ΥΕΘΑ: Ξεκινάει ο εκσυγχρονισμός F-16 και η προμήθεια Μαχητικών 5ης γενιάς | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

ΥΕΘΑ: Ξεκινάει ο εκσυγχρονισμός F-16 και η προμήθεια Μαχητικών 5ης γενιάς

7 Φεβρουαρίου 2017 21:51:00

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και μετά από εισήγηση των επιτελείων ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S 300.

Eιδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο αίτημα παροχής πληροφοριών διαθεσιμότητας (Letter of Request/LOR) αναφέρεται στο ενδεχόμενο προμήθειας 20 μαχητικών 5ης γενιάς F-35A ενώ ζητείται και η έναρξη αναβάθμισης μαχητικών F-16.


Σημειώνεται ότι η ΠΑ έχει ξεκινήσει από το 2009 τη διαδικασία για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των F-16, έχοντας ζητήσει επανειλημμένα στοιχεία κόστους και διαθεσιμότητας τόσο από την Αμερικανική κυβέρνηση όσο και από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, η οποία παρείχε όλες τις τεχνικές και επιχειρησιακές λεπτομέρειες για την αναβάθμιση σε διαμόρφωση Viper (με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, νέο κεντρικό υπολογιστή, νέες οθόνες απεικόνισης, κλπ.).

Στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η φονικότητα του αεροσκάφους , η επιβιωσημότητα, η διαλειτουργικότητα, η βελτιωμένη επίγνωση μάχης για τον χειριστή προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή με παράλληλη βελτίωση του τομέα  της τεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας.

Ειδικότερα έμφαση δίνεται στη  χρήση νέου ραντάρ σε συνδυασμό με αναβάθμιση του πιλοτηρίου με την τοποθέτηση μιας νέας οθόνης (CPD) που θα συμβάλουν στην δραματική αύξηση της επίγνωσης τακτικής κατάστασης σε συνδυασμό με το σκοπευτικό επί κάσκας JHMCS, διόπτρες NVG,  το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS και ζεύξη δεδομένων Link 16.

Κύκλοι της ΠΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα μηδενικού ρίσκου καθώς βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και για άλλους  διεθνείς πελάτες του F-16 ενώ είναι πλήρως πιστοποιημένο από την κατασκευάστρια εταιρία. Επιπλέον η αναβάθμιση αυτή θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με εγχώριες δοκιμές όλων των πρωτοτύπων (αφορά τα Block 30/50/52+/Advanced).

Η ΠΑ έχει αναγνωρίσει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υψηλή επιχειρησιακή αναγκαιότητα και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, καθόσον μόνον ένας αναβαθμισμένος στόλος από F-16 θα είναι ικανός να επιχειρεί και να «συνεργάζεται» στο μέλλον με τα μαχητικά F-35.

Εξίσου σημαντική για την ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας θα είναι η συντήρηση-αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, για τα οποία υπήρχε άμεση απαίτηση εκτέλεσης των εργασιών αυτών εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: