Ιατροδικαστική Εταιρεία: Επιτρέπεται η νεκροψία – νεκροτομή σε νεκρούς από κορονοϊό

Ιατροδικαστική Εταιρεία: Επιτρέπεται η νεκροψία – νεκροτομή σε νεκρούς από κορονοϊό  Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που δέχεται δίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) σχετικά με τη διενέργεια ή μη νεκροψίας-νεκροτομής ανθρώπους που πέθαναν από τον κορονοϊό.

Η ΕΙΕ επισημαίνει πως αυτό είναι εφικτό, τονίζοντας όμως πως οι πνεύμονες και άλλα όργανα ατόμου που κατέληξε με κορονοϊό στο διάστημα της περιόδου μεταδοτικότητας ενδέχεται να περιέχουν ακόμη ζωντανό ιό.

Οι διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών είναι συναφείς με αυτές που ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση νεκροτομής ατόμων που έχουν καταλήξει λόγω οξείας νόσου του αναπνευστικού ή άλλου λοιμώδους νοσήματος.

Οδηγίες για την νεκροτομή

Η νεκροτομή, εφόσον είναι απαραίτητη, θα πρέπει να διενεργείται με τη χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας σε δωμάτιο με επαρκή αερισμό και φως και με το ελάχιστο αναγκαίο προσωπικό. Σε περίπτωση διαδικασιών που επάγουν τη δημιουργία αερολύματος κατά τη διάρκεια της νεκροτομής, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ιατρική μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή FFP2) και προστατευτικά γυαλιά.

Ο θάλαμος του νεκροτομείου πρέπει να είναι καθαρός και οι επιφάνειες και τα εργαλεία από υλικά που απολυμαίνονται εύκολα.

Αμέσως μετά τη νεκροψία-νεκροτομή πρέπει να πραγματοποιείται πρώτα καθαρισμός όλων των δυνητικά μολυσμένων επιφανειών (συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων) με ουδέτερο απορρυπαντικό και καλή μηχανική τριβή και στη συνέχεια απολύμανση όλων των επιφανειών, του εξοπλισμού και των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου συγκεκριμένης συγκέντρωσης.

Τα νεκρά σώματα που αποστέλλονται από χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στην ιατροδικαστική υπηρεσία θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ιδιαίτερα από αναλυτικό ιατρικό ιστορικό.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ιατροδικαστών έχει εμβολιαστεί»

Συνεπώς, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα διεθνή δεδομένα, στην Ελλάδα -εφόσον τηρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις- είναι δυνατόν να διενεργούνται νεκροψίες-νεκροτομές και σε σορούς θανόντων από Covid-19 εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

«Όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό σε διεθνές επίπεδο τόσο προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Τονίζεται ότι στη χώρα μας η απρόσκοπτη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων είναι πλέον εφικτή και για έναν επιπλέον λόγο: Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων έχει εμβολιαστεί», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΙΕ, δρ. Γρηγόρης Λέων.

«Είναι σημαντικό να διενεργείται τουλάχιστον ένα αντιγονικό rapid test για Covid-19 σε όλους τους θανόντες, ανεξάρτητα εάν η σορός οδεύει ή όχι προς ιατροδικαστική εξέταση. Αυτή η πράξη θα μας έδινε καλύτερη εικόνα για το πραγματικό κόστος της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές», καταλήγει ο κ. Λέων.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: