Στη σεισμική ακολουθία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, στην Κρήτη, αναφέρθηκε ο Κώστας Παπαζάχος, δηλώνοντας ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει ένας σεισμός 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη.
«Τα ρήγματα σαν αυτό που δίνει τη σεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι είναι σχετικά μικρά, από τα λιγότερο σημαντικά. Συνεπώς, δεν μιλάμε για ρήγματα πολύ υψηλής επικινδυνότητας», δήλωσε αρχικά στο Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
Υπογράμμισε όμως ότι όταν ξεκινά μια τέτοια δραστηριότητα, συχνά αυτή κρατάει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. «Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που κρατάει και πάνω από ένα έτος», ανέφερε μάλιστα.
«Σε πολλές περιπτώσεις, κρατάει 2-4 μήνες, με τέτοιους σεισμούς ή και λίγο μεγαλύτερους. Δηλαδή, ένας σεισμός της τάξεως των 5, 5,2, 5,5 Ρίχτερ δεν πρέπει να μας εκπλήξει αν γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή», επεσήμανε ο κ. Παπαζάχος.
Ο καθηγητής κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να οπλιστούν με υπομονή, λόγο της διάρκειας τέτοιων σεισμικών ακολουθιών, αλλά και με προσοχή. «Γιατί ένας σεισμός μικρού σχετικά μεγέθους για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου, της τάξης των 5-5,5 Ρίχτερ, μπορεί σε πολύ τοπική κλίμακα να έχει επιπτώσεις και βλάβες», προειδοποίησε.
Παράλληλα, ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε ότι σπίτια τα οποία είναι εμφανώς προβληματικά και δεν παρέχουν κανένο εχέγγυο αντισεισμικής ασφάλειας και επάρκειας «δεν μπορούν να κατοικηθούν από τη στιγμή που έχουμε μια ακολουθία σε εξέλιξη», προτού ελεγχθούν από αρμόδιο κρατικό συνεργείο.
«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μία σεισμική ακολουθία, που πολύ εύκολα μπορεί να κάνει ένα σεισμό 5,3 Ρίχτερ αύριο το πρωί και σε πολύ τοπικό επίπεδο να μπορεί να κάνει βλάβες και να κατοικούνται σπίτια που είναι εμφανώς προβληματικά», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι σεισμοί της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ στον ελληνικό χώρο έχουν προκαλέσει σε τοπικό επίπεδο πολύ σημαντικές βλάβες.
Πάντως, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι γενικά τόσο μικρού μεγέθους και δυναμικότητας σεισμοί πολύ δύσκολα διεγείρουν άλλα ρήγματα. Κάλεσε όμως τους κατοίκους της περιοχής να διαβάσουν τις οδηγίες του ΟΑΣΠ και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. «Το να χρησιμοποιείται ένα σπίτι αντισεισμικά ανεπαρκές είναι μία ωρολογιακή βόμβα στην Ελλάδα, ειδικά στην Κρήτη, όπου θα συνεχίσουν να γίνονται σεισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: athensmagazine.gr