Ανάσα» και περιθώριο τουλάχιστον δύο μηνών μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή τους πήραν οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» που κατέθεσαν την προτελευταία μέρα του 2016 αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Κι αυτό, διότι με την κατάθεση στις 30/12/2016 η αίτησή τους θα εξεταστεί με
τις προβλέψεις της παλιάς νομοθεσίας και όχι αυτής που ψηφίστηκε (ΦΕΚ 240/Α/22/12/2016) και ισχύει από τις αρχές του νέου έτους (Ν. 4446/2016).
Πρόκειται για σημαντική διαφορά, καθώς οι διατάξεις του προηγούμενου κώδικα είναι πιο ευνοϊκές για τις διοικήσεις και τους μετόχους επιχειρήσεων που… κλυδωνίζονται καθώς απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με αυτές του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος δίνει αυξημένα δικαιώματα ιδιαίτερα στις πιστώτριες τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους εργαζομένους ή ένα μεγάλο μέρος αυτών, ενώ λέγεται ότι υπάρχει σχετικό προσύμφωνο και με προμηθευτές και πιστωτές.
Πάντως, έτσι και αλλιώς διοίκηση και μέτοχοι της εκδότριας εταιρείας του «Ελεύθερου Τύπου» έχουν περιθώριο δύο μηνών μέχρι την εξέταση της υπόθεσής τους από το αρμόδιο δικαστήριο, στο οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν το προβλεπόμενο σχέδιο αναδιοργάνωσης.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για χρέη της εταιρείας σε τράπεζες που κυμαίνονται από 20 έως 22 εκατ. ευρώ τα οποία θέλει να αναδιαρθρώσει.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, δάνεια σε τράπεζες και χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο η εταιρεία θα ζητήσει να ρυθμιστούν σε χρονική διάρκεια 18 και 15 ετών, αντίστοιχα.
Το τελευταίο 18μηνο οι εργαζόμενοι αμείβονται ουσιαστικά με έναντι και, όπως λέγεται, τα οφειλόμενα (και από παλαιότερα έτη) σε εργαζομένους ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ.
Αρχικά υπήρξε εμπλοκή καθώς οι εργαζόμενοι διαφώνησαν με όσα τους εμφάνισε η διοίκηση του «Ε.Τ.» ότι οφείλει στον καθένα.
Τελικά όμως φαίνεται ότι υπήρξε νεότερη πρόταση της διοίκησης με αύξηση κατά περίπου 5.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και φαίνεται ότι επήλθε συμφωνία.
Η αίτηση του «Ε.Τ.» θα εξεταστεί σε ένα δίμηνο και γι’ αυτό το χρονικό διάστημα δεν διακινδυνεύει με πτώχευση από κανέναν.
Μετέπειτα όλα θα εξαρτηθούν από το σχέδιο αναδιοργάνωσης που θα παρουσιαστεί, τις συμφωνίες με πιστωτές, προμηθευτές, εργαζομένους κ.ά., και την απόφαση του δικαστηρίου.
Πηγή: efsyn.gr