Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Χιώτης;

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Χιώτης;

Πολλές θεωρίες και αρκετό μυστήριο υπάρχουν γύρω από την καταγωγή του μεγάλου θαλασσοπόρου Χριστόφορου Κολόμβου ο οποίος έγινε γνωστός από τις ναυτικές αποστολές στις Δυτικές Ινδίες για λογαριασμό του Βασιλείου της Ισπανίας. Καταγόταν άραγε από τη Γένοβα, ή μήπως ήταν Χιώτης;
Οι βιογράφοι του, –ο δευτερότοκος γιος   του ο Φερδινάρδος, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο να συλλέχει στοιχεία για τη δράση του διάσημου πατέρα του και ο επίσκοπος De las Casas– δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τις ρίζες του, αφήνοντας έτσι ένα σωρό ερωτηματικά στους μεταγενέστερους μελετητές.
Ο ίδιος, στα γραπτά του δίνει την εντύπωση ότι σκόπιμα έκρυβε το παρελθόν του, αποφεύγοντας να δώσει στοιχεία για τον τόπο γέννησής του, τα παιδικά του χρόνια και τις οικογενειακές του καταβολές, όμως από την άλλη, δίνει ένα σωρό κωδικοποιημένα δείγματα και σημάδια με τα οποία –κατά τη γνώμη μας- αποτυπώνει και δηλώνει κάποια πράγματα που ένα λίγο ερευνητικό μυαλό δεν είναι δυνατόν να μην αντιληφθεί.
Στην Γενοβέζικη (και πιο διαδεδομένη) εκδοχή ο Κολόμβος ήταν ο γιος ενός αγράμματου κλωστοϋφαντουργού (σώζεται το σπίτι κάποιου Κολόμβου κοντά στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης). Εδώ όμως πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι υπήρξαν δυο άτομα που έζησαν την ίδια περίπου εποχή, είχαν το ίδιο όνομα και επίθετο, αλλά προέρχονταν από τελείως διαφορετικές οικογένειες κι έκαναν εντελώς διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους.
Παρόλα αυτά υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία  που αποδεικνύουν ότι ο Κολόμβος είχε ιδιαίτερους δεσμούς με τη Χίο, την επισκεπτόταν συχνά και διατηρούσε σπίτι στη Χώρα.
Παρακάτω θα σας τα παραθέσουμε για να βγάλετε μόνοι τα συμπεράσματά σας:
  • Ο Κολόμβος διέθετε αριστοκρατικότητα, καλλιέργεια, ευρυμάθεια και εξειδικευμένες γνώσεις ναυσιπλοΐας, αστρονομίας, φιλοσοφίας και γνώριζε αρκετές γλώσσες. πράγμα αδύνατον για τον γιο ενός φτωχού υφαντή, αλλά σύνηθες για κάποιον γόνο καλής οικογενείας στον ναυτικό νησί της Χίου.
  • Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Χιώτης;


    Ακολούθως, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για έναν υφαντή κατώτερης κοινωνικής τάξης να βρεθεί σε βασιλικούς κύκλους και να έχει τη δυνατότητα να τον ακροασθεί η βασίλισσα της Ισπανίας, πόσω μάλλον να του εμπιστευτεί μια τόσο σημαντική αποστολή για το γόητρο του ισπανικού θρόνου.

  • Ο Κολόμβος ήταν κοκκινομάλλης με λευκή επιδερμίδα, ευγενικό και αριστοκρατικό παρουσιαστικό και μπλε μάτια (πράγμα που ταίριαζε με τη μόδα της εποχής) όμως αυτά τα χαρακτηριστικά απαντώνται και στη Χίο επίσης.
  • Γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1451 όμως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα πουθενά στοιχεία για την καταγωγή του.
  • Αναφερόταν πολλές φορές στον εαυτό του ως «ο Κολόμβος της Κόκκινης Γης» (Columbus de Terra Rubra) πράγμα που μας παραπέμπει στο κόκκινο χώμα που απαντάται χαρακτηριστικά στα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια, όπου ευδοκιμεί εδώ και αιώνες ο σχίνος που παράγει τη μοναδική μαστίχα.
  • Ο Κολόμβος γνώριζε άριστα αρχαία ελληνικά και λατινικά.
  • Ενώ άφησε πολλά ημερολόγια και συγγράμματα, δεν άφησε τίποτα γραπτό στα Ιταλικά! Ακόμα και η αλληλογραφία του με τον ισπανικό θρόνο ήταν στα ισπανικά ή τα λατινικά.
  • Στα περιθώρια των ημερολογίων του οι σημειώσεις του ήταν στα ελληνικά! Μάλιστα ναυτικό ημερολόγιο του και στην αλληλογραφία του, σημείωνε πάντα τις σελίδες που έγραφε με το γράμμα Χ.
  • Όταν έγραφε τη λέξη «Χίος» την έγραφε με ελληνικό Χ και όχι με Ch στα λατινικά.
  • Στο αγαπημένο του βιβλίο Imago Mundi, ο Κολόμβος είχε κρατήσει σημειώσεις στα περιθώρια του βιβλίου στα Ελληνικά.
  • Οι μετρήσεις των αποστάσεων τις οποίες σημείωνε και υπολόγιζε ήταν σε ελληνικές λ

    Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Χιώτης;

    η υπογραφή του Κολόμβου

    εύγες.

  • Η ίδια του η υπογραφή είναι Ελληνο-Λατινική (Χρο-Ferens) όπου Ferens είναι η λατινική εκδοχή του ελληνικού «Φέρων».
  • Ο γιος του λέει ότι ο πατέρας του ήταν περήφανος για το όνομα Χριστόφορος και πίστευε ότι θα φέρει τον Χριστό στους αλλόθρησκους της Νέας Γης. Εξ ου και υπέγραφε «Χρο-Ferens», τον Χριστό Φέρων.
  • Ονόμασε το ακρωτήρι Μαισι στην Κούβα με τα ελληνικά γράμματα Α και Ω που συμβολίζει το Θεό ως τη Αρχή και το τέλος του Σύμπαντος Κόσμου.
  • Ο Κολόμβος έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Χίο. Το σπίτι του βρίσκεται στο Πυργί κοντά στην κεντρική πλατεία.
  • Το όνομα Κολόμβος είναι σκαλισμένο στην πέτρα πάνω από το κατώφλι κάποιων σπιτιών στο Πυργί και στις κοντινές περιοχές.
  • Το επίθετο Κολόμβος είναι ένα οικογενειακό όνομα που το φέρουν αρκετοί Χιώτες.
  • Κάποιος ιερέας από το Πυργί με το επίθετο Κολόμβος, βεβαιώνει ότι το επίθετό του έχει τις ρίζες του στην αρχή της Γενουατικής Περιόδου όπου έγιναν πολλοί μεικτοί γάμοι μεταξύ Ελλήνων και Γενοβέζων.
  • Είχε τραπεζικές συναλλαγές με την Τράπεζα του Άγίου Γεωργίου στη Γένοβα την οποία χρησιμοποιούσε και η Μαόνα της Χίου.
  • Μεγάλο μέρος του πληρώματός του απαρτιζόταν από Χιώτες ναυτικούς, που από τότε ήταν γνωστοί θαλασσοπόροι και κυβερνήτες στόλων.
  • Για τον ίδιο λόγο είχε προμηθευθεί ναυτικούς χάρτες από τους ντόπιους εξαιρετικά έμπειρους καπετάνιους.
  • Είχε δηλώσει στα γραπτά του ότι δεν ήταν ο μόνος ναύαρχος στην οικογένεια του και ότι οι πρόγονοί του είχαν πάντα ακολουθήσει τη θάλασσα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της καταγωγής του από οικογένεια εμπόρων και κατασκευαστών υφασμάτων.
  • Ο γιος του και βιογράφος του Φερδινάνδος, δηλώνει κατηγορηματικά στο βιβλίο του ότι δεν κατόρθωσε να εντοπίσει πουθενά συγγενείς του πατέρα του στη Γένοβα παρά την εξονυχιστική έρευνα όλων των κοινωνικών τάξεων και των αρχείων της εποχής.
  • Ο Κολόμβος, μαθαίνουμε από τον Ντε λας Κάσας, είχε έναν εξάδελφο μέλος της οικογένειας των Παλαιολόγων τον Γεώργιο Δυσίπατο Παλαιολόγο, ο οποίος ήταν γνωστός ως Κολόμβος ο νεότερος με τον οποίο συνυπηρέτησαν στο Γαλλικό Ναυτικό μετά την πτώση της Πόλης.
  • Ο εξάδελφος αυτός έγινε αργότερα γνωστός ως ο Γεώργιος ο Έλληνας (George le Grec). 
Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Χιώτης;

Το σπίτι του στο Πυργί

Γιατί δεν παραδεχόταν ότι ήταν Έλληνας τότε;

Αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί. Η εποχή που έζησε και έδρασε ο μεγαλος θαλασσοπόρος σκιαζόταν από τον φόβο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Καθολικής Εκκλησίας όπου και οι δύο είχαν υπό διωγμό τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς και ειδικά τους ευγενείς που είχαν καταφύγει στην Ευρώπη, διότι ήταν πολύ επίφοβο με την κατάρτιση, την παιδεία και τη μόρφωσή τους να υποκινήσουν Επανάσταση (όπως και έγινε).
Ετσι, υπό αυτές τις ζοφερές συνθήκες είναι απόλυτα κατανοητό για ποιους λόγους ο Κολόμβος (κατά άλλους Κολοβός) έκρυβε την ταυτότητά του προκειμένου να προστατεύσει την οικογένεια και τον εαυτό του.
Όμως, ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ποτέ, ούτε και ισχυρίσθηκε ότι ήταν από την Γένοβα και όπως μαρτυρεί ο γιος του και βιογράφος του, ήταν ιδιαίτερα περήφανος για το όνομα Χριστόφορος (που ήταν της μόδας επίσης στην Καθολική Εκκλησία).
Τέλος, όπως πολύ σωστά αναφέρεται και στην ιστοσελίδα www.chioshistory.gr το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ της Ελληνικής καταγωγής του Κολόμβου, είναι το ναυτικό προφίλ των Χιωτών μέσα στους αιώνες, η ναυτική δεινότητα και οι ικανότητες που τόσο ταιριάζουν με αυτό του Χριστόφορου Κολόμβου.
ΠΗΓΗ : www.chioshistory.gr ,  http://www.e-fungus.gr , www.wikipedia.org
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: