Η μάχη στον Υδάσπη Ποταμό | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η μάχη στον Υδάσπη Ποταμό

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
5 Απριλίου 2017 21:24:00

O Μ. Αλέξανδρος, μαχόμενος επίμονα και υποτάσσοντας τους Ασσακηνούς, τους Ασπάσιους και άλλους άγριους λαούς, εκπόρθησε τα Μάσσαγα και -επιχωματώνοντας μία βαθειά χαράδρα- κατέλαβε την απόκρημνη τοποθεσία ‘Αορνο Πέτρα που σύμφωνα με το μύθο ούτε ο Ηρακλής και ο θεός Διόνυσος δεν είχαν κυριεύσει. ‘Οταν τέλος οι ‘Ελληνες έφτασαν στον Ινδό ποταμό βρήκαν έτοιμη τη γέφυρα που είχε κατασκευάσει γι αυτούς ο στενός φίλος του βασιλιά Ηφαιστίωνας. (Σημειωτέον πως ακόμα και η διάσημη βασίλισσα των Ασσυρίων Σερίραμις δεν είχε κατορθώσει να διαβεί τον Ινδό). Τότε συμμαχώντας με τον τοπικό ηγεμόνα Ταξίλη ο Αλέξανδρος έφτασε στον ποταμό Υδάσπη στην Ινδία όπου τον περίμενε ο πολεμικότατος βασιλιάς Πώρος οχυρωμένος πίσω από το ποτάμι.


Η μάχη που ακολούθησε αποτελεί υπόδειγμα στρατιωτικής τακτικής :

O Αλέξανδρος άρχισε να μετακινεί τον στρατό πάνω κάτω κατά μήκος του ποταμού κρατώντας τους Ινδούς σε αγωνία αναφορικά με την ακριβή χρονική στιγμή της διέλευσης. Επειδή αυτό κράτησε αρκετές μέρες, οι Ινδοί υπνωτισμένοι από τον συνεχή ελιγμό έχασαν το ενδιαφέρον τους, με συνέπεια μία βροχερή νύχτα να επιχειρήσει ο Αλέξανδρος αιφνιδιαστικά την διάβαση. Η διάβαση υπήρξε πολύ επικίνδυνη επειδή όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στην απέναντι ξηρά, έκπληκτος αντελήφθη πως επρόκειτο για νησί κι όχι για την αντίπερα όχθη, αλλά συνέχισε ωστόσο την πορεία.

Ο Αλέξανδρος (ακολουθούμενος από τον Μελέαγρο) διέβη τον ποταμό με ένα τμήμα του στρατού, έχοντας αφήσει τον Κρατερό με τον υπόλοιπο στρατό πίσω με την εντολή αν δει τον Πώρο να εμπλέκεται σε μάχη με τον ίδιο, να διαβεί τον ποταμό και να πλήξει τους Ινδούς. Ο Πώρος μόλις αντελήφθη πως ο Αλεξανδρος διέβη τον Υδάσπη βρέθηκε σε δίλημμα : αν κινούσε όλο το στρατό κατά του Αλέξανδρου θα κινδύνευε να πληγεί εκ των νώτων από τον Κρατερό ενώ προφανώς δεν μπορούσε να μείνει και στατικός. ‘Ετσι έμεινε στη θέση του στέλνοντας τον γιό του με ένα μικρό στρατιωτικό σώμα να σταματήσει τον Αλέξανδρο , αλλά το εν λόγω σώμα καταστράφηκε και ο γιός του σκοτώθηκε (έχοντας πρώτα πληγώσει και τον Αλέξανδρο όπως αναφέρεται από κάποιους ιστορικούς. Γι αυτό και κάποια νομίσματα παριστάνουν μονομαχία του Αλέξανδρου καβάλα στον Βουκεφάλα με έναν Ινδό άνακτα πάνω σε ελέφαντα. Αν ο Ινδός μονάρχης είχε στείλει μεγαλύτερο σώμα, ο Αλέξανδρος δεν θα εμπλεκόταν, αλλά θα ενωνόταν με τον Μελέαγρο).

Ο Πώρος παρατάχθηκε ενάντια στον Αλέξανδρο έχοντας τους πολεμικούς ελέφαντες και το πεζικό στο κέντρο και το ιππικό στα άκρα. Ο Αλέξανδρος επιτέθηκε κατά του αριστερού ιππικού άκρου του Πώρου, ο οποίος θορυβημένος το ενίσχυσε με σώμα ιππικού από το δεξιό του. Λόγω της αποδυνάμωσης του δεξιού Ινδικού άκρου ο Κοίνος επιτέθηκε κατά αυτού του άκρου, το προσπέρασε και κάνοντας κύκλο γύρω από το Ινδικό στράτευμα έπληξε το αριστερό Ινδικό ιππικό άκρο εκ των νώτων βοηθώντας τον Αλέξανδρο. Λόγω της επικείμενης κατάρρευσης του αριστερού του ο Πώρος αποδυνάμωσε το κέντρο του δημιουργώντας ρήγμα που σύντομα επέφερε μαζικό πανικό. Εν συνεχεία ο Κρατερός πέρασε το ποτάμι και ενεπλάκη επίσης βοηθώντας τον Αλέξανδρο με συνέπεια την ήττα των Ινδών.

Ο Αλέξανδρος θαύμασε την ανδρεία του Πώρου (ο οποίος λέγεται από κάποιους πως πλήγωσε και τον Βουκεφάλα σε μεταξύ τους μονομαχία) και του φέρθηκε βασιλικώς επιτρέποντάς του να διοικεί αυτόνομα το βασίλειό του. Ωστόσο μετά τη μάχη πέθανε ο θρυλικός Βουκεφάλας εξαντλημένος, έχοντας γνωρίσει στρατιωτική δόξα όση κανένα άλλο άλογο στην παγκόσμια ιστορία.

Από στρατηγική άποψη ο Πώρος (αν και χεροδύναμος και γενναίος σε μάχη εκ του σύνεγγυς) διέπραξε τα εξής λάθη :

1) επιλέγοντας παθητική στάση έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι σε έναν εξαιρετικά ενεργητικό και αεικίνητο Αλέξανδρο.

2) ‘Οταν ο Μακεδόνας διέβη το ποτάμι , έπρεπε να χωρίσει σωστά τον στρατό του στα δύο (διατηρώντας τον συντονισμό) βαδίζοντας ίδιος κατά του Αλέξανδρου και αφήνοντας το υπόλοιπο στράτευμα να εμποδίζει την διάβαση του Κρατερού. Δηλαδή το σώμα που έστειλε κατά του Αλέξανδρου ήταν μικρό, μαρτυρώντας μία ανασφάλεια κι ενδόμυχη τάση να προφυλαχθεί ο ίδιος με το πολύ μεγάλο τμήμα στρατού τη στιγμή που ο Αλέξανδρος πραγματοποιούσε ο ίδιος πολύ επικίνδυνες κινήσεις.

3) Ο Πώρος δεν θα έπρεπε να νιώσει τόσο ανασφαλής με την επίθεση του Αλέξανδρου στο αριστερό του και να αποδυναμώσει το δεξιό ιππικό άκρο του κι εν συνεχεία το κέντρο του. ‘Οπως τονίσαμε και αλλού, στον Γρανικό και στα Γαυγάμηλα βλέπουμε επίσης τον Αλέξανδρο να ξεκινά με εικονική επίθεση αντιπερισπασμού προς το αριστερό άκρο του εχθρού κι εν συνεχεία να μετακινεί τον στρατό προς το κέντρο όταν εκείνος το αποδυναμώσει από ανασφάλεια δημιουργώντας ρήγμα.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


One thought on “Η μάχη στον Υδάσπη Ποταμό”

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εξ όσων γνωρίζω, όταν ο Αλέξανδρος πέρασε το ιππικό του με σχεδίες νύχτα και με βροχή τον Υδάσπη νόμισε, όπως σωστά γράφετε, πως βρισκότανε στην απέναντι όχθη, με αποτέλεσμα απο αμέλεια να αφήσουν κάποιοι τις πρόχειρες σχεδίες να τις παρασύρει ο Υδάσπης γνωρίζοντας πως με τον καλπασμό των αλόγων τους θα φθάνανε πριν ξημερώσει στο στρατόπεδο του Πώρου και θα τον αιφνιδιάζανε. Η μεγάλη καθυστέρηση για να συνεχίσουν την διάβαση απο τη νησίδα που βρεθήκανε στην απέναντι όχθη είχε σαν αποτέλεσμα η εχθρική φρουρά να αντιληφθεί τις σχεδίες, και να ειδοποιήσει τον Πώρο. Αυτό ήταν μια μεγάλη καταστροφή των σχεδίων και άλλαξε αυτομάτως καταλυτικά κάθε σχεδιασμό θέτοντας υπο αμφίβολη έκβαση τη μάχη που θα ακολουθούσε. Οποιοσδήποτε άλλος θα επέστρεφε στο στρατόπεδό του ακυρώνοντας κάθε συνέχεια. Αλλά εδω μιλάμε για τον Αλέξανδρο!
    Ο Πώρος μη γνωρίζοντας πόσος στρατός πέρασε τον ποταμό έστειλε τον γιό του με μερικά άρματα μάχης για αναγνώριση. Ο γιός πολυ κακώς ενεπλάκη σε μάχη. Θα έπρεπε να επιστρέψει και να αναφέρει στον πατέρα του.
    Αλλά δε πιστεύω πως έτσι κι αλλιώς θα είχανε κάποια ελπίδα. Ο Αλέξανδρος ήταν στρατηγική ιδιοφυΐα, πάλι θα γυρνούσε το αποτέλεσμα προς όφελός του όποια κι αν ήταν η αντίδρασή τους. Ο πανικός των εχθρών και μόνο στη θέα του στρατού του ήταν απόλυτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: