Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΚΡΟΚΑΛΗ ΤΗΣ ΚΑΥΚΑΝΙΑΣ(ΟΛΥΜΠΙΑΣ) | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΚΡΟΚΑΛΗ ΤΗΣ ΚΑΥΚΑΝΙΑΣ(ΟΛΥΜΠΙΑΣ)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
6 Μαΐου 2016 21:20:00

 Σε ένα βότσαλο που βρέθηκε το 1994 στην Καυκανιά Ολυμπίας βρίσκεται η αρχαιότερη επιγραφή της Ελληνικής γλώσσας!!

Τί συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς από ένα βότσαλον!!!”
Η πρώτη επιγραφή σε επιβεβαιωμένη ελληνική γλώσσα δεν είναι βέβαια οι πινακίδες ΓΓΒ΄της Πύλου ή της Κνωσσού ή αλλαχού του 14ου – 13ου αι. π.Χ., αλλά ένα πέντε εκατοστών βότσαλον ευρεθέν εν έτει 1994 σε ιδιωτική οικία εις την Καυκανιά, επτά χιλιόμετρα έξω από την Ολυμπία. Το βότσαλον φέρει από την μίαν όψιν επιγραφήν με τρεις λέξεις, ενώ από την άλλην όψιν έναν διπλούν πέλεκυν με δυο σύμβολα ΓΓΒ΄. Χρονολογείται περί τα μέσα του 17ου αι. π.Χ (υψηλή χρονολόγησις) ή περί τα μέσα του 16ου αι. π.Χ (χαμηλή χρονολόγησις)…….Εκ των λέξεων πάνω στο βότσαλο με ασφάλειαν αναγιγνώσκεται το κύριον όνομα Κa – ro – qo (Χάρωψ). Το κύριον όνομα Χάρωψ (γεν. -οπος) αναφέρεται εις την Ιλιάδα εις το Λ 426. Ο Χάρωψ, που σκοτώθηκε εις την Τροίαν από το χέρι του Οδυσσέως, ήτο υιός του Τρωός Ιππάσου και της Νύμφης Ωκυρρόης…………..
Για τις άλλες δυο λέξεις της επιγραφής δεν είμεθα βέβαιοι τί δηλώνουν. Η δεύτερη εις την σειράν απ’ ό,τι βλέπω το διαβάζω ως δα, δηλαδή ίσως να πρόκειται για την γνωστήν από τις υστερότερες πινακίδες συντομογραφίαν του “επιστάτης”……………..
Η τρίτη λέξις μάλλον δεν μπορεί ακόμη να ερμηνευθηί (a-so-na;;; ή a-so-di;;;). Ίσως να δηλώνεται η καταγωγή του. ………………….
Η δεύτερη όψις του βοτσάλου, ως είπομεν, έχει έναν διπλούν πέλεκυν, σύμβολον βεβαίως της μινωικής Κρήτης. Το προφανές εδώ είναι ότι η επιρροή που ήσκησεν ο μινωικός πολιτισμός εις τον Μυκηναικόν ή καλλίτερα εις τον Πρωτομυκηναικόν είναι προγενεστέρα απ’ αυτό που εθεωρούσαμεν ώς τώρα. Δεν εγνώρισαν, δηλαδή, οι Μυκηναίοι ώς φαίνεται τον μινωικόν πολιτισμόν τον 15ον αι. π.Χ, αλλά τον εγνώρισαν τουλάχιστον τον 17ον αι. π.Χ. (terminus ante quem), κατά το τέλος της Μεσοελλαδικής Εποχής (ΜΕΙΙΙ). Επομένως, οι Μυκηναίοι ήσαν εις την Πελοπόννησον περισσότερον καιρόν απ’ όσο επιστεύαμεν……….

  ΠΗΓΗ http://www.demokritos.gr/library/downloads/Docs/documents/Apodeltiosi/22334495_EPENDYTHS_61_2012-04-28.pdf


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: