Το 2016 αναχωρεί για Άρη ο διάδοχος του Curiosity | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Το 2016 αναχωρεί για Άρη ο διάδοχος του Curiosity

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
21 Αυγούστου 2012 14:45:00

 
Η μέχρι στιγμής απόλυτα επιτυχημένη αποστολή του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity στον Άρη άνοιξε την όρεξη στην NASA η οποία ανακοίνωσε την επόμενη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Πρόκειται για ένα νέο προηγμένο ρομπότ, το InSight, που θα μελετήσει το εσωτερικό του Άρη για να διαπιστώσει γιατί ο πλανήτης εξελίχθηκε με τόσο διαφορετικό τρόπο από ότι η Γη. Ανάμεσα στα άλλα το ρομπότ θα προσπαθήσει να διαπιστώσει την κατάσταση του πυρήνα του Άρη.

Η προετοιμασία

Όπως έκανε γνωστό η NASA την οργάνωση και τον έλεγχο της αποστολής θα έχει το JPL (Jet Propulsion Laboratory) που είναι υπεύθυνο και για την αποστολή του Curiosity. Όμως στη κατασκευή του ρομπότ θα συμμετέχουν η Υπηρεσία Διαστήματος της Γαλλίας, το Κέντρο Αεροδιαστήματος της Γερμανίας, ερευνητικές ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς και ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το ρομπότ θα κοστίσει περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του για τον Άρη το 2016. Το κόστος κατασκευής του Curiosity ξεπέρασε τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή του διήρκεσε για περίπου μια δεκαετία.

Οι στόχοι

Το InSight θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να μελετήσει το εσωτερικό του Άρη για τουλάχιστον δύο χρόνια. Το ρομπότ θα τοποθετήσει διάφορα όργανα στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη τα οποία προσπαθήσουν να διαπιστώσουν την κατάσταση του πυρήνα του Άρη. Αυτό που θέλουν οι επιστήμονες να μάθουν είναι αν ο πυρήνας του Άρη είναι υγρός ή στερεός ή αν μοιάζει με τον πυρήνα της Γης που εξωτερικά είναι υγρός και εσωτερικά στερεός. Το InSight θα πραγματοποιήσει επίσης και σεισμολογικές έρευνες.

Οι τεκτονικές πλάκες

Το ρομπότ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει επίσης στοιχεία για την τεκτονική δραστηριότητα του Άρη. Η αρχική σκέψη των υπευθύνων της αποστολής ήταν το ρομπότ να ανακαλύψει την αιτία της μη ύπαρξης τεκτονικών πλακών στον Άρη. Όμως πριν από δύο εβδομάδες Αμερικανός επιστήμονας μελετώντας δορυφορικές εικόνες του Άρη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κόκκινος Πλανήτης διαθέτει τεκτονικές πλάκες.

«Ο Άρης βρίσκεται σε πρώιμο τεκτονικό στάδιο και έτσι μπορούμε να βρούμε στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη» αναφέρει ο Αν Γιν, καθηγητής Γήινων και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA) που δημοσίευσε την έρευνα του στην επιθεώρηση «Lithosphere». Έτσι πιθανώς να υπάρξει αλλαγή στον σχεδιασμό του ρομπότ και των οργάνων του όσον αφορά τον συγκεκριμένο πεδίο έρευνας.
ΠΗΓΗ :www.in.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: