«Καμπανάκι» από τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη για πιθανό σεισμικό «ατύχημα» – Τι λέει για τους υδρογονάνθρακες | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

«Καμπανάκι» από τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη για πιθανό σεισμικό «ατύχημα» – Τι λέει για τους υδρογονάνθρακες

22 Απριλίου 2017 20:30:00

Στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και τις εγγυήσεις που ζητούν οι τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Μάλιστα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ιδιαίτερα τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τα Ιόνια Νησιά από ένα πιθανό ατύχημα λόγω σεισμού επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, σύμφωνα με τις οποίες γίνονται έρευνες σε μια περιοχή που δεν είναι επαρκώς χαρτογραφημένη σεισμικά.
«Ο καθηγητής Τσελέντης θέτει ζητήματα που πρέπει να τα πάρουμε υπόψη, ότι η δηλαδή η ερευνητική γεώτρηση γίνεται σε μια περιοχή που δεν είναι χαρτογραφημένη όπως πρέπει ή δεν παίρνει υπόψη της ρήγματα καινούργια ή παλιά, μπορεί να υπάρξει τέτοια μετατόπιση των συνθηκών της περιοχής που μπορεί να προκαλέσει πραγματικά ζημιές που φοβούμαστε όλοι. Άρα λοιπόν το θέμα της σεισμικότητας είναι εξαιρετικά κρίσιμο γι’ αυτό πρέπει 5 και 10 φορές να ξανασυζητηθεί. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει ένα ρίσκο μιας εταιρείας που ενδεχομένως να χάσει κάποια χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή μια περιοχή ολόκληρη μπορεί να έχει καταστραφεί. Εμείς επιμένουμε σε αυτά», τονίζει

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων χαρακτηρίζει φυσιολογικό να προσδοκά η περιοχή οφέλη αλλά και να υπάρχουν φόβοι με δεδομένο ότι οι χάρτες με τα οικόπεδα προς έρευνα «αγκαλιάζουν» όλα τα νησιά και δημιουργούν πλέον ένα νέο τοπίο στην περιοχή.
«Εάν λειτουργήσει όπως προδιαγράφεται αλλάζει τα πάντα. Εδώ ακριβώς έχουμε τους προβληματισμούς και την στόχευση ως Περιφέρεια να αναλύσουμε όσο πιο βαθειά γίνεται αυτή την εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα μέσα από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να διαγνώσουμε εάν έρχεται να δώσει όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε να ληφθούν τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να έχουμε ορισμένες εγγυήσεις. Ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ είναι πια θα είναι η επίδραση της νέας οικονομίας που φαίνεται να είναι προ των πυλών σε σχέση με την δρώσα οικονομίας της περιοχής. Είναι μια περιοχή που στηρίζεται πάρα πολύ στο θαλάσσιο στοιχείο, ο παράκτιος τουρισμός, ο τουρισμός της ιστιοπλοΐας κ.α. και ταυτόχρονα η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια που είναι σημαντικές πηγές παραγωγής εισοδήματος για τους κατοίκους των ιονίων νήσων.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα αφενός απέναντι στο περιβάλλον και απέναντι στις οικονομικές δράσεις της περιοχής. Αυτό το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο οξυμένο, όταν το νότιο Ιόνιο βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή κι επομένως αναρωτιέται κανείς εάν όλες οι προδιαγραφές και οι σύγχρονες αντιλήψεις λαμβάνονται υπόψη. Εάν λαμβάνονται υπόψη οι χαρτογραφήσεις των ρηγμάτων της περιοχής κ.ά. Υπάρχουν λοιπόν τεράστια ερωτήματα σε όλο αυτό το ζήτημα και το πώς θα εξελιχθεί, τι μέτρα λαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει ο κ. Γαλιατσάτος.
Παράλληλα εξηγεί ότι  Σ.Μ.Π.Ε. είναι ένα γενικό κείμενο όμως όπως έχει δείξει η εμπειρία , από το  2012 όταν συζητήθηκαν και πάλι για 2 περιοχές του δυτικού Πατραϊκού και  του Κατακόλου, υπήρχαν αδυναμίες στις μελέτες και δεν υπήρχαν καθόλου αναζητήσεις απαντήσεων σε αρκετά θέματα.
«Οι γνωμοδοτήσεις που έκανε τότε το Περιφερειακό Συμβούλιο τελικά οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει, ως ένα βαθμό υπόψη της, αυτές τις τοποθετήσεις. Σήμερα λοιπόν αυτή η Σ.Μ.Π.Ε. που έρχεται τώρα είναι κατά τι, ως ποιότητα και εικόνα, βελτιωμένη σε σχέση με την εκδοχή του 2012. Παρ’ όλα αυτά, κι επειδή ο χάρτης δείχνει ότι τα νησιά μας αγκαλιάζονται, δεξιά κι αριστερά, από προς εκμετάλλευση «οικόπεδα», μας βάζει σε έναν σκεπτικισμό. Μας αναγκάζει να οδηγηθούμε σε μια εκτεταμένη συζήτηση όπου όλα τα θέματα θα βγουν στην επιφάνεια και ν’ απαιτήσουμε σε αυτό το στάδιο να υπάρχουν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ώστε οι άλλες μελέτες που θα ακολουθήσουν και οι άλλες ενέργειες που θα γίνουν, να έχουν ένα σαφές πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί και να τεθεί εν αμφιβόλω από τους οποιοσδήποτε αναδόχους του έργου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η στιγμή», σημειώνει.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων παραδέχεται επίσης ότι θα παίξει ρόλο και ο ψυχολογικός παράγοντας των τουριστών που θα επισκέπτονται το Ιόνιο και θα βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους πλατφόρμες που θα βγάζουν πετρέλαιο και γι’ αυτό επιμένει ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί από πριν με σαφείς εκτιμήσεις κινδύνων και επιδράσεων.
«Αυτά πρέπει να είναι γνωστά, να μελετώνται και να παρουσιάζονται προκειμένου να εκτιμηθεί ποιο είναι το συμφέρον. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν έχουμε το ειδικό βάρος για να αποτρέψουμε έναν σχεδιασμό που πιθανότατα θεωρείται εθνικός σχεδιασμός με συμφέροντα που ξεπερνούν τις δικές μας δυνατότητες Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να βάλουμε την συζήτηση εκεί που έχουμε εκτιμήσει ότι υπάρχουν αδύνατες πλευρές της μελέτης για να πάρουμε ότι περισσότερο μπορούμε σε αυτό το στάδιο».
Παράλληλα θέτει επί τάπητος το θέμα του Δημόσιου Φορέα που πρέπει να σχεδιάζει και να επιβλέπει όλη αυτή την μεγάλη υπόθεση σε όλα της τα στάδια, από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την εκτέλεση των ερευνών.
«Αυτό το θέμα δεν μπαίνει τυχαία γιατί αυτή την στιγμή γίνονται αποσπασματικές προσπάθειες που φαίνεται να έχουν και πρωθύστερα σχήματα. Έχει συσταθεί ένας Φορέας που ονομάζεται Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, ο οποίος έχει αυτή την σκοπιμότητα, όμως είναι μη στελεχωμένη. Έχει μερικά στελέχη σε επίπεδο διοίκησης, όμως από εκεί κάτω δεν υπάρχει δυναμικό το οποίο να δώσει εγγυήσεις ότι πραγματικά το ελληνικό δημόσιο εποπτεύει αυτή τη διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι είναι τεράστιων δυνατοτήτων εταιρείες οι οποίες έχουν οικονομικές δυνατότητες που ξεφεύγουν και από τα όρια της ελληνικής πραγματικότητας. Επομένως εάν εσύ δεν έχει έναν κεντρικό σχεδιασμό για να βάλεις τα φρένα που χρειάζονται, με στόχευση το εθνικό συμφέρον, μπορεί τελικά να δουλεύει για χάρη άλλων. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Το θέτουμε στην συζήτηση και χρειαζόμαστε απαντήσεις».
Πηγή: patrastimes.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: