Φυματίωση – Μία ύπουλη ασθένεια που ξαναεπέστρεψε στην Ελλάδα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Φυματίωση – Μία ύπουλη ασθένεια που ξαναεπέστρεψε στην Ελλάδα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΝΕΑ ΤΑΞΗ
28 Μαρτίου 2016 22:01:00

Η φυματίωση προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων.

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, συνήθως όμως προσβάλλει τους πνεύμονες.
Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης από το άτομο που είναι άρρωστο. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης βρίσκεται σε μικροσκοπικά σταγονίδια στον αέρα, γύρω από τον ασθενή ο οποίος βήχει, φταρνίζεται ή μιλά έντονα.
Ο υγιής άνθρωπος μολύνεται όταν εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια και φτάσουν στους πνεύμονές του.
Εάν κάποιος μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, μπορεί να μην αρρωστήσει αμέσως.
Μπορεί όμως να συμβεί ένα από τα εξής δύο ενδεχόμενα:


-Το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταστρέψει τα μυκοβακτηρίδια και να μην αρρωστήσει με φυματίωση.
-Το ανοσοποιητικό του σύστημα να περιορίσει τα μυκοβακτηρίδια, αλλά να μην τα σκοτώσει όλα και πλήρως. Αυτή η περίπτωση είναι η λεγόμενη λανθάνουσα φυματίωση. Τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση δεν νοσούν αμέσως μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να εκδηλώσουν τη φυματίωση αργότερα στη ζωή τους.
Συμπτώματα
Η φυματίωση λέγεται και νόσος-κλόουν γιατί μπορεί να μιμηθεί πάρα πολλά συμπτώματα άλλων νόσων. Συχνά μάλιστα η διάγνωσή της γίνεται από τυχαία ακτινολογική εξέταση, χωρίς ο άρρωστος να έχει αναφέρει συμπτώματα.
Κάποια γενικά συμπτώματα πάντως, είναι τα εξής:
-Βήχας με μεγάλη διάρκεια
-Πυρετός
-Νυχτερινοί ιδρώτες
-Διογκωμένοι λεμφαδένες
-Αιμόπτυση
-Απώλεια βάρους χωρίς το άτομο να κάνει δίαιτα.
Εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει φυματίωση, έχετε βήχα για περισσότερο από ένα μήνα ή κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε γιατρό.
Η φυματίωση συγκαταλέγεται στις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Επέστρεψε η φυματίωση στην Ελλάδα, προσοχή στα συμπτώματα!

Η φυματίωση επανεμφανίζεται απειλητικά στη χώρα μας. Τη στιγμή που στις  χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1%  (το ανθεκτικό ή πολυανθεκτικό είδος της νόσου), στην Ελλάδα φτάνει το 4%!
Στις Πνευμονολογικές Κλινικές του νοσοκομείου Παπανικολάου παλαιότερα εμφανίζονταν δύο με τρία κρούσματα το χρόνο ενώ σήμερα σε κάθε εφημερία εμφανίζονται μέχρι και δύο με τρία νέα κρούσματα φυματίωσης δηλαδή περίπου 80-90 το χρόνο, αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος καθηγητής Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης..
“Η αδυναμία έγκαιρης εξεύρεσης δραστικών φαρμάκων και οι δυσχέρειες αντιμετώπισης των περιστατικών ανασφάλιστων ατόμων είναι δύο από τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα κατέχει άλλη μία «μαύρη» πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης” επισημαίνει ο κ. Ζαρογουλίδης εξηγώντας τους λόγους επανεμφάνισης της φυματίωσης στη χώρα μας.
“Μέχρι τη δεκαετία του ΄90 είχαμε κρούσματα φυματίωσης, μετά όμως δεν είχαμε κρούσματα ούτε για να τα δείξουμε στους φοιτητές. Σήμερα έχουμε τόσα πολλά περιστατικά που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν η ανάγκη για έλεγχο των εργασιακών χώρων αυξάνει. Με δεδομένο ότι το 2013 υπήρξε δραματική ελάττωση σε πνευμονολογικά κρεβάτια και ότι το Παπανικολάου αποτελεί κέντρο υποδοχής ανθεκτικών και πολυανθεκτικών μορφών φυματίωσης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης εξοπλισμένοι με κατάλληλοι τεχνολογία εφαρμογής αρνητικής πίεσης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης των πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης στο προσωπικό και τους άλλους ασθενείς” προσθέτει ο κ Ζαρογουλίδης.
Το κόστος ίασης της απλής φυματίωσης ανέρχεται στα 30 ευρώ μηνιαίως για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ το κόστος ίασης της ανθεκτικής φυματίωσης είναι 2500 ευρώ μηνιαίως για δύο χρόνια και της πολυανθεκτικής φυματίωσης 5000 μηνιαίως για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Η φυματίωση προσβάλει πιο εύκολα τα άτομα που δεν διατρέφονται καλά και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, υπερήλικες που είχαν έρθει σε κάποια στιγμή της ζωής του σε επαφή με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης και σε άτομα που βρίσκονται για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους μαζί με πολλούς άλλους που ενδεχομένως κάποιος από αυτούς πάσχει από φυματίωση.
“Παλιά βλέπαμε φυματίωση σε μετανάστες που ζούσαν πολλοί μαζί σε έναν χώρο και δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν φάρμακα. Σήμερα βλέπουμε φυματίωση και σε Έλληνες που δεν διατρέφονται σωστά και δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν φάρμακα είτε γιατί είναι άνεργοι είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί που προσβάλλονται από φυματίωση. Έχουμε δει και επώνυμους καλλιτέχνες που εργάζονται βράδυ σε κλειστούς χώρους να έχουν προσβληθεί από φυματίωση. Κι έχουμε δει φυματίωση σε άτομα που συχνάζουν σε τέτοιους χώρους ή που έρχονται σε επαφή με εκδιδόμενες γυναίκες οι οποίες δεν ελέγχονται” καταλήγει ο Ζαρογουλίδης.
Πηγές – boro.gr/ onmed.gr

AdTech Ad


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


One thought on “Φυματίωση – Μία ύπουλη ασθένεια που ξαναεπέστρεψε στην Ελλάδα”

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Τελικά σ' αυτή την χώρα, η φτώχεια έφερε μαζί της όλη της την…"κομπανία" ασθένειες, σάρα μάρα και…κακό συναπάντημα! Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή στο καλύτερο….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: