Βρέθηκε ασύλητος τάφος νεαρής γυναίκας του 8ου αι. π.Χ. στη Λέσβο | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Βρέθηκε ασύλητος τάφος νεαρής γυναίκας του 8ου αι. π.Χ. στη Λέσβο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
10 Μαρτίου 2016 13:06:00

Ο τάφος εντοπίστηκε στη διάρκεια εκσκαφής από συνεργείο του Δήμου Λέσβου για το δίκτυο αποχέτευσης και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στο χωριό Ευεργέτουλα, στην περιφέρεια Ιππείου, σε βάθος 1,5 μέτρου από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Πρόκειται για κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο από σχιστόλιθο, μέσα στον οποίο βρισκόταν σε ύπτια θέση η ταφή πιθανόν νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται ανάμεσα στο 750 και το 700 π.Χ. Πρόκειται σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο, σημαντικό για την ιστορία και την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων της νήσου, αφού είναι και ο πρώτος τάφος αυτής της περιόδου που ανασκάπτεται.  

 Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, τα κοσμήματα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της τέχνης της χρυσοχοΐας των πρώιμων ιστορικών χρόνων, που αναπτύσσεται δειλά κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. στο Αιγαίο και στην ηπειρωτική Ελλάδα και κορυφώνεται τον 7ο και τον 6ο αιώνα π.Χ. Τα χρυσά και χάλκινα κοσμήματα βρέθηκαν στο ύψος της λεκάνης και της κεφαλής της νεκρής. Πρόκειται για δύο σκουλαρίκια, κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού με την τεχνική της κοκκίδωσης, μια μεγάλη αμφικωνική χάνδρα, καθώς και μια χάλκινη χάνδρα, πιθανώς από περιδέραιο. Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει κοσμήματα που βρέθηκαν στον τάφο της γεωμετρικής περιόδου. Φωτογραφία από τα εντυπωσιακά χρυσά και χάλκινα κοσμήματα που βρέθηκαν στον τάφο της γεωμετρικής περιόδου. Τη νεκρή συνόδευαν πέντε πήλινα τεφρά αγγεία πόσεως πιθανώς λεσβιακού εργαστηρίου, όπως ένα κύπελλο – κρατηρίσκος, μία βαθειά και ρηχή λεκάνη, δύο πρόχοι, καθώς και κοσμήματα στο ύψος της λεκάνης και της κεφαλής, όπως χρυσά και χάλκινα, καθώς και μία οστέινη περόνη. Βόρεια της ταφής εντοπίσθηκε μία κτιστή από σχιστόλιθους θήκη, η οποία περιείχε έναν πήλινο τεφρό αμφορέα με το λίθινο πώμα του, καθώς και μια ρηχή πήλινη λεκάνη…. 
ΠΗΓΗ http://www.mixanitouxronou.gr/


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: