Μυστηριώδης τουρκική εταιρεία μετέφερε σχεδόν 1 δισ. δολάρια χρυσό από τη Βενεζουέλα

Μυστηριώδης τουρκική εταιρεία μετέφερε σχεδόν 1 δισ. δολάρια χρυσό από τη Βενεζουέλα  Η τουρκική εταιρεία ξεκίνησε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τον Ιανουάριο του 2018, όταν εισήγαγε χρυσό αξίας 41 δισ. δολαρίων από τη Βενεζουέλα, στην πρώτη συναλλαγή των δύο χωρών

Δυο μήνες αφότου ο Νικολά Μαδούρο επισκέφθηκε τον Ερντογάν στην Άγκυρα, μια μυστηριώδης εταιρεία εν ονόματι «Sardes» ξεπήδησε από το πουθενά.

Η τουρκική εταιρεία ξεκίνησε εκρηκτικά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τον Ιανουάριο του 2018, όταν εισήγαγε χρυσό αξίας 41 δισ. δολαρίων από τη Βενεζουέλα, στην πρώτη τους τέτοια συναλλαγή μεταξύ των δύο χωρών που καταγράφηκε σε αρχεία που φθάνουν έως και 50 χρόνια πίσω.

Τον επόμενο μήνα ο όγκος υπερδιπλασιάστηκε, με τη Sardes να μεταφέρει χρυσό $100 δισ. στην Τουρκία.

Μέχρι τον Νοέμβριο, όταν και ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο χρυσό της Βενεζουέλας και αφού έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία για τις εμπορικές της συναλλαγές, είχαν σταλεί ράβδοι αξίας 900 εκατ. δολαρίων από το πολύτιμο μέταλλο στη γειτονική χώρα.

Όχι κι άσχημα για μια εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο μόλις 1 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με έγγραφα των ρυθμιστικών αρχών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ταξίδεψε στο Καράκας τον Δεκέμβριο 2018, επισημαίνεται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αποτελεί επιλογή για χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να απομονώσει τις κυβερνήσεις που θεωρεί εχθρικές ή διεφθαρμένες.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αναγνώρισαν πρόσφατα τον ηγέτη της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας, διχάζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Νωρίτερα χθες το newmoney.gr μετέδιδε πως ο Μαδούρο λεηλάτησε χρυσό αξίας $3,1 δισ. – Πάνω από το 40% των αποθεμάτων πωλήθηκαν σε Τουρκία και ΗΑΕ

Ο Μαδούρο στράγγιξε σχεδόν το μισό χρυσό της Βενεζουέλας

Ο Νικολά Μαδούρο πούλησε παραπάνω από το 40% των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας πέρυσι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να αποπληρώσει εκατομμύρια ομολογιούχους, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Συνολικά η κυβέρνηση πούλησε 73 τόνους χρυσού σε δύο εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία, όπως ανέφερε ο συνταγματικός νομοθέτης της αντιπολίτευσης Carlos Paparoni.

Αυτό στράγγιξε τα αποθέματα χρυσού, αντλώντας 110 τόνους στο τέλος του 2018 από τους συνολικά 184 τόνους, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που διασταύρωσαν τα στοιχεία της αντιπολίτευσης.

Ο Μαδούρο πραγματοποίησε «επιδρομή» στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας στο Καράκας, όπου φυλάσσονταν 2,34 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού (αξίας άνω των 3,1 δισ. δολαρίων στις τρέχουσες τιμές), καθώς το δημόσιο χρέος συσσωρευόταν και οι επιλογές χρηματοδότησης στέρεψαν αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο σοσιαλιστικό καθεστώς.

Εν μέσω διεθνούς πίεσης προκειμένου να πειστεί ο αυταρχικός ηγέτης να εκχωρήσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση, η αντιπολίτευση προσπαθεί να μπλοκάρει περαιτέρω πωλήσεις χρυσού έτσι ώστε να αποφευχθεί η λεηλασία της χώρας κατά τις τελευταίες ημέρες του Μαδούρο στην εξουσία.

Σχεδόν 24 τόνοι χρυσού πωλήθηκαν στην τουρκική Sardes Kiymetli Madenler SA στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Paparoni. Η εταιρεία έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να εισηχθεί στο χρηματιστήριο μεταλλευμάτων Borsa Istanbul Precious Metals στις 26 Δεκεμβρίου 2017, λίγες μόλις ημέρες αφότου υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με έγγραφα που κατέχει το Bloomberg. Η τουρκική εταιρεία αρνείται να σχολιάσει.

Γύρω στους 27,3 τόνους στάλθηκαν στη Noor Capital των ΗΑΕ, ενώ ο υπόλοιπος χρυσός ταξίδεψε στη Goetz Gold , επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τηλεφωνήματα από το Bloomberg στις εν λόγω εταιρείες για κάποιο σχόλιο δεν απαντήθηκαν.

Πηγή: newmoney.gr

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: