Η Ινδία μπήκε στις «υπερδυνάμεις του διαστήματος»: Εξαπέλυσε αντιδορυφορικό όπλο – Αντίδραση από Πακιστάν | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η Ινδία μπήκε στις «υπερδυνάμεις του διαστήματος»: Εξαπέλυσε αντιδορυφορικό όπλο – Αντίδραση από Πακιστάν

27 Μαρτίου 2019 19:16:48

Η Ινδία έγινε την Τετάρτη μέλος του πολύ στενού κύκλου των χωρών που διαθέτουν την ικανότητα να καταρρίψουν με πύραυλο δορυφόρους στο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος δήλωσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να «δημιουργήσει πολεμική ατμόσφαιρα».

Μια ινδική υπηρεσία στρατιωτικής έρευνας, η DRDO, προχώρησε σήμερα στην καταστροφή ενός ινδικού δορυφόρου σε χαμηλή επίγεια τροχιά από ένα νησί ανοικτά του κρατιδίου Οντίσα (ή Ορίσα — ανατολική Ινδία) με αποτέλεσμα η Ινδία να γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που επιτυγχάνει αυτό το τεχνολογικό κατόρθωμα. Η «αποστολή Shakti» («Δύναμη» στα χίντι) διήρκεσε τρία λεπτά.

«Πριν από λίγο, οι επιστήμονές μας κατέρριψαν έναν δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων», ανέφερε ο Μόντι σε τηλεοπτικό διάγγελμα, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των βουλευτικών εκλογών στον γίγαντα της νότιας Ασίας.

«Σκοπός μας είναι να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη και όχι να δημιουργήσουμε πολεμική ατμόσφαιρα. Αυτό δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας», είπε σε αυτό το έκτατο διάγγελμα ο εθνικιστής ινδουιστής ηγέτης, που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία για μια δεύτερη πενταετή θητεία.

«Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας για την Ινδία», είπε, εκτιμώντας πως η χώρα των 1,25 δισεκ. κατοίκων εντάσσεται με αυτό τον τρόπο στις «υπερδυνάμεις του διαστήματος». Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα έχουν επιδείξει παρόμοια τεχνολογία.

Πριν από την Ινδία, η νεοεισερχόμενη στο κλαμπ ήταν η Κίνα, η οποία προχώρησε σε μια τέτοια εκτόξευση για πρώτη φορά το 2007.

Η καταστροφή του δορυφόρου από πύραυλο παρουσιάζει το μειονέκτημα ότι δημιουργεί χιλιάδες θραύσματα τα οποία γυρίζουν με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τη Γη, σημειώνουν ειδικοί, αποτελώντας κίνδυνο για άλλα διαστημικά αντικείμενα.

«Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαστημικά απορρίμματα. Ό,τι απορρίμματα δημιουργηθούν θα αποσυντεθούν και θα ξαναπέσουν στη Γη σε μερικές εβδομάδες», ανέφερε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία στον σύγχρονο κόσμο, όπου οι δορυφόροι είναι ζωτικής σημασίας για τις τηλεπικοινωνίες, παρακολουθούν τα μετεωρολογικά φαινόμενα ή εξυπηρετούν σκοπούς των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η Ινδία δεν έχει καμία πρόθεση να ριχθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα», διαβεβαίωσε το Νέο Δελχί. «Υποστηρίζαμε πάντα πως το διάστημα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.»

Ωστόσο η δοκιμή αυτή δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους μεγάλους ανταγωνιστές της Ινδίας στην περιοχή, όπως το Πακιστάν –με το οποίο οι εντάσεις είναι πολύ έντονες τις τελευταίες εβδομάδες– και ο κινεζικός γίγαντας, σύμφωνα με ειδικούς.

Αυτή η δοκιμή «δεν είναι τόσο για την καταστροφή των δορυφόρων όσο μια επίδειξη της ικανότητας να πραγματοποιηθούν πλήγματα σε μεγάλο ύψος, μια ικανότητα-κλειδί για βελτίωση σε πολλούς τομείς — μεταξύ των οποίων η άμυνα απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνική ικανότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνκιτ Πάντα από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

«Έτσι θα γίνει αντιληπτό το μήνυμα στο Ισλαμαμπάντ», πρόσθεσε.

Αντίδραση από το Πακιστάν

Το Πακιστάν αντέδρασε συγκρίνοντας την ινδική κυβέρνηση με τον Δον Κιχώτη που εφορμά στους ανεμόμυλους νομίζοντας ότι πολεμά τους εχθρούς, στο περίφημο μυθιστόρημα του Θερβάντες: «Κάθε έθνος έχει την ευθύνη να αποφεύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στη στρατιωτικοποίηση» του διαστήματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης γίνεται καθώς ο Ναρέντρα Μόντι ελπίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές που ξεκινούν στις 11 Απριλίου και για τις οποίες 900 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 23 Μαΐου.

Μπορεί ο ινδικός πολιτικός κόσμος να χαιρέτισε αυτή την τεχνολογική πρόοδο και να συνεχάρη τις κυβερνητικές υπηρεσίες που βρίσκονται πίσω από το σχέδιο, όμως οι αντίπαλοι του Μόντι τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί το επίτευγμα αυτό ως εκλογική προπαγάνδα μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές και διερωτήθηκαν για τη χρονική στιγμή της πραγματοποίησής του.

«Σήμερα, ο Ναρέντρα Μόντι προσέφερε μια δωρεάν τηλεοπτική ώρα και εξέτρεψε την προσοχή του έθνους από τα θέματα στο έδαφος –την ανεργία, την αγροτική κρίση και την ασφάλεια των γυναικών– δείχνοντας με το δάχτυλο τον ουρανό», έγραψε στο Twitter ο Ακίλες Γιαντάβ, ένας επιδραστικός πολιτικός αξιωματούχος του κρατιδίου Ούταρ Πραντές.

Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα διακρίνεται τα τελευταία χρόνια από ένα κράμα φιλοδοξίας και λιτότητας, με λειτουργικά κόστη πολύ μικρότερα από εκείνα των ομολόγων του. Το 2014 η Ινδία έθεσε ένα διαστημικό ερευνητικό όχημα σε τροχιά γύρω από τον Άρη έναντι περίπου του ενός δεκάτου του προϋπολογισμού της αμερικανικής NASA για μια παρόμοια αποστολή.

Το Νέο Δελχί υπολογίζει μέχρι το 2022 να στείλει πλήρωμα τριών αστροναυτών στο διάστημα, που θα είναι η πρώτη επανδρωμένη πτήση του


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: