Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: «Η Ελλάδα δεν σέβεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης» [έγγραφο] | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: «Η Ελλάδα δεν σέβεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης» [έγγραφο]

18 Μαΐου 2016 21:46:00


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, αυτήν τη φορά όμως δεν αφορούν τη δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας της γείτονος πάνω από το Αιγαίο. Σαν σε συνέχεια, περισσότερο, των προκλήσεων από τα τουρκικά μαχητικά, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία είναι αναρτημένη και στην αγγλόφωνη έκδοση της ιστοσελίδας, η Αθήνα αρνείται να αναγνωρίσει τους τοπικά εκλεγμένους μουφτήδες και να ιδρύσει μειονοτικά σχολεία σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα και για «επεμβάσεις» στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της μειονότητας.

«Το σημερινό στάτους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που θέλουν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη σκοπιά που αντανακλάται σε δηλώσεις Eλλήνων αξιωματούχων» ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατό. 
«Αυτό θα έχει θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις» αναφέρει η τουρκική πλευρά. 
Η νέα αυτή επίθεση έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από συνέδριο για την κατάσταση στη Θράκη, που οργανώθηκε στην Σαμψούντα της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ειπώθηκαν, όπως τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαράδεκτες απόψεις. 
Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Ευστράτιος Ευθυμίου, είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική ισοπολιτείας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εξασφαλίζοντάς τους ευημερία, αξιοπρέπεια και σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους. 
«Απόδειξη τούτου είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματά της και αναπτύσσεται απρόσκοπτα. Η ελληνική κυβέρνηση, με σεβασμό στις επιμέρους  ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων πολιτών της, προβαίνει σε στοχευμένες δράσεις, ώστε να είναι όλοι σε θέση να επωφελούνται των ευκαιριών που προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Ευθυμίου.
Και κατέληξε: «Εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται».
Όσο οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία είναι ραγδαίες και η χώρα μαστίζεται από σημαντικές πολιτικές αλλαγές, τόσο έχει την ανάγκη η γείτονα χώρα να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης προς την Ελλάδα, με νέες προκλητικές ενέργειες κάθε μέρα.
Εκτός από τις καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις από αέρος και θάλασσας, οι Τούρκοι πλέον βάζουν στόχο και τη Θράκη, καθώς με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της Ελλάδας, την οποία κατηγορεί για μη σεβασμό των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στην περιοχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Τούρκων, η Αθήνα υποτίθεται πως αρνείται να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες στην περιοχή και την καγηγορεί πως δεν ιδρύει μειονοτικά σχολεία όλων των επιπέδων. Αναφέρει επίσης πως οι Έλληνες κάνουν διαρκώς παρεμβάσεις στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της μεινονότητας.
Για το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη και καλεί την Ελλάδα να δείξει σεβασμό στην εθνική ταυτότητα της μειονότητας και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιώματων σχετικά με της ΜΚΟ που έφεραν το όνομα “τουρκική”.
Για τους Τούρκοι οι άνθρωποι της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και καλεί την Ελλάδα να αλλάξει στάση, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος δια στόματος του κ. Ευθυμίου τόνισε πως η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική της ισοπολιτείας και της ισονομίας για όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους.
Όπως αναφέρει ο Έλληνας εκπρόσωπος η μουσουλμανική μεινότητα στη Θράκη έχει όλα τα δικαιώματα και λειτουργεί και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα και εμπόδια. Μάλιστα, κατηγορώντας την Τουρκία, ο κ. Ευθυμίου διεμήνυσε πως εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που “αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται”.
ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: