Ο πρώτος χάρτης που αναφέρει τη λέξη “America” -αλλά όχι εκεί πού μπορεί να φανταζόμαστε | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ο πρώτος χάρτης που αναφέρει τη λέξη “America” -αλλά όχι εκεί πού μπορεί να φανταζόμαστε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
11 Ιανουαρίου 2017 22:29:00

Ο 509 χρόνων χάρτης του Μάρτιν Βαλντζεεμύλλερ ενσωμάτωνε πρόσφατες αναφορές του εξερευνητή Αμέριγκο Βεσπούτσι και του απέδιδε τις πηγές όπου όφειλε.

Τον Απρίλιο του 1507, ο Γερμανός χαρτογράφος Μάρτιν Βαλντζεεμύλλερ (Martin Waldseemüller) δημοσίευσε τον Universalis cosmographia secundum Ptholomaei traditionem et Americi Vespucii aliorumque lustrationes (Οικουμενική Κοσμογραφία σύμφωνα με την παράδοση του Πτολεμαίου και τις ανακαλύψεις του Αμέριγκο Βεσπούτσι και άλλων).
Ήταν ο πρώτος γνωστός χάρτης που εμφανίζει τμήματα του Νέου Κόσμου με την ένδειξη “America”, από την λατινική εκδοχή του ονόματος του Βεσπούτσι.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Βεσπούτσι είχε ταξιδέψει στην ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής και είδε ότι επεκτείνεται πολύ πιο νότια απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τότε -μια ολόκληρη νέα ήπειρος.Πρόκειται για χάρτη τοίχου, ο οποίος αποτελείται από 12 τμήματα που εκτυπώθηκαν από ισάριθμες ξυλογραφίες, διαστάσεων 46×62 εκ. η καθεμία. Τα τμήματα είναι 4 οριζόντια και 3 κάθετα. Ο χάρτης χρησιμοποιεί τροποποιημένη προβολή του Πτολεμαίου, σε σχήμα καρδιάς, με καμπύλους μεσημβρινούς για να απεικονίσει όλη την επιφάνεια της Γης. Θεωρείται ο πρώτος χάρτης που απεικονίζει με ακρίβεια τις γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος). Ένα ακόμη πρωτοποριακό χαρακτηριστικό του χάρτη είναι ότι κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των ακτών της ανατολικής Ασίας και της δυτικής Αμερικής, τοποθετώντας για πρώτη φορά ωκεανό ανάμεσά τους, μολονότι εμφανίζεται πολύ “στενός”. 

Η νοτιότερη ήπειρος αποκαλείται “America” και είναι η πρώτη φορά που αυτό το όνομα εμφανίζεται σε χάρτη. Ο Βαλντζεεμύλερ, επιχειρηματολογώντας υπέρ του ονόματος που χρησιμοποίησε, ανέφερε ότι όπως οι γνωστές ήπειροι Ευρώπη, Ασία και Αφρική έφεραν γυναικεία ονόματα, θα ήταν σωστό και η νέα ήπειρος να λάβει το βαπτιστικό όνομα αυτού που θεωρούσε ότι την ανακάλυψε, του Αμέριγκο Βεσπούτσι. Ο Βαλντζεεμύλερ φαίνεται ότι έδωσε το όνομα αυτό στη νέα ήπειρο επειδή υιοθέτησε την άποψη του Βεσπούτσι ότι επρόκειτο για έναν “Νέο Κόσμο”, έννοια ως τότε άγνωστη στον ευρωπαϊκό χώρο.Στον χάρτη, η ανεξερεύνητη ήπειρο της Βόρειας Αμερικής ονομάζεται “Parias”. Στα ανατολικά, ο χάρτης εκτείνεται σε μια περιοχή -με την ένδειξη “India Meridionalis”, δηλαδή Νότια Ινδία- με τη χερσόνησο της Ταϊλάνδης, την Καμπότζη, το Λάος και το Βιετνάμ και με διάσπαρτα και μη επισημασμένα νησιά.

Ο Universalis Cosmographia, ή και Χάρτης του Βαλντζεεμύλλερ, αρχικά είχε τυπωθεί σε 1.000 αντίτυπα αλλά σήμερα υπάρχει μόνον ένα, το οποίο εκτίθεται στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Πηγή:
3otiko.blogspot.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: