Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά στα τροπικά δάση του Αμαζονίου | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά στα τροπικά δάση του Αμαζονίου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ
30 Μαρτίου 2017 09:10:00

Νέα έρευνα που διεξήχθη στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας προσπάθησε να δείξει πώς οι αυτόχθονες πληθυσμοί ζούσαν πριν την «απόβαση» των Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο.

Η αρχαιολόγος Jennifer Watling ανακάλυψε περισσότερα από 450 μεγάλα γεωμετρικά γεωγλυπτά στη δυτική περιοχή του Αμαζονίου καθώς έκανε έρευνα για το διδακτορικό της.

Τα γεωγλυπτά εντοπίζονται σε μήκος περίπου 12.000 χλμ και δεν ήταν εμφανή από ψηλά, αφού καλύπτονταν από δέντρα μέχρι που απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο σύγχρονης αποψίλωσης των δασών.
Τι σημαίνει όμως αυτή η ανακάλυψη;
Σύμφωνα με την δρ. Walting «Το γεγο
Νός ότι αυτά τα ευρήματα ήταν κρυμμένα για αιώνες κάτω από το τροπικό δάσος θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την ιδέα πως τα δάση του Αμαζονίου είναι παρθένα οικοσυστήματα».
Σε αυτές τις περιοχές είναι απίθανο να υπήρχουν κάποτε χωριά, καθώς οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ελάχιστα αντικείμενα και εκτιμάται πως η περιοχή ήταν πιθανότατα χώρος συγκέντρωσης και πραγματοποίησης τελετών.
Οι ερευνητές είχαν δυο απορίες μετά τις ανακαλύψεις αυτές:
Εάν η περιοχή ήταν ήδη δασώδης όταν δημιουργήθηκαν τα γεωγλυπτά και
Σε τι βαθμό οι άνθρωποι της εποχής επηρέασαν το τοπίο κατά τη δημιουργία τους
Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να «ανακατασκευάσουν» δύο από τις επίμαχες τοποθεσίες πηγαίνοντας πίσω 6.000 χρόνια και διαπίστωσαν πως για την κατασκευή των γεωγλυπτών δημιουργηθεί πρόχειρα ξέφωτα.
Αντί όμως να κάψουν μέρη του δάσους για να διευκολυνθεί η κατασκευή ή για να καλλιεργήσουν τη γη φρόντισαν, όπως φαίνεται, να διατηρήσουν τα πολύτιμα δέντρα και τους θάμνους.
«Η απόδειξη πως τα δάση του Αμαζονιου τα διαχειρίζονταν αυτόχθονες πληθυσμοί πολύ πριν έρθουν σε επαφή με τους Ευρωπαίους δεν θα πρέπει να αναφέρεται ως δικαιολογία για την καταστροφική, μη βιώσιμη χρήση της γης που έχουμε σήμερα. Θα πρέπει αντ ‘αυτού (σ.σ. η γνώση) να χρησιμεύσει για την ανάδειξη της εφευρετικότητας τους που δεν οδήγησε στην υποβάθμιση των δασών αλλά και της σημασίας των γνώσεων που είχαν οι αυτόχθονες στην εύρεση βιώσιμων, εναλλακτικών λύσεων για την αξιοποίηση της γης».
ΠΗΓΗ ΠΕΡΙΕΡΓΑ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: