Τα μυστικά των μεσαιωνικών κάστρων – Κρυφά περάσματα, πύλες θανάτου και ο ρόλος της τάφρου | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Τα μυστικά των μεσαιωνικών κάστρων – Κρυφά περάσματα, πύλες θανάτου και ο ρόλος της τάφρου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
24 Νοεμβρίου 2018 19:05:00

Τα Μεσαιωνικά κάστρα εξακολουθούν να μαγεύουν ακόμη και σήμερα. Τόσο για την κατασκευή τους όσο και για τα μυστικά τα οποία κρύβουν. Μυστικά τα οποία έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό τους αλλά και την εφευρετικότητα των κατασκευαστών τους οι οποίοι κάθε άλλο παρά τυχαίες κινήσεις έκαναν.

Σύμφωνα με το thevintagenews.com, τα πάντα είχαν μελετηθεί ώστε να μπορούν να προστατεύουν με τον καλύτερο τρόπο τους κατοίκους τους.
Διαβάστε αναλυτικά ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστικά που αφορούσαν την κατασκευή τους:
Η Τάφρος
Η τάφρος που περιέβαλε συνήθως ένα Μεσαιωνικό Κάστρο είχε δημιουργηθεί όχι τόσο για να αποτρέπει την εισβολή κάποιων στο κάστρο, άλλωστε κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά για άλλον λόγο. Ποιος ήταν αυτός; Το να μην μπορούν οι επίδοξοι εισβολείς να σκάψουν τούνελ και να βρεθούν μέσα στο κάστρο, καθώς το νερό θα τους χαλούσε τα σχέδια.
Ομόκεντροι Κύκλοι Άμυνας
Μία ευφυής σύλληψη στη λειτουργία των Μεσαιωνικών κάστρων είχε να κάνει με τα διάφορα τμήματα άμυνας που είχαν δημιουργηθεί ώστε να είναι απόρθητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκειμένου κάποιος να μπορέσει να το καταλάβει θα έπρεπε να περάσει μία σειρά από διαδοχικά εμπόδια. Έναν εξωτερικό τοίχο, στη συνέχεια μία τάφρο, έναν ακόμη εσωτερικό τοίχο και στη συνέχεια κάποιο πύργο.
Η κεντρική πύλη ως παγίδα θανάτου
Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία των κάστρων ήταν η κεντρική τους πύλη, η οποία συχνά μετατρέπονταν σε θανάσιμη παγίδα. Συχνά η πύλη οδηγούσε σε μια μικρή αυλή η οποία διέθετε επίσης μια κύρια πύλη. Η μπροστινή κεντρική πύλη αποτελούνταν από μία κατασκευή από σίδερο. Σε περίπτωση που οι επιτιθέμενοι την έσπαγαν και εισέβαλαν μέσα τότε απλά θα παγιδεύονταν στη μικρή αυλή, ενώ οι υπερασπιστές της πόλης θα μπορούσαν να τους εξολοθρεύσουν ρίχνοντας φωτιά η βέλη από μικρές τρύπες που υπήρχαν τριγύρω.
Τα κρυμμένα μυστικά της κατασκευής των σκαλοπατιών
Οι σκάλες των κάστρων έκρυβαν επίσης ένα μυστικό. Συχνά ήταν κατασκευασμένες πολύ στενές και με δεξιόστροφη κατεύθυνση. Αυτό ανάγκαζε τους επιτιθέμενους να ανεβαίνουν τις σκάλες έχοντας το σπαθί στο δεξί τους χέρι προς το εσωτερικό της καμπύλης του τοίχου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολο το χειρισμό τους. Επίσης πολλά από τα σκαλιά είχαν διαφορετικό ύψος. Κάποια ήταν πιο ψηλά και άλλα πιο χαμηλά. Αυτό ήταν κάτι που οι μόνιμοι κάτοικοι του κάστρου το είχαν συνηθίσει. Όχι όμως και οι επιτιθέμενοι, με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτοι.
Μυστικά περάσματα
Ε, τώρα τι Μεσαιωνικό κάστρο θα ήταν εάν δεν υπήρχαν μυστικά περάσματα; Πολλά από αυτά διέθεταν όντως μυστικά περάσματα τα οποία οδηγούσαν σε μία απόσταση αρκετά μακρινή από το κάστρο. Αυτό συνέβαινε διότι σε περίπτωση επίθεσης θα μπορούσαν να διαφύγουν, ή να μπορέσουν να βγουν και να πάρουν προμήθειες σε περίπτωση πολιορκίας.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: