Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Ο Καθρέφτης της Ευρώπης» στο «Αθέατο Μουσείο» | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Ο Καθρέφτης της Ευρώπης» στο «Αθέατο Μουσείο»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
25 Νοεμβρίου 2015 23:07:00

Η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών του – ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με το «δαχτυλίδι του Θησέα», το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, που εντοπίστηκε τυχαία στα χώματα των εκσκαφικών εργασιών της Ακρόπολης, τη δεκαετία του 1950. Το δαχτυλίδι, που εκτιμάται ότι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της μυκηναϊκής Αθήνας, χρονολογείται περί το 1.400 π.Χ. και απεικονίζει μία ανθρώπινη μορφή να πηδά πάνω από έναν ταύρο. Η σκηνή αυτή παραπέμπει στα ταυροκαθάψια της μινωικής Κρήτης.

Το χάλκινο κάλυμμα του καθρέφτη της Ευρώπης (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

Ακολούθησε η χάλκινη σαρκοφάγος ταριχευμένης γάτας από την αρχαία Αίγυπτο. Η σαρκοφάγος χρονολογείται στο διάστημα από την Ύστερη Περίοδο ως τους Πτολεμαϊκούς χρόνους (664 – 30 π.Χ.) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Μετά τη γάτα, σειρά είχε η «Άρτεμις από τη θάλασσα», το χάλκινο αγαλματίδιο της θεάς, που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και το οποίο ανελκύστηκε από ψαρά τον Μάιο του 1959, στα ανοιχτά της Μυκόνου.

Ανακαλύφθηκε σε τάφο πλούσιας γυναίκας της αρχαίας Ερέτριας

Ο «Καθρέφτη της Ευρώπης» είναι ένα χάλκινο κάτοπτρο των αρχών του 4ου αι. π.Χ., που ανακαλύφθηκε σε τάφο πλούσιας γυναίκας της αρχαίας Ερέτριας και φέρει στην επιφάνεια του καλύμματός του τη θαυμάσια παράσταση της Ευρώπης πάνω στον ταύρο.

Το χάλκινο κάλυμμα του καθρέφτη της Ευρώπης (Σχέδιο – Νεκταρία Ρουμελιώτη).

Στις 9, 16, 23 και 30 Αυγούστου και στις 20 Σεπτεμβρίου (ημέρα Κυριακή) ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την αρπαγή της Ευρώπης από τον ερωτευμένο Δία, για τη μοίρα της ίδιας και των παιδιών της στον αρχαιοελληνικό μύθο, καθώς και για όλα εκείνα τα ευρήματα, που περιμένουν τη σειρά τους για να αναδυθούν από την ασφαλή τους αφάνεια στο φως. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αναπαράσταση χρήσης πτυκτού κατόπτρου (Σχέδιο – Νεκταρία Ρουμελιώτη).

Πληροφορίες
naftemporiki.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: