«Αόρατη πλανητική μάζα» παραμονεύει στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

«Αόρατη πλανητική μάζα» παραμονεύει στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:U.F.O, ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
23 Ιουνίου 2017 21:19:00

Επιστήμονες στο Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο (LPL), στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτή η άγνωστη «πλανητική μάζα» μπορεί να εξηγήσει, γιατί το πεδίο του ηλιακού συστήματος είναι στρεβλό στα εξωτερικά όρια της ζώνης Κάιπερ

Ένα μυστηριώδες, αόρατο, πλανητικό αντικείμενο με μάζα κάπου μεταξύ του Άρη και της Γης μπορεί να κρύβεται στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες στο Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο (LPL), στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτή η άγνωστη «πλανητική μάζα» μπορεί να εξηγήσει, γιατί το πεδίο του ηλιακού συστήματος είναι στρεβλό στα εξωτερικά όρια της ζώνης Κάιπερ.

Η Ζώνη του Κάιπερ είναι μεγάλο σύνολο μικρών σωμάτων (KBO) στην περιοχή του εξωτερικού Ηλιακού συστήματος. Είναι ένας δίσκος στο επίπεδο της κίνησης των πλανητών και σε απόσταση από 30 μέχρι 50 περίπου αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο.

Αποτελείται από δύο ειδών αντικείμενα: μικρά σώματα, παρόμοια με τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα, σε αργή τροχιά γύρω από τον Ήλιο, και πυρήνες κομητών.

Όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι σε τροχιά γύρω από τον ήλιο πάνω στο ίδιο πεδίο, αλλά, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν από την ερευνητική ομάδα, τα πιο μακρινά αντικείμενα της ζώνης Κάιπερ φαίνεται να παρεκκλίνουν από αυτό κατά περίπου οκτώ βαθμούς.

Αυτό δείχνει ότι κάτι άγνωστο επηρεάζει με αρνητικό τρόπο το μέσο τροχιακό επίπεδο του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.

«Η πιο πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματά μας είναι ότι υπάρχει κάποια αόρατη μάζα», λέει η Kat Volk, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα χρειαζόταν κάτι τόσο ογκώδες όσο ο Άρης για να προκαλέσει τη στρέβλωση που μετρήσαμε».

Οι γωνίες κλίσης των τροχιακών πεδίων, άνω των 600 αντικειμένων, στη ζώνη Κάιπερ, αναλύθηκαν για τη μελέτη.

«Αναμένουμε ότι κάθε μία από τις τροχιακές κλίσεις των KBO, να είναι σε διαφορετικό προσανατολισμό, αλλά κατά μέσο όρο, θα πρέπει να δείχνει κάθετα προς το επίπεδο που καθορίζεται από τον ήλιο και τους μεγάλους πλανήτες», δήλωσε η Volk.

Εκτός αυτών, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο στατιστικού λάθους, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις αυτό αντιστοιχεί στο 2%.

Η έρευνα απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο, το μυστηριώδες αντικείμενο να είναι ο «Planet 9», επισημαίνοντας ότι αυτός ο πλανήτης είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ μακρύτερα από εκεί. Η ύπαρξη του Planet 9 είναι ανεπιβεβαίωτη, αλλά αναμένεται να βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 200 φορές την απόσταση της Γης από τον ήλιο.

«Αυτό είναι πολύ μακριά για να επηρεάσει αυτά τα KBO», δήλωσε ο Volk.

Τα δεδομένα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι η στρέβλωση θα μπορούσε να προκύψει από περισσότερα από ένα πλανητικό αντικείμενο.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη μελέτη που διεξήχθη θα δημοσιευθούν στο Astronomical Journal.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: