Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7 Νοεμβρίου 2012 12:08:00

 

Τα σημερινά χαρτονομίσματα του ευρώ αναμένεται να αντικατασταθούν από το 2013 από νέα, καθώς στόχος της ΕΚΤ είναι να καταστήσει τα νέα ευρώ ασφαλέστερα απέναντι σε επίδοξους παραχαράκτες.

Σε περίπου 6,5 εκ. ευρώ υπολόγισε η γερμανική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος την αξία των πλαστών χαρτονομισμάτων που βρίσκονταν σε κυκλοφορία στη χώρα το 2011. Συγκρινόμενα πάντως με τη συνολική ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί είναι εξαιρετικά μικρό ποσό και, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Χέλμουτ Σέφερ, υπάλληλος της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος στο κρατίδιο της Βαυαρίας, «η ζημιά που προκαλείται στη δημόσια οικονομία είναι σε κάθε περίπτωση αμελητέα».


Στόχος της έκδοσης νέων χαρτονομισμάτων από πλευράς ΕΚΤ είναι να αποτρέψει επίδοξους παραχαράκτες να φτιάξουν πλαστά ευρώ.
Αυτοί χρειάζονται συνήθως κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να αναλύσουν τα νέα χαρτονομίσματα πριν να αρχίσουν να τα παραχαράσσουν.
Όταν έχει περάσει πια αρκετός χρόνος ώστε οι παραχαράκτες να έχουν «τελειοποιήσει» τη δουλειά τους, τότε, από τη σκοπιά της εκάστοτε κεντρικής τράπεζας, πρέπει να εκδίδονται νέα, πιο ασφαλή χαρτονομίσματα.
Επιπλέον, πολλά από τα σημερινά ευρώ είναι φθαρμένα, καθώς κυκλοφορούν τα τελευταία 10 χρόνια.
Η αντικατάστασή τους αποτελεί και μία ευκαιρία να βελτιωθούν και οι προδιαγραφές ασφαλείας τους.

«Δεν θα υπάρξουν ποτέ απολύτως ασφαλή χαρτονομίσματα»

Ο καλλιτέχνης Χανς-Γιούργκεν Κουλ είναι ειδικός σε ό,τι αφορά τα χαρτονομίσματα.
Υπήρξε και ο ίδιος παραχαράκτης, πράξη για την οποία είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκισης. Μιλώντας στη Deutsche Welle αναφέρεται στα αδύνατα σημεία των σημερινών ευρώ: «Ο κωδικός της ΕΚΤ στην μπροστινή πλευρά, είναι ελάχιστα ανάγλυφος. Μόνο με πολλή προσπάθεια μπορεί να τον αισθανθεί κανείς. Αυτό σημαίνει ότι ένας στοιχειωδώς καλός πλαστογράφος δεν αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα». Όπως λέει ο Κουλ, η βασική δυσκολία για τους παραχαράκτες είναι το υδατογράφημα και το ολόγραμμα.

Ο Χέλμουτ Σέφερ από την Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Βαυαρίας θεωρεί πάντως ότι ακόμη και αν εκδοθούν νέα χαρτονομίσματα από την ΕΚΤ το 2013, η πλαστογράφησή τους δεν πρόκειται να σταματήσει: «Φυσικά γίνεται προσπάθεια ώστε να γίνει δύσκολη η ζωή των παραχαρακτών, πιστεύω όμως ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ απολύτως ασφαλή χαρτονομίσματα».

Μετά από το πέρασμα κάποιων ετών οι παραχαράκτες κατορθώνουν πάντα να βρουν τον τρόπο να πλαστογραφήσουν τα χαρτονομίσματα και αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και στο μέλλον, όπως εκτιμά ο Χανς-Γιούργκεν Κουλ.

Γεγονός είναι πάντως ότι η… «δουλειά» του παραχαράκτη είναι και επικίνδυνη και ελάχιστα κερδοφόρα. Πιο πρόσφορο έδαφος για εγκληματική δράση προσφέρει το διαδίκτυο. Για παράδειγμα, οι απάτες μέσω online banking είναι ευκολότερες και πιο ακίνδυνες.

Ο Χανς-Γιούργκεν Κουλ εκτιμά ότι παραχαράκτες δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Και αυτό, όπως λέει, όχι λόγω ανικανότητας των κεντρικών τραπεζών να τυπώσουν ασφαλή χαρτονομίσματα, αλλά κυρίως εξαιτίας της απροσεξίας των καταναλωτών.
ΠΗΓΗ : www.newsit.gr
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: