Σοκότρα: Ένα αλλόκοσμο νησί βαμμένο με το αίμα του δράκου

Υπάρχουν τόποι στη Γη που είναι πραγματικά αλλόκοσμοι. Ένας από αυτούς είναι και το επονομαζόμενο νησί της Ευδαιμονίας (στα σανσκριτικά), νησί του Διοσκουρίδου (στα αρχαία ελληνικά) ή Σοκότρα. Πρόκειται ίσως για το νησί με την πιο περίεργη βιοποικιλότητα στον κόσμο, γι’ αυτό ονομάζεται και Γκαλαπάγκος του Ινδικού. Μαγευτικό και ελάχιστα γνωστό (κυρίως στους ναυτικούς που περνούν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης διαπλέοντας τον Ινδικό ωκεανό) στέκει στον νότο της αραβικής χερσονήσου απέναντι από τις ακτές του Αφρικανικού Κέρατος, απομονωμένο και με πολλές παραξενιές…
Κιβωτός παράξενων ειδών
Στην ουσία δεν πρόκειται για ένα μόνο νησί αλλά για ένα σύμπλεγμα τεσσάρων, με το μεγαλύτερο να ονομάζεται επίσης Σοκότρα. Το κλίμα σε αυτόν τον παράξενο τόπο, ο οποίος το 2008 χαρακτηρίστηκε από την Unesco ως Τοποθεσία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι τροπικό. Καταπράσινα νερά λούζουν λευκές, τροπικές παραλίες που ανυψώνονται σε λόφους γεμάτους από σπηλιές. Τα φυτά εδώ είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν παίρνοντας μορφές και σχήματα που δε βλέπεις σε άλλες μεριές του κόσμου. Ανάμεσα σε 800 και πλέον μοναδικά είδη χλωρίδας ξεχωρίζει το δέντρο που ονομάζεται «Το αίμα του δράκου», γιατί οι κάτοικοι πιστεύουν ότι περιέχει το αίμα των αρχαίων δράκων: Έχει σχήμα ομπρέλας (ή ιπτάμενου δίσκου) και από τον κατακόκκινο χυμό του παράγονται κρύσταλλοι που χρησιμοποιούνται ως χρωστική ουσία, ως αφροδισιακό φάρμακο και –σύμφωνα με τις κακές γλώσσες- ως ελιξίριο μαγείας και αλχημείας. Εξίσου παράξενο όμως είναι και «Το ρόδο της ερήμου» (ή αλλιώς «Πόδι του ελέφαντα»), το δέντρο – αγγούρι και η συκιά της Σοκότρα, που θεωρούνται δέντρα – κοσμήματα. Τα περισσότερα πουλιά που ενδημούν εδώ – από ψαρόνια έως σπουργίτια – είναι εξίσου ξεχωριστά και ανάδελφα.
Εδώ δίδαξε ο Απόστολος Θωμάς
Το εσωτερικό του νησιού κατοικείται από περίπου 50.000 κατοίκους, που μιλούν μια άγραφη αραβική διάλεκτο και είναι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες. Εδώ λέγεται ότι ήρθε το 52 μ.Χ. ο Απόστολος Θωμάς για να διδάξει τον Χριστιανισμό. Παρότι οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των λόγων του, οι σημερινοί Άραβες, Σομαλοί και νοτιοασιάτες κάτοικοι του νησιού ακολουθούν την ισλαμική θρησκεία. Αναφορά για το νησί υπάρχει επίσης και στα ταξίδια του Μάρκο Πόλο. Σήμερα εμπνέει σοβαρή ανησυχία στους ναυτικούς, καθώς χρησιμοποιείται από τους Σομαλούς πειρατές ως στάση ανεφοδιασμού

ΠΗΓΗ http://www.goldenmag.gr/
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε. 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: