Άγαλμα της θεάς Κυβέλης στη γη του Πόντου
Άγαλμα της θεάς Κυβέλης στη γη του Πόντου
Είναι ένα άγαλμα Κυβέλης, ηλικίας 2.100 ετών, με ύψος 1,10 μ. και βάρος 200 κιλά. Βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης στην ανασκαφή που διεξάγεται στην περιοχή της σύγχρονης πόλης Ορντού, και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο Κουρούλ Καλεσί, που διαθέτει ένα ισχυρό αρχαίο τείχος.
‘Οπως λένε οι ανασκαφείς, το άγαλμα καταχώθηκε στα χαλάσματα των καταστροφών τις οποίες προκάλεσε εισβολή Ρωμαίων στρατιωτών και συγκεκριμένα έπεσαν πρανή μετά την καταστροφή της πόρτας και το κάλυψαν.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος και πρόεδρος του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαζί, καθηγητής Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ, τονίζει πως είναι το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που βρίσκεται στην περιοχή και μάλιστα κατά χώραν.
Πρόκειται για εύρημα μεγάλης αξίας και σύντομα θα μεταφερθεί στο μουσείο. Διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων, μετά την ήττα του Μιθριδάτη ΣΤ’ και την κατάλυση του Ελληνικού Βασιλείου του Πόντου τον 1ο αιώνα π.Χ. από τον ρωμαϊκό στρατό.
 Η μητέρα, θεά Κυβέλη, έλκει την καταγωγή της από τη Φρυγία, λατρεύτηκε όμως και στον ελλαδικό χώρο με την ονομασία Ρέα, ενώ η λατρεία της μεταφέρθηκε αυτούσια από τη Μικρά Ασία και στη Ρώμη.
Ήταν κόρη του Ουρανού και της Γης, θεωρούνταν η θεά της γης και η μητέρα των θεών. Με τον Κρόνο απέκτησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων είναι ο Δίας, η Ηρα, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.
Η λατρεία της συνδέθηκε με τον μύθο του Αττιδος και οι λατρευτικές εκδηλώσεις έπαιρναν οργιαστικό χαρακτήρα, συμβολίζοντας την περιοδική αναγέννηση της φύσης.
Το άγαλμα εντοπίστηκε πριν από δύο μέρες και οι ανασκαφές συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς έκτοτε. Ο καθηγητής Γιλμάζ είπε πως ο φετινός προϋπολογισμός της ανασκαφής ήταν μισό εκατομμύριο τουρκικές λίρες και πέρυσι ο διπλάσιος.
Ενίσχυση του τουρισμού
Εκτός από χρήματα έχουν την υποστήριξη και του τοπικού δήμου, καθώς και της περιφέρειας, που θεωρούν ότι οι ανακαλύψεις ενισχύουν τον τουρισμό. Ονειρεύονται μάλιστα από τώρα τη δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάζει τα ευρήματα.
Εκτιμά πως το άγαλμα μεταφέρθηκε από το Αφιόν και ότι στο Φρούριο βρισκόταν παλαιότερα ένας σημαντικός οικισμός που άκμαζε περίπου 2.300 χρόνια πριν. Καταστράφηκε, όπως προαναφέραμε, από ρωμαϊκή εισβολή, κατά τον 1ο αιώνα π.Χ.
Η ανασκαφή είναι η πρώτη στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα και πέρυσι είχε δώσει, ανάμεσα σε άλλα, ένα χάλκινο αγαλματίδιο Απόλλωνα. Οι ανασκαφείς αναμένουν να ρίξουν φως με τα ευρήματά τους σε εκείνη τη μακρινή περίοδο.
Αγγελική Κώττη , Εθνος
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: