7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας

Σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, έχουν καταγραφεί από τους επιστήμονες χιλιάδες παράξενα πλάσματα που ζουν σε διαρκές σκοτάδι.
Η Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής (διεθνής κοινοπραξία εξερεύνησης των ωκεανών) κατέγραψε 5.722 είδη που ζουν σε βάθη μεγαλύτερα των 1000 μέτρων.  Πολλά από αυτά ζουν σε παγωμένες περιοχές βάθους 5 χιλιομέτρων, όπου η πίεση θα μπορούσε να συντρίψει το ανθρώπινο σώμα.
Συνολικά, εντοπίστηκαν 17.650 είδη που ζουν σε βάθη μεγαλύτερα των 200 μέτρων, όπου το φως διαπερνά με δυσκολία και η φωτοσύνθεση παύει να είναι δυνατή.
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε 7 από αυτά. Μερικά από αυτά, όπως θα δείτε και στην συνέχεια, θα σας τρομάξουν, άλλα πάλι θα σας κάνουν να χαμογελάσετε με την εμφάνιση τους!
1. Pacific Barreleye: Το περίεργο φυσικά είναι ότι κεφάλι του είναι διαφανές.  Μοιάζει με το cockpit ενός αεροπλάνου.
Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το 2004 ενώ ήταν ήδη γνωστό από το 1939 αλλά για πρώτη φορά κατάφεραν να το αιχμαλωτίσουν εδώ και λίγα χρόνια. Έχει μήκος 15 εκατοστά.


7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας
2. Bathysaurus:  Μπορεί να το συναντήσετε (κάτι που δεν ευχόμαστε βέβαια)  σε τροπικές και υποτροπικές παγκόσμιες θάλασσες σε βάθος μεταξύ 600 και 3.500 μ.
Το μήκος του είναι μεταξύ 50 και 65 εκατ.


7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας


3. Viperfish (Macouni Chauliodus): είναι ένα αρπακτικό ψάρι που ζει  βαθιά στους ωκεανούς. Την ημέρα μπορεί να το βρείτε  από 500 έως και 2500 μέτρα  κάτω από την ωκεάνια επιφάνεια.
Τη νύχτα κολυμπά σε πιο ρηχά βάθη λιγότερο από 600m όπου η τροφή είναι περισσότερη. Το Viperfish θα φάει συνήθως καβούρια και μικρά ψάρια.
Το Viperfish φθάνει συνήθως μέχρι 30 εκατ. μήκος, αλλά υπάρχουν αναφορές για Viperfish 2 μέτρων!


7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας4. Deep Sea Anglerfish (Melanocetus johnsoni): Το ψάρι αυτό είναι ένα απο τα πιο παράξενα που υπάρχουν στη θάλασσα. Είναι επίσης ένα από τα πιο γνωστά πλάσματα του βυθού. Είναι ένα από τα περίπου 200 είδη Anglerfish που βρίσκονται στο  σύνολο των ωκεανών του κόσμου.
Το περίεργο αυτό ψάρι παίρνει το όνομά του από την επιμήκη ραχιαία σπονδυλική στήλη που υποστηρίζει ένα όργανο που παράγει φως  γνωστό ως photophore.
Μέσα από μια χημική διαδικασία γνωστή και ως βιοφωτισμός,  μπορεί να παράγει μπλε-πράσινο φώς  το οποίο χρησιμοποιεί ως θέλγητρο αλιείας, κουνώντας το πέρα δώθε για να προσελκύσει το θήραμά του.


7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας5. Piglet Squid: Επισήμως γνωστό ως Helicocranchia Pfefferi: Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο τμήμα Open Ocean Plankton Class, οι ερευνητές του Cabrillo Marine Aquarium συνέλεξαν ένα ζωντανό είδος καλαμαριού (Helicocranchid squid) γνωστό και ως “γουρουνάκι καλαμαράκι”.
Το μέγεθός του είναι σαν ενός μικρού αβοκάντο και ζει στα βαθιά νερά των ωκεανών.
Το μέσο μέγεθος των ενηλίκων Η. pfefferi είναι 100 mm. Το σώμα αποτελείται από ένα μεγάλο χωνί με μικρό κουπί-σαν πτερύγια. Έχουν μικρά πλοκάμια πάνω από τα μάτια τους. Η χοάνη δεν έχει βαλβίδες, αλλά περιέχει ένα ραχιαίο μαξιλάρι με τρεις θηλές και τα όργανα.


7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας6. Japanese spider crab: Η ιαπωνική καβουρομάνα, Macrocheira kaempferi, είναι ένα είδος θαλάσσιου καβουριού που ζει στα θαλάσσια νερά γύρω από την Ιαπωνία.
Έχει το μεγαλύτερο πόδι από κάθε αρθρόποδα, το οποίο φτάνει  μέχρι και 3,8 μέτρα, και ζυγίζει  μέχρι 19 κιλά.


7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας7. Tongue Eating Louse ή Cymothoa exigua: είναι ένας τύπος παρασιτικού ισοπόδου  με ένα πολύ ασυνήθιστο τρόπο ζωής.
Αφού μπει στο στόμα ενός Spotted Rose Snapper, αυτόματα προσκολλάται στην βάση της γλώσσας του  και αντλεί τροφή από το πιπίλισμα του αίματος του.
Τελικά το ψάρι ατροφεί, η γλώσσα του συρρικνώνεται ως αποτέλεσμα της χρόνιας απώλειας αίματος, και σε κάποιο σημείο το Cymothoa αντικαθιστά τη γλώσσα του. Το ψάρι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το παράσιτο ακριβώς όπως μια κανονική γλώσσα.
Φαίνεται ότι το παράσιτο δεν προκαλεί οποιαδήποτε άλλη βλάβη στα ψάρια υποδοχής. Συνήθως το μήκος του είναι 3 με 4 εκατοστά.
7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας 7 παράξενα πλάσματα της θάλασσας

ΠΗΓΗ : http://www.dinfo.gr
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: