Όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφθηκε την Κύπρο!
Όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφθηκε την Κύπρο!

«Μεγάλην υποδοχήν επεφύλαξε ολόκληρος η Κύπρος εις τον πρώτον αστροναύτην του κόσμου τον Σοβιετικόν πολίτην Γιούρι Γκαγκάριν. Αι θερμαί και εγκάρδιοι αυταί εκδηλώσεις αι οποίαι έφθανον μέχρι παραληρήματος, ήτο ο δίκαιος φόρος τιμής τον οποίον απένειμε ο πολιτισμένος Κύπριος εις το ηρωικόν κατόρθωμα και επιστημονικό επίτευγμα του σημερινού ανθρώπου , ασχέτως εις ποίαν χώραν ανήκει εις ποίαν φυλήν και ποίαι αι κοινωνικαί ιδεολογικαί κατευθύνσεις του…».

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα, από την κάλυψη της επίσκεψης του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στην Κύπρο από τον τύπο της εποχής. Ήταν Φεβρουάριος του 1962, δέκα μήνες μετά που ο Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα (12 Απριλίου 1961), ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ανθρωπότητα.

Όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφθηκε την Κύπρο!



Η επιτυχία αυτή των Σοβιετικών, οι οποίοι πρόλαβαν τις ΗΠΑ στην «κούρσα του διαστήματος», χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά από το καθεστώς της ΕΣΣΔ, με τον Γκαγκάριν να επισκέπτεται αρκετές χώρες οι οποίες θεωρούνταν ουδέτερες κατά τη διάρκεια του «ψυχρού πολέμου». Αυτές που αποτελούσαν τον «τρίτο κόσμο». Μια από αυτές ήταν και η Κύπρος.
Όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφθηκε την Κύπρο!
Χιλιάδες Κύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους για να υποδεχτούν τον Σοβιετικό κοσμοναύτη. Ο Γκαγκάριν συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ενώ ανακηρύχθηκε και επίτιμος πολίτης της Λεμεσού και της Αμμοχώστου.
ΠΗΓΗ http://www.mentality10.com/

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: