Fort Knox: Το παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο χρυσού… | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Fort Knox: Το παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο χρυσού…

12 Νοεμβρίου 2016 18:58:00

Το «Fort Knox» θεωρείται από του περισσότερους ειδικούς το ασφαλέστερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου και πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, ασφαλίζουν εκεί τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Επίσης, πολλές χώρες διασφαλίζουν και … άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως τα διαμάντια του αγγλικού στέμματος κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.Ασφάλεια
Η οροφή και οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από παχιές πλάκες γρανίτη και η πόρτα του χώρου, όπου φυλάσσεται ο χρυσός ζυγίζει 20 τόνους. Για ν’ ανοίξει, απαιτείται η παρουσία πολλών ατόμων, που το καθένα τους γνωρίζει ένα μόνο μέρος του κωδικού της κλειδαριάς.
Το όλο οικοδόμημα αντέχει ακόμα και την έκρηξη Πυρηνικής Βόμβας. Το «Fort Knox» στην ουσία είναι σαν φυλακή υψίστης ασφαλείας με μικρά παράθυρα και διαδρόμους που οδηγούν σε δωμάτια το επίπεδο των οποίων είναι βαθιά χωμένο κάτω από την γη.
Ο Περίβολος του Θησαυροφυλακίου είναι περιφραγμένος με τοίχο από παχιές πλάκες γρανίτη ενώ προστατεύεται και από αλλεπάλληλες σειρές συρματοπλεγμάτων. Το όλο συγκρότημα παρακολουθείτε από δορυφόρο.


Πόσο χρυσό έχει;
Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του (29/9/2009) υπολόγισε τα συνολικά αποθέματα χρυσού σε 8.965 τόνους. Με εμπορική τιμή χρυσού γύρω στα 1100 $/ουγγιά, αυτά τα αποθέματα χρυσού υπολογίζεται πως αξίζουν περί τα 358 δις δολάρια….

…Κανένας, όμως δεν ξέρει πόσος χρυσός υπάρχει ακριβώς…

Στην ιστοσελίδα του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ αναφέρεται λακωνικά ότι η ποσότητα των αποθεμάτων χρυσού του Φορτ Νοξ είναι 147,3 εκ. ουγγιές, (4.581 τόνοι χρυσού, χωρίς να αναφέρεται αν είναι κρατικά ή ιδιωτικά, εθνικά ή ξένα).
Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική ποσότητα του χρυσού αυτού, καθώς δεν έχει γίνει κανονική επιθεώρηση του θησαυροφυλακίου από το 1950.
Ο επιχειρηματίας Edward Durell, αναλύοντας ισολογισμούς, είχε καταλήξει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ότι μόνον 1000 τόνοι παρέμεναν στο θησαυροφυλάκιο, πράγμα που ακόμη δεν έχει διαψευσθεί.
Αυτός και άλλοι αναλυτές υποψιάζονται ότι οι ΗΠΑ πούλησαν κρυφά μεγάλες ποσότητες χρυσού στην αγορά του Λονδίνου μεταξύ 1967-68. Τότε, πολλές ξένες κυβερνήσεις ανησυχούσαν για την ισοτιμία του δολαρίου από τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Βιετνάμ και είχαν αρχίσει να εξαργυρώνουν τα δολαριακά τους συναλλαγματικά αποθέματα σε χρυσό (με το σύστημα του Μπρέτον Γουντς το δολάριο ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό στην τιμή 35 $/ουγγιά από το 1944. Οι ΗΠΑ έπρεπε να εξαργυρώνουν δολάρια στην ισοτιμία αυτή).

Γιατί το έκαναν αυτό;
Η υπόθεση που γίνεται είναι ότι για να κρατήσει χαμηλά την τιμή του χρυσού (και ταυτόχρονα να κρατήσει ψηλά το δολάριο) ο Λίντον Τζόνσον επιχείρησε να «πλημμυρίσει» την αγορά με χρυσό μέσω της Τραπέζης της Αγγλίας. Η ελπίδα ήταν ότι μόλις ο κόσμος έβλεπε την αφθονία του χρυσού, θα προτιμούσε να κρατήσει τα δολάριά του.
Έτσι επιχείρησε να πουλήσει μαζικές ποσότητες χρυσού και να τις ξαναγοράσει μόλις η τιμή τους έπεφτε κάτω από τα 35 $/ουγγιά.
Αλλά ο χρυσός απορροφήθηκε όλος χωρίς να πέσει η τιμή του και οι ΗΠΑ βρέθηκαν ακόμη πιο εκτεθειμένες. Μάλιστα, θεωρείται ότι πωλήθηκε ο καθαρός χρυσός (99.9% καθαρότητας). Ο χαμηλότερης καθαρότητας από λιωμένα νομίσματα που είχε κατάσχει το 1934 ο Ρούζβελτ, θα μπορούσε εύκολα να συνδεθεί με το Φορτ Νοξ.

Θεωρείται ότι μετά από αυτήν την «γκάφα» του Λύντον Τζόνσον, ο Ρίτσαρντ Νίξον δεν είχε άλλη επιλογή από την αναστολή της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό λίγα χρόνια μετά. Απλούστατα δεν είχε άλλο χρυσό για να εξαργυρώνει δολάρια.
ΠΗΓΗ http://www.otyposnews.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: