Kύπρος: Επεισόδιο κατοχικού στρατού & ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Προειδοποιεί για ένταση σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης o Ε.Aποστολάκης | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Kύπρος: Επεισόδιο κατοχικού στρατού & ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Προειδοποιεί για ένταση σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης o Ε.Aποστολάκης

30 Μαρτίου 2019 15:44:16

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ κατοχικού στρατού και της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έλαβε χώρα πριν λίγες ώρες στα Στροβίλια επιβεβαιώνοντας πλήρως την “αναδιαμόρφωση συνόρων” και την νέα απώλεια εθνικού εδάφους στην Κύπρο.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν ο συνταγματάρχης Έντμουντ Φρίλι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσπάθησε να εισέλθει νόμιμα στην περιοχή Στροβιλιών. Ομως οι κατοχικές αρχές του αρνήθηκαν την είσοδο λέγοντας πως πρόκειται για “στρατιωτική ζώνη”.

Σε δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι αναφέρει ότι o υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιχείρησε να επιθεωρήσει την περιοχή χωρίς να ... “λάβει την απαραίτητη άδεια από τις «δυνάμεις ασφαλείας»”, γεγονός που προκάλεσε ένταση μεταξύ του ιδίου και του στρατού κατοχής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα όργανα του κατοχικού καθεστώτος, «αστυνομία» και «δυνάμεις ασφαλείας», δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στην περιοχή και να πάει στο γραφείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρίσκεται στην περιοχή των Στροβιλιών!

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Κίπρις Πόστασι «η μη αναμενόμενη επίσκεψη ενόχλησε τις δυνάμεις ασφαλείας» και σημειώνει πως υπήρξε ένταση μεταξύ του αξιωματικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της λεγόμενης «αστυνομίας».

Οι κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή απαιτούσαν από τον συνταγματάρχη Φρίλι να προβεί στις απαραίτητες αιτήσεις προκειμένου να του παραχωρηθεί άδεια εισόδου. Κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε να πράξει. 

Ο συνταγματάρχης Έντμουντ Φρίλι είναι ο ανώτερος αξιωματικός των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητα τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας κατά μήκος της νεκρής ζώνης και μεταξύ των πλευρών στο νησί.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προβαίνει σε σχετικές επιθεωρήσεις.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας, την προηγούμενη ημέρα ο συνταγματάρχης Φρίλι είχε προβεί, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, σε επιθεώρηση θέσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το όλο θέμα φαίνεται να προέκυψε όταν ο Φρίλι φτάνοντας στην περιοχή Στροβιλιών θέλησε να ελέγξει το γραφείο και το φυλάκιο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην περιοχή. Η ευρύτερη περιοχή θεωρείται από τις κατοχικές δυνάμεις ως στρατιωτική ζώνη, απαιτείται σχετική άδεια προκειμένου να επιτραπεί κάποιος να διέλθει. Η «αστυνομία» και ο κατοχικός στρατός δεν επέτρεπαν στον Φρίλι να πάει στο φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς δεν είχε λάβει τη σχετική άδεια.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι υπήρξαν φραστικοί διαπληκτισμοί μεταξύ του αξιωματικού της ειρηνευτικής δύναμης και των «αστυνομικών» του κατοχικού καθεστώτος.

Όπως σημειώνεται στο κατοχικό δημοσίευμα, ο Φρίλι είχε απειλητική συμπεριφορά. Σύμφωνα με την Κίπρις Πόστασι, παρά τα όσα είχαν συμβεί, ο Φρίλι δεν κατάφερε να περάσει το σημείο ελέγχου που ήγειρε ο κατοχικός στρατός στα Στροβίλια.

Το όχημα των Ηνωμένων Εθνών που βρέθηκε στην περιοχή των Στροβιλιών όπως παρουσιάζεται σε φωτογραφία που δημοσίευσε η Κίπρις Πόστασι. Στην φωτογραφία ο συνταγματάρχης Φρίλι.

Προειδοποιεί ο Έλληνας ΥΠΑΜ Ε.Αποστολάκης

Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της εντολής ή της σύνθεσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για το στάτους κβο στο νησί και για τον πρωταρχικό στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στην υπουργική σύνοδο του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του οργανισμού.

Η σύνοδος αποσκοπεί στην εξέταση της διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου υλοποίησης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, αναφορικά με τις δυνατότητες και την απόδοση τους καθώς και την προστασία αμάχων.

Συμμετείχαν Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών από 52 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει αργότερα.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας είπε ότι ο ΟΗΕ αποτελεί το θεμέλιο της ειρήνης και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ελλάδα, παραμένοντας προσηλωμένη στον Καταστατικό Χάρτη λειτουργίας του, συμμετέχει διαχρονικά στις ειρηνευτικές αποστολές που πραγματοποιεί.

Αναφερόμενος στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τρέχουσα σύνθεση της δύναμης και η εντολή της, αποτελούμενη από στρατιωτική, αστυνομική και πολιτική συνιστώσα, ευθυγραμμίζεται με τις πραγματικές ανάγκες στο έδαφος και είναι πολύ αναγκαία.

«Κατά την άποψή μας, τόνισε, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της εντολής ή της σύνθεσης της Δύναμης θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για το status quo στο νησί και για τον πρωταρχικό στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, από το σημείο όπου διακόπηκαν στη συνδιάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: