Νόσος Πάρκινσον: Δεν είναι μία αλλά δύο ασθένειες | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Νόσος Πάρκινσον: Δεν είναι μία αλλά δύο ασθένειες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΠΙΣΤΗΜΗ
30 Σεπτεμβρίου 2020 14:12:22

Ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προβληματιστεί από τα διαφορετικά συμπτώματα και τις ποικίλες «οδούς» της νόσου του Πάρκινσον. Νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι υπάρχουν δύο και όχι μία νόσος.

Αν και το όνομα μπορεί να υποδηλώνει κάτι άλλο, η νόσος του Πάρκινσον δεν είναι μία αλλά δύο ασθένειες, ξεκινώντας είτε από τον εγκέφαλο είτε από το έντερο. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται οι ερευνητές του Aarhus University. Αυτό το εύρημα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, θα μπορούσε να εξηγήσει, σύμφωνα με τους ερευνητές γιατί οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον περιγράφουν πολύ διαφορετικά συμπτώματα. Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη είναι ο καθηγητής Per Borghammer και γιατρός Jacob Horsager από το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus, στη Δανία.

Δύο παραλλαγές του Πάρκινσον

«Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνικών σάρωσης, διαπιστώσαμε ότι η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να χωριστεί σε δύο παραλλαγές, οι οποίες ξεκινούν σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Για ορισμένους ασθενείς, η νόσος ξεκινά από το έντερο και εξαπλώνεται από εκεί στον εγκέφαλο μέσω νευρικών συνδέσεων. Για άλλους, η ασθένεια ξεκινά στον εγκέφαλο και εξαπλώνεται στα έντερα και σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά », εξηγεί ο Per Borghammer. Επισημαίνει επίσης ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον στο μέλλον, καθώς θα βασίζεται στο συγκεκριμένο πρότυπο του ασθενούς.

Ευρύ φάσμα συμπτωμάτων

«Μέχρι τώρα, αρκετοί θεωρούσαν την ασθένεια ως σχετικά ομοιογενή και την όριζαν με βάση τις κλασικές διαταραχές της κίνησης. Αλλά ταυτόχρονα, μας προβλημάτισε το ευρύτατο φάσμα των συμπτωμάτων. Με αυτά τα νέα δεδομένα, η διαφορά στα συμπτώματα βγάζει περισσότερο νόημα» εξηγούν οι ερευνητές. Οι ερευνητές αναφέρονται στους δύο τύπους της νόσου του Πάρκινσον ως εκείνη που ξεκινά από το σώμα και εκείνη που ξεκινά από τον εγκέφαλο. Στην περίπτωση που η νόσος του Πάρκινσον ξεκινά από το σώμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μελετηθεί η σύνθεση βακτηρίων στο έντερο, γνωστή και ως μικροχλωρίδα, μιας και έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον έχουν διαφορετικό μικροβιώμα στο έντερο.

«Στην περίπτωση που η νόσος του Πάρκινσον ξεκινά από τον εγκέφαλο, τότε η κατάσταση είναι πιο δύσκολη» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Αυτή η παραλλαγή της νόσου είναι πιθανώς σχετικά χωρίς συμπτώματα έως ότου εμφανιστούν τα συμπτώματα της διαταραχής της κίνησης και ο ασθενής διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον. Έως τότε ο ασθενής μπορεί να έχει ήδη χάσει περισσότερα από το μισό σύστημα ντοπαμίνης και επομένως θα είναι πιο δύσκολο να επιβραδυνθεί η ασθένεια» καταλήγουν.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" ,"ΣΚ ΣΤΟ HIGHTV" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: