Θαλάσσιες λάμπραινες: Το προϊστορικό ψάρι με τα κοφτερά δόντια που επανεμφανίστηκε στα ποτάμια της Βρετανίας | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Θαλάσσιες λάμπραινες: Το προϊστορικό ψάρι με τα κοφτερά δόντια που επανεμφανίστηκε στα ποτάμια της Βρετανίας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΦΥΣΗ
12 Σεπτεμβρίου 2015 21:17:00

Ένα προϊστορικό ψάρι το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα κυκλικό δίσκο από κοφτερά σαν ξυράφι δόντια έκανε την επανεμφάνισή του στα ποτάμια της Βρετανίας.

 
Οι θαλάσσιες λάμπραινες, όπως ονομάζεται το ψάρι, έκανε την εμφάνισή του στον υδάτινο κόσμο της Γης 200 εκατομμύρια χρόνια πριν από τους δεινοσαύρους. Τα τελευταία χρόνια όμως είχαν εξαφανιστεί.
 
Θεωρούνται μάλιστα είδος υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη και δεν έχουν παρατηρηθεί στην Βρετανία από το 1800.
 
Ωστόσο, πρόσφατα τα πλάσματα αυτά τα οποία μοιάζουν με φίδια και έχουν μήκος ένα μέτρο, σιγά σιγά επιστρέφουν στα παλιά τους λημέρια εξαιτίας των χαμηλότερων επιπέδων μόλυνσης τα οποία έχουν παρατηρηθεί για περισσότερο από έναν αιώνα.
 
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει συμβάλλει επίσης στην επαναφορά των λάμπραινων με το να αφαιρέσει από ορισμένα ποτάμια κατασκευές όπως οι ιχθυοφραγμοί.
 
Παρά την τρομακτική τους εμφάνιση, οι λάμπραινες θεωρούνται πολυτελές φαγητό καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι τρωγόντουσαν από τους Βίκινγκς, συνοδεύονταν με κόκκινο κρασί από τους Ρωμαίους και τρωγόταν σε πίτες από το βρετανό μονάρχη σε ειδικές περιπτώσεις.
 
Ο βασιλιάς Ιωάννης λέγεται ότι είχε επιβάλλει πρόστιμο στην πόλη του Γκλάουτσεστερ ύψους 250.000 βρετανικών λιρών επειδή δεν του παρέδωσαν την Χριστουγεννιάτικη πίτα με λάμπραινα, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ η Β΄ είχε λάβει από το Γκλάουτσεστερ μία πίτα με λάμπραινα για το ιωβηλαίο των διαμαντιών της το 2012.
 
Η πίτα με λάμπραινα όμως φιγουράρει και στην τηλεοπτική σειρά του Game of Thrones. Στην «πριγκήπισα του Γουίντερφελ», ο Τύριον Λάνιστερ τρώει μία πίτα με λάμπραινα ενώ μιλά για τα σχέδιά του για την μάχη του Μπλακγουότερ με την αδερφή του βασίλισσα Σέρσεϊ.
 
Ο ειδικός της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για τα ψάρια Σάιμον Τομς ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
«Για τα προηγούμενα 200 χρόνια, μερικά ποτάμια δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τα είδη της λάμπραινας εξαιτίας της ποιότητας του νερού, των κακών οικότοπων και των εμποδίων που έβαζαν οι άνθρωποι.
 
«Τώρα που η ποιότητα του νερού έχει βελτιωθεί και μερικά από αυτά τα εμπόδια δεν υπάρχουν, βλέπουμε τις λάμπραινες να επιστρέφουν σε ποτάμια», επισημαίνει.
 
«Πρόκειται για συναρπαστικά ψάρια τα οποία έχουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και τις παραδόσεις αυτής της χώρας και ελπίζουμε ότι με το να δώσουμε μία χείρα βοηθείας θα μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ποτάμια της Αγγλίας και πάλι», αναφέρει.
 
Εκτός όμως από συναρπαστικά πλάσματα οι λάμπραινες είναι και οικολογικά σημαντικές στο να βοηθούν στην επεξεργασία θρεπτικών ουσιών στα ποτάμια, καθώς επίσης και μια πηγή τροφής για ψάρια και πουλιά όπως για παράδειγμα οι πάπιες.
 
Υπάρχουν τρία είδη λάμπραινων οι οποίες έχουν βρεθεί στα ποτάμια της Αγγλίας. Η λάμπραινα των ποταμιών φτάνει περίπου τα 15 εκατοστά και ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της σε γλυκά νερά. Όπως και πολλά άλλα είδη ψαριών η λάμπραινα απαιτεί καθαρά τρεχούμενα νερά προκειμένου να αναπαράγονται και να μεταναστεύουν.
 
Οι λάμπραινες μεταναστεύουν στην θάλασσα όπου ωριμάζουν ως ενήλικες και επιστρέφουν στα ποτάμια για να αναπαραχθούν.

ΠΗΓΗ pronews.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: