Εντοπίστηκε θησαυρός του Τάγματος των Ιπποτών | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Εντοπίστηκε θησαυρός του Τάγματος των Ιπποτών

15 Ιουλίου 2012 19:14:00

Σε φρούριο των Σταυροφόρων στο Ισραήλ

Ένα πήλινο δοχείο γεμάτο με χρυσά νομίσματα, χρονολογούμενο από τις Σταυροφορίες, βρέθηκε σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό φρούριο στο Ισραήλ και η αξία του υπολογίζεται στα 500.000 δολάρια.

Τα νομίσματα είχαν θαφτεί από τους χριστιανούς στρατιώτες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, όταν οι Σταυροφόροι δέχτηκαν επίθεση από έναν τεράστιο μουσουλμανικό στρατό. Το φρούριο καταστράφηκε τον Απρίλιο του 1265 από τις δυνάμεις των Μαμελούκων, ωστόσο ο θησαυρός έμεινε ανέπαφος.

«Τα νομίσματα βρίσκονταν σε ένα πήλινο δοχείο, το οποίο ήταν μερικώς σπασμένο. Θεωρούμε ότι το δοχείο ήταν ήδη σπασμένο και υπήρχε λόγος γι’ αυτό. Εάν έβλεπε κάποιος ένα σπασμένο δοχείο δεν θα επιχειρούσε να το πάρει. Επιπλέον, τα νομίσματα είχαν καλυφθεί από το χώμα. Κι εμείς αρχικά δεν καταλάβαμε ότι επρόκειτο για θησαυρό. Μόλις τα κοσκινίσαμε, άρχισε να διαφαίνεται ο χρυσός», τονίζει ο καθηγητής Oren Tal από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Ύστερα από εξονυχιστική έρευνα, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα νομίσματα προέρχονται από την αυτοκρατορία των Φατιμίδων της βορείου Αφρικής. Εντούτοις, είναι 200-300 χρόνια παλιότερα από το φρούριο, στο οποίο θάφτηκαν.

Τα νομίσματα κόπηκαν στην Τρίπολη και την Αλεξάνδρεια και είναι εξαιρετικά πολύτιμα. Κάθε νόμισμα αξίζει περίπου 5.000 δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ.

«Τα νομίσματα των Φατιμίδων είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν. Η διαδικασία αποκρυπτογράφησης τους είναι εξαιρετικά περίπλοκη», τονίζει καταληκτικά ο καθηγητής.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: