Το νοσοκομείο που χτίστηκε με πανελλήνιο έρανο και όταν εγκαινιάστηκε είχε μόνο 16 κρεβάτια. Ήταν το μοναδικό στην περιοχή και περιέθαλψε τραυματίες των πολέμων. Το προσωπικό του συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Το νοσοκομείο που χτίστηκε με πανελλήνιο έρανο και όταν εγκαινιάστηκε είχε μόνο 16 κρεβάτια. Ήταν το μοναδικό στην περιοχή και περιέθαλψε τραυματίες των πολέμων. Το προσωπικό του συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
13 Νοεμβρίου 2016 19:55:00


Το κτίριο της φωτογραφίας, που τραβήχτηκε περίπου το 1915, θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 1896. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε λίγους μήνες νωρίτερα μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Ιεράς Μονής Πετράκη και ήταν έκτασης 97.777 τεκτονικών τετραγωνικών πήχεων.Το κτίριο ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία της πριγκίπισσας Σοφίας και χρήματα που συγκεντρώθηκαν με πανελλήνιο έρανο. Εκεί το 1897 άρχισε να λειτουργεί η πρώτη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων διετούς φοίτησης. Τον Ιανουάριο του 1900 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ιδρυτικό καταστατικό του νοσοκομείου και δύο μήνες αργότερα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του νοσηλευτικού ιδρύματος το οποίο διέθετε συνολικά 16 κρεβάτια. 

Τον Απρίλιο του 1900 εισήχθη για νοσηλεία το πρώτο άρρωστο παιδί. Τα χρόνια της Κατοχής γιατροί και νοσηλευτές συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση Στους Βαλκανικούς πολέμους το νοσοκομείο επιτάχθηκε για να περιθάλψει τραυματίες πολέμου και το 1914 οι γιατροί του συμμετείχαν στην κατ΄οίκον νοσηλεία των Μακεδόνων προσφύγων. Στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής ο Πατριωτικός Σύνδεσμος των Ελληνίδων επισπεύδει την αναμόρφωσή του και κατασκευάζει δρόμο ώστε να είναι πιο προσπελάσιμο. Το 1926 η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου εγκαθίσταται στο Νοσοκομείο ενώ στα χρόνια της Κατοχής γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Το 1953 θεμελιώθηκαν τα πλυντήρια και τα μαγειρεία ενώ στα τέλη του 1957 θεμελιώθηκε το κεντρικό κτίριο. Νέα τμήματα προστέθηκαν στο νοσοκομείο τη δεκαετία του ’80 ενώ τη δεκαετία του ’90 ιδρύθηκε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. 

  Άποψη του Νοσοκομείου περίπου την ίδια εποχή Είναι το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, η προσφορά του οποίου υπήρξε καταλυτική στον παιδικό πληθυσμό της χώρας. Στο ίδιο οικόπεδο λίγα χρόνια αργότερα θεμελιώθηκε το δεύτερο Νοσοκομείο Παίδων, χάρη στη δωρεά των Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού. 

Η αρχική φωτογραφία είναι το Αναστάσιου Κούπα και ανήκει στη Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου – Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη 
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες όπως και οι περισσότερες πληροφορίες είναι από το βιβλίο «Τα δημόσια Νοσοκομεία στην Αθήνα και τον Πειραιά», έκδοση της ΕΙΝΑΠ…. 
ΠΗΓΗ http://www.mixanitouxronou.gr/


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: