Εντοπίστηκε ο «νεαρός σωσίας» του Ήλιου

Εντοπίστηκε ο «νεαρός σωσίας» του Ήλιου  Καλλιτεχνική απεικόνιση του Ήλιου σε ηλικία παρόμοια με αυτή του άστρου που εντοπίστηκε από την NASA.

Ερευνητές της NASA εντόπισαν σε απόσταση 30 ετών φωτός από την Γη ένα νεαρής ηλικίας άστρο. Το Kappa 1 Ceti όπως ονομάστηκε το άστρο αυτό έχει ηλικία μόλις 600-750 εκατ. ετών. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο άστρο είναι ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια νεαρή έκδοση του Ήλιου. Το μητρικό μας άστρο έχει ηλικία 4,6 δισ. ετών και όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη ενός παρόμοιου άστρου σε νεαρή ηλικία θα ρίξει φως στα πρώιμα στάδια του Ήλιου και τις διεργασίες που εξελίσσονταν καθώς σχηματιζόταν το ηλιακό μας σύστημα.

«Η μελέτη του άστρου θα βοηθήσει ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς ο Ήλιος επίδρασε στην διαμόρφωση της ατμόσφαιρας της Γης και των συνθηκών που ευνόησαν την παρουσία της ζωής στον πλανήτη μας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA. Οι ερευνητές μελετούν ήδη τις εκτινάξεις στεμματικού υλικού αλλά και τους ηλιακούς ανέμους του Kappa 1 Ceti για να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο επηρέασε η δραστηριότητα του Ήλιου την Γη.

Πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν πίσω το ρολόι του χρόνου και να δουν πώς λειτουργούσε ο Ήλιος όταν η ζωή έκανε την εμφάνιση της στην Γη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στον εντοπισμό και τις παρατηρήσεις τους διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια και παρατηρητήρια όπως το Hubble, το TESS, το NICER και το XMM-Newton.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: