Λυρίδες: Η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων αστέρων | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Λυρίδες: Η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων αστέρων

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
21 Απριλίου 2016 22:57:00

Μια ανοιξιάτικη βροχή από πεφταστέρια, αναμένεται να στολίσει τον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου και να χαρίσει μερικά όμορφα στιγμιότυπα σε όσους θα στέψουν το βλέμμα τους προς τα πάνω το βράδυ της Παρασκευής.

Οι πτώσεις των διαττόντων αστέρων (Λυρίδες) θα κορυφωθούν το βράδυ της Παρασκευής 22 Απριλίου, αλλά θα είναι ορατές για τρία βράδια ακόμη, καιρού επιτρέποντος.
Στην κορύφωση του φαινομένου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα μέχρι και 20 πεφταστέρια ανά ώρα, με ταχύτητα που φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, αλλά το κατά πόσο αυτά θα είναι ορατά εξαρτάται από το φως, αλλά και τον καιρό, στο σημείο όπου βρίσκεται ο κάθε παρατηρητής.

Φέτος, η κορύφωση του φαινομένου γίνεται μία μέρα μετά την Πανσέληνο, γεγονός που θα επηρεάσει την ορατότητα, καθώς ο ουρανός θα είναι πολύ φωτεινός.
Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων αστέρων, οι Λυρίδες, παίρνουν το όνομά τους από τον αστερισμό της Λύρας, το σημείο από το οποίο εμφανίζονται στον ουρανό και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή που δεσπόζει το πιο λαμπρό άστρο της, το άστρο Βέγας, που είναι το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.
Πηγή των Λυρίδων είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», που αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας, στα μέσα Απριλίου.
Συχνά οι Λυρίδες δημιουργούν πολύ φωτεινά πεφταστέρια, με μακριές ουρές, ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα, γεγονός που συνέβαλε στην παρατήρησή τους, ήδη, από τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους Κινέζους.
Πηγή: http://www.cnn.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: