ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : Τάγμα του Σωτήρος | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : Τάγμα του Σωτήρος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
16 Απριλίου 2016 21:57:00

Το Τάγμα του Σωτήρος είναι ιεραρχικά, το ανώτερο Τάγμα Αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και παλαιότερα του Βασιλείου της Ελλάδος. Η δημιουργία του αποφασίστηκε το 1829, τελευταίο χρόνο της επανάστασης, από την Δ΄ Εθνική Συνέλευση του Άργους, πλην όμως συστάθηκε δια του από 20 Μαΐου 1833 Β.Δ. “Περί συστάσεως Τάγματος Αριστείας δια το Βασίλειον της Ελλάδος” (ΦΕΚ 19/1833), όπου και απονέμεται από το 1833. Πρώτος αρχηγός του Τάγματος αυτού ήταν ο Βασιλεύς Όθων της Ελλάδος. Ο πρώτος που τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος ήταν ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄, πατέρας του Βασιλιά Όθωνα κατά την ημέρα της θεμελίωσης των Ανακτόρων Αθηνών το 1836.
Το Τάγμα του Σωτήρος αποτέλεσε για 80 περίπου χρόνια το μοναδικό τάγμα. Το όνομα και η μορφή του διασήμου επελέγη για να υπενθυμίζει ότι χάρη στη Θεία συμπαράσταση του Σωτήρα πραγματοποιήθηκε η Εθνική Παλιγγενεσία.

Η μορφή του διασήμου μεταβλήθηκε σε αρκετά σημεία στα 170 χρόνια που πέρασαν από τη σύσταση του τάγματος. Σήμερα, το διάσημο αυτό, όπως καθορίστηκε δια του Π.Δ. 849/1975 (ΦΕΚ 273 Α΄/4-12-1975), αποτελείται από ένα οκταγώνιο οξυνόμενο σταυρό από λευκό σμάλτο. Το μέσον αυτού φέρεται περιζωσμένο από ένα στεφάνι που αναπαριστά το μισό κλαδί δρυός και το άλλο μισό δάφνης όπου επί της προσθίας όψης του φέρει την εικόνα του Σωτήρος, κατασκευασμένη επίσης από σμάλτο, με την επιγραφή «Η ΔΕΞΙΑ ΣΟΥ ΧΕΙΡ ΚΥΡΙΕ, ΔΕΔΟΞΑΣΤΑΙ ΕΝ ΙΣΧΥΙ». Στην πίσω όψη φέρει τον ελληνικό σταυρό (ισόκερο) επί κυανού πεδίου με την επιγραφή «Η ΕΝ ΑΡΓΕΙ Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ αωκθ΄».
Ο Αστέρας του Τάγματος συνοδεύει μόνο τα διάσημα του Μεγαλόσταυρου, όπου το πλάτος του είναι 90 χιλ. και του Ανώτερου Ταξιάρχη με πλάτος τα 70 χιλ. Αμφότεροι φέρουν οκτώ ακτίνες και στο κέντρο την εικόνα του Σωτήρα. Οι πρώτοι αστέρες ήταν κεντητοί. Αργότερα επεκράτησαν μεταλλικοί, κατασκευασμένοι από άργυρο, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα. Η ταινία που συνοδεύει το διάσημο των Μεγαλοσταύρων του τάγματος είναι γαλάζια, πλάτους 10 εκατοστά, με λευκές στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων, πλάτους 8 χιλ έκαστη.

Τάξεις

Όπως και τα άλλα ελληνικά Τάγματα Αριστείας, κατά το πρότυπο της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, έτσι και του Σωτήρος διακρίνεται σε πέντε τάξεις, τον Μεγαλόσταυρο, τον Ανώτερο Ταξιάρχη, τον Ταξιάρχη, τον Χρυσό και τον Αργυρό Σταυρό:

  • α) Ιππότες του Αργυρού Σταυρού
  • β) Ιππότες του Χρυσού Σταυρού
  • γ) Ταξιάρχης (Commandeurs)
  • δ) Ανώτερος Ταξιάρχης (Grand Commandeurs)
  • ε) Μεγαλόσταυρος (Grand Croix)

Από τον οικείο νόμο προβλέπεται ότι το Τάγμα του Σωτήρος απονέμεται σε Έλληνες πολίτες που διακρίθηκαν στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας ή στην προσφορά εξαίρετων υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα εντός ή εκτός Ελλάδος. Στην πράξη από το Τάγμα αυτό απονέμεται μόνο ο Μεγαλόσταυρος σε Αρχηγούς Ξένων Κρατών.

Άτομα που τιμήθηκαν

Απονομή του Αργυρού Σταυρού του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος για την μακράν και ευδόκιμον υπηρεσία του μηχανικού Αριστείδη Έσσλιν από τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄.

Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος του Σωτήρος την περίοδο της μοναρχίας.
Όνομα Έτος Τάξη
Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας 1833 Μεγαλόσταυρος
Ανδρέας Μιαούλης 1833 Μεγαλόσταυρος
Ρίτσαρντ Τσωρτς 1833 Μεγαλόσταυρος
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης 1836 Μεγαλόσταυρος
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος 1836 Μεγαλόσταυρος
Λάζαρος Κουντουριώτης 1836 Μεγαλόσταυρος
Ανδρέας Ζαΐμης 1837 Μεγαλόσταυρος
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 1837 Μεγαλόσταυρος
Γεώργιος Κουντουριώτης 1837 Μεγαλόσταυρος
Μήτρος Σκυλοδήμος 1843 Ανώτερος Ταξιάρχης
Μηνάς Μηνωίδης 1859 Αργυρούς Σταυρός
Νικόλαος Αρκάς 1862 Ανώτερος Ταξιάρχης
Κωνσταντίνος Κανάρης 1864 Μεγαλόσταυρος
Σαράντης Αρχιγένης 1864 Ανώτερος Ταξιάρχης
Κωνσταντίνος Βούλτζος 1878 Αργυρούς Σταυρός
Αριστείδης Έσσλιν 1890 Αργυρούς Σταυρός
Θεόδωρος Λουκάκης 1906 Αργυρούς Σταυρός
Γεώργιος Πεντζίκης 1912 Αργυρούς Σταυρός
Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου 1947 Μεγαλόσταυρος
Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας 1958 Μεγαλόσταυρος
Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου 1963 Μεγαλόσταυρος
Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας 1964 Μεγαλόσταυρος
Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας 1964 Μεγαλόσταυρος
Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας 1964 Μεγαλόσταυρος
Ακιχίτο, Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Μεγαλόσταυρος
Βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας Μεγαλόσταυρος
Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος 1995 Μεγαλόσταυρος
Ερρίκος του Λουξεμβούργου 2001 Μεγαλόσταυρος
Κάρολος Παπούλιας 2005 Μεγαλόσταυρος
Μίχελ Σουλεϊμάν 2012 Μεγαλόσταυρος
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ 2013 Μεγαλόσταυρος
Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι’ 2014 Μεγαλόσταυρος
Προκόπης Παυλόπουλος 2015 Μεγαλόσταυρος
Νίκος Αναστασιάδης 2015 Μεγαλόσταυρος
Φρανσουά Ολάντ 2015 Μεγαλόσταυρος
Σέρτζιο Ματαρέλα 2015 Μεγαλόσταυρος

ΠΗΓΗ

  • Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, Τάγμα του Σωτήρος
  • Γεωργίου Ι. Μπελδέκου, “Τάγματα Αριστείας και Στρατιωτικά Μετάλλια της Ελλάδος”, έκδοση Πολεμικού Μουσείου, Αθήνα 1991.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: