής.

Η μάσκα εντοπίστηκε σε μια τοποθεσία όπου ταφές ενηλίκων και παιδιών οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο 1000 π.Χ., σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που περιγράφει το εύρημα, σύμφωνα με αναφορές της Live Science. Ο βροχερός καιρός βοήθησε πολύ στην ανακάλυψη της χάλκινης μάσκας, καθώς και στη συλλογή των ανθρώπινων σκελετών που βρέθηκαν κοντά στο χωριό La Quebrada, στη βορειοδυτική Αργεντινή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεκατέσσερεις σκελετοί βρέθηκαν στην ταφή περιοχή, με τα οστά να βρίσκονται μαζί και την χάλκινη μάσκα να βρίσκεται στο κεφάλι του νεκρού, θυμίζοντας έντονα την μυκηναϊκή ταφή του βασιλιά Αγαμέμνονα. Σε κοντινή απόσταση, μια δεύτερη ταφή εμπεριείχε έναν μόνο σκελετό. Τα οστά πιθανότατα ανήκουν σε ένα μικρό παιδί ηλικίας περίπου οκτώ έως δώδεκα ετών, που έζησε περίπου 3.000 χρόνια πριν.
Η μάσκα σχεδιάστηκε προσεκτικά, με ωραίες τρύπες στη θέση των ματιών, της μύτης και του στόματος, ενώ άλλα μικρά, κυκλικά ανοίγματα κοντά στις άκρες θεωρούνται ότι έχουν βιδωθεί ώστε να μπορεί η μάσκα να εφαρμοστεί σε ένα πρόσωπο. Η μάσκα έχει μήκος περίπου 17,78 εκ. και πλάτος σχεδόν 15,24 εκ. Τα ξένα σώματα στον χαλκό είναι λιγότερα του 1% στοιχείο που προδίδει ότι η μάσκα σφυρηλατήθηκε ενώ ήταν κρύα και έπειτα επαναθερμάνθηκε.
Πηγές χαλκού έχουν βρεθεί σε απόσταση 72 χλμ. από τη θέση όπου ανακαλύφθηκε η μάσκα, υποδεικνύοντας ότι δημιουργήθηκε πιθανότατα τοπικά.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, βρέθηκαν χρυσά αντικείμενα ηλικίας σχεδόν 4.000 ετών στο νότιο Περού, πριν από περίπου μια δεκαετία. Επιπλέον, χάλκινα αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1000 μ.Χ. έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν στις περουβιανές Άνδεις, αν και δεν ήταν σαφές για τους αρχαιολόγους αν τα αντικείμενα δημιουργήθηκαν στη θέση που αποκαλύφθηκαν ή αν προέρχονται από το εμπόριο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.
Η ηλικία της μάσκας, καθώς και των άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στο χώρο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κατοικούσαν στις περιοχές της Αργεντινής των Άνδεων ήξεραν να επεξεργάζονται τον χαλκό.
Τα στοιχεία των ανευρεθέντων αντικειμένων δημοσιεύθηκαν εκ νέου ηλεκτρονικά στις 5 Ιουνίου στο περιοδικό Antiquity, αφού είχαν ήδη δημοσιευθεί για πρώτη φορά το 2010 στην εφημερίδα Boletín del Museo Chileno de Arte Precolombino.
ΠΗΓΗ ΜΑΚΕΛΕΙΟ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: