Αφρικανική σκόνη: Το φαινόμενο που «χτύπησε» 5 φορές τη χώρα μας το 2016 . ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ; | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Αφρικανική σκόνη: Το φαινόμενο που «χτύπησε» 5 φορές τη χώρα μας το 2016 . ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

24 Απριλίου 2016 19:45:00

Μία περίεργη «ομίχλη» κάλυψε ήδη πέντε φορές εντός του 2016 την ατμόσφαιρα στην Αθήνα και τη νότια Ελλάδα, μειώνοντας την ορατότητα και δημιουργώντας ένα πέπλο που σκέπασε τις πόλεις. Το φαινόμενο θα μπορούσε να προσφέρεται κυρίως για εντυπωσιακές φωτογραφίες, αν δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
 
Πρόκειται για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία αφού περάσει πάνω από τη Μεσόγειο, φτάνει στην Ελλάδα και αυξάνει σε δραματικό βαθμό τις επικίνδυνες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Πώς γίνεται όμως κι έρχεται στην Ελλάδα η αφρικανική σκόνη; Σύμφωνα με εφημερίδα, η προέλευσή της είναι είτε από τη Βόρεια Αφρική, είτε από τη βορειοδυτική.

Στην πρώτη περίπτωση, χαμηλά βαρομετρικά συστήματα πάνω από την έρημο της Σαχάρας ευνοούν έντονες ανοδικές κινήσεις και διασκορπισμό της σκόνης και στην ανώτερη ατμόσφαιρα με μεταφορά της από νότιους ανέμους προς την Ελλάδα. Στην περίπτωση μεταφοράς σκόνης από τις περιοχές της βορειοδυτικής Αφρικής, παρατηρείται ένα υψηλό βαρομετρικό σύστημα πάνω από τη ΒΔ Αφρική και τη δυτική Μεσόγειο. Η σκόνη ανυψώνεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και με νοτιοδυτικούς ανέμους μεταφέρεται προς την ανατολική Μεσόγειο.
«Ανάλογα με την περιοχή προέλευση η σκόνη μπορεί να είναι λευκή ή ερυθρά. Στην πρώτη περίπτωση τα σωματίδια της σκόνης περίεχουν, σε μεγάλο ποσοστό, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Στη δεύτερη, πυρίτιο, άργιλο και σίδηρο. Γι αυτό κι εμφανίζονται λευκές ή ερυθρωπές λασποβροχές» εξηγεί ο κ. Χάρης Καμπεζίδης, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ωστόσο, τα σωματίδια της σκόνης δεν είναι αθώα. Η εισχώρηση στο αναπνευστικό σύστημα ενός ξένου σωματιδίου αποτελεί πρόβλημα, ανεξάρτητα από τη σύστασή του. Πολύ περισσότερα που τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μεταφέρουν ρυπαντικά στοιχεία από τον τόπο προέλευσής τους.

ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr/


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: