Υπολείμματα έκρηξης σουπερνόβα σε υποθαλάσσια βακτήρια | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Υπολείμματα έκρηξης σουπερνόβα σε υποθαλάσσια βακτήρια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
18 Απριλίου 2013 09:33:00


Γερμανοί επιστήμονες εντόπισαν το 2004 υπολείμματα έκρηξης σουπερνόβα σε σιδηρομαγγανικό φλοιό στο βυθό του Ειρηνικού ωκεανού. Υπολογίζοντας την αποσύνθεση του ραδιοϊσοτόπου σιδήρου-60, χρονολόγησαν την έκρηξη σουπερνόβας πριν από 2.8 εκατομμύρια χρόνια.
Στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, ο Γερμανός επιστήμονας Σον Μπίσοπ ανέφερε πως ανακάλυψε ίχνη σιδήρου-60, προερχόμενο από έκρηξη σουπερνόβα, σε απολιθώματα κοινών βακτηρίων. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί απόδειξη ότι εκατομμύρια χρόνια πριν,  ραδιενεργά συντρίμμια από εκρήξεις σουπερνόβα βομβάρδιζαν την αρχαία Γη.
Χρονολογώντας με ακρίβεια τα ιζήματα στα οποία βρέθηκαν τα δείγματα, ο Μπίσοπ φέρεται να ανακάλυψε την πρώτη βιολογική υπογραφή ενός αρχαίου συμβάντος σουπερνόβα, και μπορεί ακόμα να το συνδέσει και με το συγκεκριμένο αστέρα που εξερράγη.
Ο Μπίσοπ ανέλυσε δείγματα από στρώματα με διαφορά ηλικίας εκατό χιλιάδων ετών, εντός εναποθεμάτων ηλικίας μεταξύ 1,7 και 3,3 εκατομμυρίων ετών. Το ισότοπο σιδήρου-60 δεν αποτελεί παράγωγο καμία διαδικασίας που συμβαίνει πάνω στη Γη, επομένως κάθε ποσότητα που εντοπίζεται μπορεί να αποδοθεί σε μη-επίγεια προέλευση.
Αφού απομόνωσε όλη την ποσότητα σιδήρου-60 που είχε βιολογική προέλευση, ο Μπίσοπ την ποσοτικοποίησε με τη βοήθεια ενός φασματογράφου μάζας. Η ποσότητα ήταν μικρή, αλλά αρκετή ώστε να χρονολογηθεί η ηλικία του δείγματος στα 2,2 εκατομμύρια χρόνια. Με βάση αυτά τα ευρήματα, άλλοι ερευνητές πρότειναν έναν υποψήφιο αστέρα μεταξύ των αστερισμών του Σκορπιού και του Κενταύρου, περίπου 130 παρσέκ (4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τον Ήλιο.
Το ισότοπο σιδήρου-60 έχει χρόνο ημιζωής 2,6 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που το καθιστά ιδανικό μέσο χρονολόγησης εναποθεμάτων σε αυτή τη χρονική κλίμακα, ενώ μετά την αποσύνθεση τύπου βήτα σχηματίζει κοβάλτιο-60. Μία πιθανή πηγή της συσσώρευσης σιδήρου στον πυθμένα είναι τα μαγνητοτακτικά βακτήρια. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί ενσωματώνουν κρυστάλλους μαγνητίτη (Fe3O4) σε μορφή μακριών αλυσιδών εντός των λεγόμενων μαγνητοσωμάτων.
Τα οργανίδια αυτά χησιμοποιούνται ως αισθητήρες του μαγνητικού πεδίου της γης. Τα βακτήρια που περιέχουν μαγνητίτες βρίσκονται σήμερα συνήθως σε μεταβατικές ζώνες μεταξύ  πλούσιων σε οξυγόνο και ανοξικών νερών.
Αξίζει να σημειωθεί πως επίσης Γερμανοί επιστήμονες εντόπισαν το 2004 υπολείμματα έκρηξης σουπερνόβα σε σιδηρομαγγανικό φλοιό στο βυθό του Ειρηνικού ωκεανού. Υπολογίζοντας την αποσύνθεση του ραδιοϊσοτόπου σιδήρου-60, χρονολόγησαν την έκρηξη σουπερνόβας πριν από 2.8 εκατομμύρια χρόνια.
Κατάφεραν επίσης να προσδιορίσουν την απόσταση του αρχικού συμβάντος στα 10 παρσέκ (309 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον Ήλιο, με βάση την ποσότητα του συσσωρευμένου σιδήρου-60.

ΠΗΓΗ : www.newsit.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: