Μπουτάρης: Οι δράσεις του Σόρος βοηθούν τις κοινωνίες ( ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΣΟΦΤΙΑΧΤΗ)
Μπουτάρης: Οι δράσεις του Σόρος βοηθούν τις κοινωνίες ( ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΣΟΦΤΙΑΧΤΗ)

 

Αναφορά στη δραστηριότητα του Open Society Foundations και το δημόσιο διάλογο που ο ιδρυτής και χρηματοδότης του Τζορτζ Σόρος έχει προκαλέσει, έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της ομιλίας του, στα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Το Solidarity Now είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που δημιουργήθηκε από το Open Society Foundations με στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων ευπαθών ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.


“Το κέντρο αποτελεί ένα παράδειγμα και ένα πρότυπο σε άλλους δυνητικούς χορηγούς για το πώς μπορεί κανείς να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των οδυνηρών, για χιλιάδες συμπολίτες μας, συνεπειών της κρίσης” είπε ο κ. Μπουτάρης και συνέχισε: “Και αυτή η τελευταία διαπίστωση με οδηγεί σε ένα γενικότερο σχόλιο που ήθελα να κάνω με αφορμή και ερέθισμα, τα σημερινά εγκαίνια του Κέντρου Αλληλεγγύης, της δραστηριότητας του Open Society στην Ελλάδα και το δημόσιο διάλογο που ο ιδρυτής και χρηματοδότης του Τζορτζ Σόρος έχει προκαλέσει”.

“Γιατί δε δίνουμε χρήματα εμείς;”

“Πιστεύω ότι το θέμα δεν μπορεί να είναι γιατί δίνει χρήματα στη Θεσσαλονίκη και αλλού στην επικράτεια, το Open Society και Τζορτζ Σόρος και μάλιστα σε απαραίτητες κοινωνικές δράσεις που υλοποιούν αξιόπιστες ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις”.
Το θέμα σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι και πρέπει να είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “γιατί δεν δίνουμε χρήματα εμείς”.

“Γιατί δεν δίνει χρήματα η πλειοψηφία των Ελλήνων κεφαλαιούχων που τα έχει προφυλάξει σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού; Γιατί δεν δίνει χρήματα, η Ελληνική Διασπορά, η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα, που συγκαταλέγουν στα μέλη τους κεφαλαιούχους ανάλογης και μεγαλύτερης επιφάνειας από αυτή του Τζορτζ Σόρος, σε πρωτοβουλίες σαν το Κέντρο Αλληλεγγύης; Γιατί δίνουμε το δικαίωμα, ιδίως η οικονομική ελίτ της χώρας, να χαρακτηρισθεί από το Γερμανικό (περιοδικό) Σπίγκελ ως ‘φρικτοί πολίτες’”; είπε.

Μήπως – συνέχισε ο κ. Μπουτάρης – “η Ελληνική Διασπορά δεν δίνει χρήματα επειδή ακόμα και όταν θέλει να προσφέρει στη χώρα την απαρνιόμαστε και την λοιδορούμε; Δείτε τους επιφανείς πανεπιστημιακούς μας της Διασποράς που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στα Συμβούλια Ιδρυμάτων των ΑΕΙ μας και κατηγορούνται από το εγχώριο πρυτανικό κατεστημένο ως ‘πεμπτοφαλαγγίτες’. Ακούστε διακεκριμένους επιχειρηματίες, ιδίως της Βορειοαμερικανικής Διασποράς, που βρήκαν για δεκαετίες είτε κλειστές πόρτες, είτε προτάσεις για άνομες συναλλαγές, όταν σκέφτηκαν να επενδύσουν στην πατρίδα τους”.

“Μήπως εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν δίνουμε χρήματα διότι ποτέ δεν υπήρξε ένα επαρκές κανονιστικό πλαίσιο που να μας εξασφαλίζει ότι η χορηγία δεν είναι μέσο φοροδιαφυγής; Και συνάμα στερηθήκαμε μια μακροχρόνια πολιτική φοροαπαλλαγών που να ευνοεί τη χορηγία και να ανυψώνει το κύρος της χορηγικής δράσης και του χορηγού;” πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

“Οι δράσεις που κάνει βοηθούν τις κοινωνίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους”

Κλείνοντας την ομιλία του καλωσόρισε και πάλι το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε την ελπίδα “τους επόμενους μήνες και στα χρόνια που έρχονται να δώσουμε ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα ‘γιατί δεν δίνουμε εμείς’”. Και αυτές οι απαντήσεις – όπως είπε – “να μεταφραστούν σε χορηγίες Ελλήνων, είτε πολιτών αυτής της χώρας, είτε της Ελληνικής Διασποράς, για τη δημιουργία κοινωνικών και άλλων δράσεων, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα”.

Εξάλλου, νωρίτερα, στο περιθώριο των εγκαινίων του Κέντρου, ο κ. Μπουτάρης ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι απόψεις του Τζορτζ Σόρος για την ΠΓΔΜ, επεσήμανε ότι, “ο Σόρος δεν νομίζω ότι πήρε ποτέ θέση υπέρ των Σκοπίων ή υπέρ της Ελλάδος. Η πολιτική του τοποθέτηση δεν εκφράζεται υπέρ του ενός ή του άλλου. Την έχει για τον εαυτό του. Οι δράσεις που κάνει βοηθούν τις κοινωνίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επειδή ξέρω προσωπικά τον Σόρος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για αυτό”.

ΠΗΓΗ : NEWSIT

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: