Το “κρυφό”, κατά ΔΝΤ, σενάριο της συμφωνίας | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Το “κρυφό”, κατά ΔΝΤ, σενάριο της συμφωνίας

21 Φεβρουαρίου 2012 15:03:00

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου αν και έχει δρομολογήσει μία σχετική αισιοδοξία για την αποφυγή χρεοστασίου στην Ελλάδα με τους όρους του νέου δανείου, εντούτοις διατηρεί και μία “άγνωστη” πλευρά η οποία καταγράφεται στο εναλλακτικό σενάριο των εξελίξεων έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ η οποία δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup χθες βράδυ.

Το σενάριο αυτό υποστηρίζει ότι από την εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκύπτει μία αντίθεση μεταξύ των στόχων για την μείωση του χρέους σε επαρκή επίπεδα (120% μέχρι το 2020) και το στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με την “αντίθεση” αυτή, η διαδικασία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα προκαλέσει μία ακόμα μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ η οποία -αν υπάρξει καθυστέρηση στις διαρθρωτικές πολιτικές ή αυτές αποτύχουν να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα- θα μπορούσε να οδηγήσει το χρέος στο 178% του ΑΕΠ μέχρι το 2015 και στη συνέχεια να το κατεβάσει στο 160% μέχρι το 2020.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι, υπό το εναλλακτικό σενάριο, το χρέος το 2015 θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 179% του ΑΕΠ, το 2020 θα υποχωρήσει μόνο έως το 159% του ΑΕΠ και το 2030 στο 117% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα αργήσει να έρθει. Φέτος η ύφεση θα φτάσει 6,1%, το 2012 στο 4,3% και το 2013 θα μηδενιστεί. Ανάπτυξη οριακά άνω του 2% αναμένεται από το 2014 και μετά, σύμφωνα με βασικό σενάριο.

Στο εναλλακτικό οι πτήσεις είναι ακόμα πιο χαμηλές με ύφεση 1% το 2013 και αναιμική ανάπτυξη 1,3 το 2014.

Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων μάλιστα στο ΔΝΤ υπάρχει μία εκτίμηση ότι είναι πιθανό το 2014, όταν λήγει η παροχή των πόρων του νέου δανείου, ίσως χρειασθεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο διάσωσης της τάξης των 50 δισ. ευρώ!

Μια δεύτερη παρατήρηση της Έκθεσης του ΔΝΤ αναφέρει ότι η σχεδόν ολοκληρωτική μετατροπή του ελληνικού κρατικού χρέους σε διακρατικό, εφόσον προχωρήσει το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, δημιουργεί όρους που απομακρύνουν την ημέρα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει τόσο για την χρηματοδότηση των κρατικών αναγκών όσο και του τραπεζικού συστήματος.

Πηγή:www.capital.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: