Η Μεταφορά των Ογκόλιθων των Πυραμίδων -Λύθηκε το Μυστήριο; (ΦΩΤΟ) | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η Μεταφορά των Ογκόλιθων των Πυραμίδων -Λύθηκε το Μυστήριο; (ΦΩΤΟ)

27 Απριλίου 2016 09:02:00

Το ερώτημα πώς ένας αρχαίος πολιτισμός, χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, μετακόμισε τις πέτρες των 2,5 τόνων που απαρτίζουν τις φημισμένες πυραμίδες του, από καιρό μαστίζει τους αιγυπτιολόγους όσο και τους μηχανολόγους μηχανικούς. Αλλά τώρα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ πιστεύει ότι το έχει καταλάβει, έστω και αν η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μας συνεχώς.


Όλα προκύπτουν από την τριβή. Βλέπετε, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θα μετέφεραν το βραχώδες φορτίο τους στην άμμο της ερήμου, από το λατομείο στη θέση του μνημείου με μεγάλα έλκηθρα. Αρκετά μεγάλα έλκηθρα βασικά, ουσιαστικά μόνο μεγάλες πλάκες με ανάποδες άκρες. Τώρα, όταν προσπαθείτε να τραβήξετε μια μεγάλη πλάκα με ανάποδες άκρες μεταφέροντας ένα φορτίο 2,5 τόνων, τότε το έλκηθρο τείνει να σκάψει μέσα στην άμμο μπροστά του, δημιουργώντας βουναλάκια άμμου που πρέπει στη συνέχεια να απομακρύνονται τακτικά πριν γίνει ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο.

Η υγρή άμμος, ωστόσο, δεν το κάνει αυτό. Στην άμμο με ακριβώς το σωστό ποσό της υγρασίας, δημιουργούνται τριχοειδή γέφυρες, ουσιαστικά μικροσταγονίδια του νερού που δεσμεύουν τους κόκκους της άμμου μεταξύ τους, μέσα από τριχοειδή φαινόμενα, φαινόμενα που βλέπουμε στα φυτά, το οποίο φαινόμενο διπλασιάζει τη σχετική ακαμψία του υλικού. Αυτό εμποδίζει την άμμο από το να συγκεντρωθεί σε βουναλάκια μπροστά στο έλκηθρο και μειώνει την απαιτούμενη δύναμη για να συρθεί το έλκηθρο στο μισό. Στο μισό.

Όπως εξηγεί το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ σε δελτίο τύπου του,

    Οι φυσικοί τοποθέτησαν μια εργαστηριακή έκδοση του αιγυπτιακού έλκηθρου σε ένα δίσκο με άμμο. Μπόρεσαν να προσδιορίσουν τόσο την απαιτούμενη δύναμη έλξης όσο και την ακαμψία της άμμου ως συνάρτηση της ποσότητας του νερού στην άμμο. Για τον προσδιορισμό της ακαμψίας χρησιμοποίησαν ένα ροόμετρο, το οποίο δείχνει πόση δύναμη χρειάζεται για να παραμορφώσει ένα ορισμένο όγκο άμμου.

    Πειράματα αποκάλυψαν ότι η απαιτούμενη δύναμη έλξης μειώνεται ανάλογα με την ακαμψία της άμμου… Ένα έλκηθρο γλιστράει πολύ πιο εύκολα στην άμμο της ερήμου μόνο και μόνο επειδή η άμμος δεν συσσωρεύεται μπροστά από το έλκηθρο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ξηρής άμμου.

Αυτά τα πειράματα χρησίμευσαν για να επιβεβαιώσουν αυτό που οι Αιγύπτιοι σαφώς γνώριζαν ήδη και αυτό που ίσως ήδη θα πρέπει να έχουν κάνει. Το έργο τέχνης μέσα στον τάφο του Djehutihotep, το οποίο ανακαλύφθηκε στη βικτοριανή εποχή, απεικονίζει μια σκηνή από σκλάβους να τραβούν ένα κολοσσιαίο άγαλμα του ηγεμόνα του Μέσου Βασιλείου, ένας τύπος στο μπροστινό μέρος του ελκήθρου φαίνεται να εγχύει υγρά στην άμμο. Μπορείτε να το δείτε στην παραπάνω εικόνα, στα δεξιά του ποδιού του αγάλματος.

Μπορούμε τώρα να θέσουμε τέλος επιτέλους σε αυτό το επιστημονικό κυνήγι μπεκάτσας και να ξεκουραστούμε ώστε αργότερα να επικεντρωθούμε  στο πώς στο διάολο έχτισαν το Stonehenge με αυτόν τον τρόπο.

Έρευνα-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Αναφορές:

  1. http://es.gizmodo.com/hermosos-tesoros-arqueologicos-absurdamente-destruidos-1444541701
  2. https://www.google.es/search?q=trineo+egipcio&tbm=isch&bih=863&biw=1280&cad=b&cad=cbv&sei=xeVgU4uJNKGs0QXGhIGQCQ
  3. http://es.wikipedia.org/wiki/Djehutihotep
  4. https://www.uva.nl/en/news-events/news/uva-news/item/prl-egyptian-pyramids.html
  5. http://m.phys.org/news/2014-04-ancient-egyptians-pyramid-stones-sand.html
  6. http://go.redirectingat.com/?id=33330X1169095&site=kinja.com&xs=1&isjs=1&url=http%3A%2F%2Fwww.shutterstock.com%2Fgallery-298366p1.html&xguid=3a3bbf9c3b3e7fdc3bd7a30885b6c6f6&xcreo=0&xed=0&sref=http%3A%2F%2Fes.gizmodo.com%2Fel-truco-de-los-egipcios-para-transportar-las-piedras-d-1569748131&pref=http%3A%2F%2Fgizmodo.com%2Fscientists-discovered-the-egyptian-secret-to-moving-hug-1569802879&xtz=-180


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: