Μείζονα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας & ΗΠΑ – «Βαριές» κουβέντες από Αγκυρα και αντίποινα για δίωξη μπράβων Ερντογάν | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Μείζονα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας & ΗΠΑ – «Βαριές» κουβέντες από Αγκυρα και αντίποινα για δίωξη μπράβων Ερντογάν

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΝΕΑ ΤΑΞΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ
16 Ιουνίου 2017 18:30:00

Σύμφωνα με τις φήμες, ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Μπας, εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του έγιναν ισχυρές συστάσεις για τις αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης, τις οποίες του ζητήθηκε να καταδικάσει δημόσια.
Ο Αμερικανός πρέσβης, που συνάντησε ακραία αντιαμερικανική ρητορική με απίθανους αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την αμερικανική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να το πράξει, και έφυγε από το τουρκικό υπουργείο ενοχλημένος για την τουρκική αντιδιπλωματική συμπεριφορά.

Λίγο μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα (ΕΔΩ) εναντίον των Αμερικανών και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (ΕΔΩ) για την απόφαση η οποία στερείται δήθεν νομικής βάσης.
Στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυριάρχησαν η στάση της Τουρκίας και το κατηγορητήριο για τα αιματηρά επεισόδια εναντίον των διαδηλωτών έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, ξεκίνησε την ενημέρωση με τα μελλοντικά ταξίδια του υπουργού των Εξωτερικών και στη συνέχεια είπε ότι ο κ. Ρεξ Τίλερσον της ζήτησε να διαβάσει την παρακάτω ανακοίνωση: «Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον 12 Τούρκων αξιωματούχων (της ασφάλειας του κ. Ερντογάν) στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανέχονται άτομα που χρησιμοποιούν εκφοβισμό και βία για να καταπνίξουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση.
Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες νομικές αρχές για την επιβολή του νόμου στην υπόθεση (αυτή). Όταν επιτευχθεί το αποτέλεσμα, το υπουργείο θα καθορίσει εάν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».
Η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού είναι σαφής:
“Πρώτον, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει με το κατηγορητήριο εναντίον των ανδρων του Ερντογάν, αντίθετα μόλις έχει αρχίσει, και
Δεύτερον, περιέχει την απειλή ότι όσοι αναμείχθηκαν στα επεισόδια, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, δεν έχουν θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έτσι, προειδοποιεί από τώρα τον κ. Ερντογάν, όταν πάει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να μην τολμήσει να κουβαλήσει μαζί του ούτε ένα από αυτούς που ήταν μέλη της φρουράς του, όταν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στις 15 και 16 Μαΐου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και αλλιώς, δεν πρόκειται να δώσουν βίζα σε κανένα εξ αυτών, διότι αυτόματα τους παρέχουν διπλωματική ασυλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί εξετάζουν διάφορες επιλογές που έχουν και μία εξ αυτών είναι να εκδώσουν εντάλματα για τους φρουρούς του Ερντογάν και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα για τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία έκδοσης.
Σε ό,τι αφορά την τύχη του Αμερικανού πρέσβη και των διπλωματών, που υπηρετούν στις αμερικανικές υπηρεσίες στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και αλλού, έγινε γνωστό ότι τυχόν απέλαση ή άλλο μέτρο θα αποτελέσει «εχθρική ενέργεια». Θα είναι πρωτάκουστο, έλεγαν διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, η απέλαση του κ. Μπας και των συνεργατών του, από μία χώρα σύμμαχο της Αμερικής και μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτές οι ενέργειες, θα αντιμετωπιστούν ανάλογα από τους Αμερικανούς, τόνιζαν οι πηγές.
Οι ίδιες πηγές, που αναγνωρίζουν το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Ταγίπ Ερντογάν, έλεγαν ότι τον έχουν μεν ικανό για τα πάντα, αλλά υπογράμμιζαν ότι τυχόν απόφαση για απέλαση του Αμερικανού πρέσβη θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και οι καταστάσεις γι’ αυτόν θα είναι δυσάρεστες.
Ήδη τον προειδοποίησαν για τη στάση του αναφορικά με το θέμα του Κατάρ, καθώς οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, και η δήθεν προσπάθεια του για να επέλθει η συνεννόηση και να τερματιστεί η κρίση, στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα σε αυτούς που πραγματικά και γνήσια επιθυμούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Εμιράτου και των αραβικών χωρών, που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις μαζί του.
Ο κ. Τίλερσον προγραμμάτισε μία επίσκεψη στην Άγκυρα με αποστολή να συνετίσει τον Ερντογάν, στις 3 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να γίνει η επίσκεψη το επόμενο σύντομο διάστημα. Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση της Τουρκίας… Το γεγονός είναι αυτό: όποτε και αν πάει, θα επιβεβαιωθεί η ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.
Οι διπλωματικές πηγές δεν απέκλεισαν, βεβαίως, επειδή ο κ. Ερντογάν βάλλεται πανταχόθεν, να υποχωρήσει, όπως έπραξε στην περίπτωση της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν και να προσκυνήσει. Διότι στην πραγματικότητα αυτό απαίτησε ο Ρώσος Πρόεδρος και αυτό αναγκάστηκε να κάνει ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας.
Αυτό που σίγουρα απώλεσε, είναι την εμπιστοσύνη των Αμερικανών. Όπως διαβεβαίωναν οι διπλωματικές πηγές, η Αμερική δεν θα τον συγχωρέσει ποτέ.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: