Αυτή η μπαταρία δουλεύει αδιάλειπτα για 176 χρόνια και κανείς δεν ξέρει πώς! | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Αυτή η μπαταρία δουλεύει αδιάλειπτα για 176 χρόνια και κανείς δεν ξέρει πώς!

8 Ιανουαρίου 2017 12:01:00

Ενώ η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει τα πάντα σε αυτό τον κόσμο, κάποια πράγματα παραμένουν ανεξήγητα. Όπως αυτή η μπαταρία που λειτουργεί συνεχώς τα τελευταία 176 χρόνια και κανείς δεν ξέρει πώς!Μια μπαταρία που είχε εγκατασταθεί σε ένα κουδούνι το 1840 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δουλεύει ασταμάτητα τα τελευταία 176 χρόνια ή αλλιώς το κουδούνι που τροφοδοτεί έχει χτυπήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια φορές. Η μυστηριώδης μπαταρία που βρίσκεται στο Εργαστήριο Clarendon έχει παραξενέψει τους ερευνητές, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς έχει διαρκέσει για τόσο πολύ καιρό.

Επισήμως γνωστό ως Clarendon Dry pile ή απλά το ηλεκτρικό κουδούνι της Οξφόρδης, τροφοδοτείται από μία μόνο φαινομενικά αθάνατη μπαταρία, η οποία κινεί μια μεταλλική μπάλα μπροστά και πίσω με έναν απαλό ήχο. Αυτό συμβαίνει επειδή η επιβάρυνση είναι τόσο χαμηλή ώστε η μεταλλική μπάλα που είναι υπεύθυνη για το κουδούνισμα, απλά δονείται απαλά μεταξύ των δύο καμπανών.
Το Clarendon Dry Pile είναι ένα από τα πρώτα είδη ηλεκτρικής μπαταρίας. Αυτές λειτουργούν με τη χρήση εναλλασσόμενων δίσκων αργύρου, ψευδαργύρου, θείου και άλλων στοιχείων, για την παραγωγή μικρών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση της μπαταρίας του Oxford Bell, η κατασκευή των «δίσκων» στο εσωτερικό της μπαταρίας είναι άγνωστη.
Το 1984, ο Α.Ι. Croft, τότε ερευνητής στο Εργαστήριο Clarendon της Οξφόρδης, εξηγεί το μυστήριο πίσω από τη λειτουργία της:
«Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι οι δίσκοι δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα, αλλά είναι σαφές ότι η εξωτερική επικάλυψη είναι θείο και αυτό σφραγίζει στα κύτταρα και τον ηλεκτρολύτη. Παρόμοιοι δίσκοι με το συγκεκριμένο, έγιναν από τον ερευνητή Giuseppe Zamboni, οι μπαταρίες του οποίου αποτελούνταν από περίπου 2.000 ζεύγη δίσκων αλουμινόχαρτου κολλημένων σε χαρτί εμποτισμένο με θειικό ψευδάργυρο και επικάλυψη από την άλλη πλευρά με διοξείδιο του μαγγανίου. Οι δίσκοι φυσικά δεν είναι στεγνοί, αλλά περιέχουν τη σωστή ποσότητα του νερού για την παροχή ηλεκτρολύτη χωρίς να προκαλείται βραχυκύκλωμα».
Το κουδούνι από την Watkins & Hill, μια εταιρεία στο Λονδίνο, αγοράστηκε από τον καθηγητή Robert Walker που το άφησε στο σχολείο με ένα χειρόγραφο σημείωμα που λέει ότι «εγκαταστάθηκε το 1840.»
Οι ερευνητές είναι διστακτικοί στο να ανοίξουν τη συσκευή, δεδομένου ότι η διαταραχή θα μπορούσε να «μας αποτρέψει από το να δούμε πόσο καιρό θα διαρκέσει το πείραμα.» Ο Α.Ι. Croft, δήλωσε ότι είναι απίθανο η ηλεκτροχημική ενέργεια να εξαντληθεί, αλλά το σείστρο της καμπάνας μπορεί να φθαρεί. Τότε το κουδούνι θα σταματήσει να χτυπάει και θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε με μεγαλύτερη προσοχή το εσωτερικό του.
Εν τω μεταξύ, το Oxford Bell έχει ονομαστεί από το Guinness Book of World Records ως «η πιο ανθεκτική μπαταρία του κόσμου» που συνεχίζει να λειτουργεί.
2017-01-02_145336

πηγή: http://www.pentapostagma.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: