Ο πιο δριμύς χειμώνας στην ιστορία του Βυζαντίου | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ο πιο δριμύς χειμώνας στην ιστορία του Βυζαντίου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
13 Δεκεμβρίου 2018 09:42:26

Την εποχή που αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν ο Κωνσταντίνος Ε΄ ο Κοπρώνυμος, ο χειμώνας του 763-64 ήταν ο πιο δριμύς χειμώνας σε όλη την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Με βάση τις πληροφορίες που αντλούμε από τον βυζαντινό χρονογράφο Θεοφάνη τον Ομολογητή, το δριμύ ψύχος που επικρατούσε εκείνο το χειμώνα ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 763 και συνετέλεσε ώστε να παγώσει ο Εύξεινος Πόντος σε μεγάλη έκταση και βάθος. Στη συνέχεια, μεγάλα κομμάτια πάγου κατέκλυσαν τον Βόσπορο και έπλευσαν ως τα θαλάσσια τείχη της Κωνσταντινούπολης.

Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έγιναν τότε μάρτυρες ενός παράδοξου περιστατικού. Μαζί με τα κομμάτια πάγου, μεταφέρθηκαν ως τα τείχη της Πόλης παγωμένα άγρια και ήμερα ζώα, μια εικόνα που προκαλούσε την απορία και τον φόβο των κατοίκων.Οι πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν εκείνο τον χειμώνα έως τον Φεβρουάριο του 764 στη βόρεια-ανατολική Βαλκανική, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, αλλά και στις περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Ο συνδυασμός μάλιστα των χαμηλών θερμοκρασιών και της έντονης χιονόπτωσης προκάλεσαν την εξομοίωση της επιφάνειας της Μαύρης Θάλασσας με την επιφάνεια της ξηράς, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να περνούν οι άνθρωποι πεζή και με άμαξες πάνω από τη θάλασσα.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 764 ο πάγος έσπασε σε μεγάλα τμήματα, τα οποία παρασύρθηκαν με τη βοήθεια δυνατών ανέμων προς το νοτιοανατολικό άκρο του Εύξεινου Πόντου και μέσω των ρευμάτων του Βοσπόρου, κατέκλυσαν τη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης και την Προποντίδα. Φαίνεται πως τα κομμάτια των πάγων χτύπησαν τα παραλιακά τείχη της Πόλης προκαλώντας ζημιές.

Όλος αυτός ο πάγος που συσσωρεύτηκε έξω από την Κωνσταντινούπολη, το κρύο και οι χιονοπτώσεις που πρέπει να ακολούθησαν, συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας φυσικής πλωτής γέφυρας από πάγο ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη, την ασιατική ακτή του Βοσπόρου και την περιοχή βόρεια του Γαλατά.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: