Αρχαία επιγραφή αποκαλύπτει το όνομα του βασιλιά που ίσως εκθρόνισε τον Μίδα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Αρχαία επιγραφή αποκαλύπτει το όνομα του βασιλιά που ίσως εκθρόνισε τον Μίδα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
27 Φεβρουαρίου 2020 22:11:33

Μία αρχαία επιγραφή, που βρέθηκε τυχαία σε έργα άρδευσης, ίσως αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία για μία επίθεση ενάντια στο βασίλειο της Φρυγίας τον 8ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με το μύθο, ο βασιλιάς Μίδας, ένας άπληστος αλλά μάλλον καλοπροαίρετος ηγεμόνας, ο οποίος μετέτρεπε σε χρυσό ό,τι άγγιζε, κυβερνούσε κάποτε το αχανές βασίλειο της Φρυγίας.

Σε αντίθεση με όσα θέλει ο μύθος να πιστέψουμε, το άγγιγμα του Μίδα, δεν ήταν πραγματικό. Όμως, η Φρυγία, που στα εδάφη της αναπτύσσεται η σημερινή Τουρκία, ήταν σίγουρα υπαρκτή, ενώ – πέρα από τον μύθο – για το βασιλικό όνομα «Μίδας», έχει διατυπωθεί η άποψη ότι αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά πρόσωπα. Πλέον ερευνητές αποκάλυψαν στοιχεία για μία σύγκρουση κατά την οποία το βασίλειο μπορεί να έπεσε στα χέρια εχθρών κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.
Όπως αποκαλύπτει το Live Science, σε μία επιγραφή που εντοπίστηκε κατά τη διεξαγωγή έργων σε αρδευτικό κανάλι, γίνεται αναφορά σε μία επίθεση ενάντια στη Φρυγία από έναν αρχαίο πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου. Με έκταση περίπου 300 στρεμμάτων η πόλη ήταν πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες στην περιοχή. Μιλώντας για την επιγραφή, ο James Osborne, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγου, ανέφερε ότι παρέχει νέες πληροφορίες για την Εποχή του Σιδήρου στη Μέση Ανατολή. Το περασμένο καλοκαίρι, ένας αγρότης σκόνταψε στην ημιβυθισμένη πέτρα, ενώ δούλευε σε στο κανάλι στη νότια Τουρκία και ενημέρωσε τον Osborne και τους συναδέλφους για το εύρημα. Οι αρχαιολόγοι βρίσκονταν στα μέσα μίας έρευνας στον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο Türkmen-Karahöyük, έναν μεγάλο αρχαίο οικισμό, σύμφωνα με τον Harry Cockburn του Independent.
Οι αρχαιολόγοι έσπευσαν στο σημείο και αναγνώρισαν αμέσως τη λουβική γλώσσα στην επιγραφή. Η αρχαία γλώσσα ήταν υποκλάδος των γλωσσών της Ανατολίας η οποία ομιλούνταν στην περιοχή της νοτιοκεντρικής Μικράς Ασίας έως τον 7ο αιώνα π.Χ.. Οι Λούβιοι ή Λουβίτες είναι πιθανόν να βρίσκονται πίσω από περιφερειακές συγκρούσεις πριν από 3.200 χρόνια και συνδέθηκαν με την κατάρρευση των τοπικών «υπερδυνάμων της εποχής του Χαλκού». Σύμφωνα με το smithsonianmag.com, με τη βοήθεια του τοπικού μουσείου, καθώς λίγοι ερευνητές μπορούν να διαβάσουν την γλώσσα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι η επιγραφή αναφέρεται σε έναν βασιλιά, τον Hartapu, ο οποίος ήταν ηγεμόνας ενός μεγάλου πολιτισμού γειτονικού του οικισμού Türkmen-Karahöyük.
Ο Hartapu θέλησε να κατακτήσει τη Φρυγία, που αναφέρεται με το όνομα Μούσκα στην επιγραφή, και έστειλε στρατό στους γείτονές του. Παρότι δεν κατονομάζεται πουθενά το όνομα του Μίδα, η αφήγηση συμπίπτει με τις ημέρες της ηγεμονίας του, που ίσως έληξαν άδοξα καθώς οι θεοί παρέδωσαν τον (αμυνόμενο) βασιλιά «στη χάρη του Hartapu», σύμφωνα με την επιγραφή. Τα όσα αναφέρονται στην επιγραφή είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο αναφορές στον Hartapu βρέθηκαν και σε ένα κοντινό ηφαίστειο γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι όντως υπήρξε ηγεμόνας της περιοχής.
Με πληροφορίες από smithsonianmag.com/wikipedia


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: