Κύπριος υπουργός Άμυνας: «Όλα βαίνουν ομαλά στην κυπριακή ΑΟΖ» | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Κύπριος υπουργός Άμυνας: «Όλα βαίνουν ομαλά στην κυπριακή ΑΟΖ»

31 Οκτωβρίου 2018 13:38:00

Ο Κύπριος Υπουργός Σάββας Αγγελίδης ανέφερε σήμερα οτι «στόχος του Υπουργείου Αμυνας της Κύπρου, σε συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες της χώρας είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, κατά την διάρκεια της Πολυεθνικής Ασκησης «Νέμεσις 2018», που διεξάγεται σήμερα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός είπε πως στην άσκηση «συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις από Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και Υπηρεσίες άλλων χωρών και ιδιωτικών εταιρειών.

Σκοπός της άσκησης είναι η ανάπτυξη της αποτελεσματικότερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ αυτών των ομάδων για αντιμετώπιση κινδύνων είτε σε εμπορικά πλοία και σε πλατφόρμες, με σενάρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση τρομοκρατίας αλλά και με ατυχήματα με μαζικές διασώσεις και ρύπανση στη θάλασσα».
Ερωτηθείς για την άσκηση η οποία διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά, ο Κύπριος Υπουργός είπε πως «οι επαναλαμβανόμενες αυτές ασκήσεις ουσιαστικά μας έχουν καθιερώσει ως μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει τις εμπειρίες» ενώ υπάρχουν και άλλες χώρες που «ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αυτές τις εμπειρίες για αντιμετώπιση των κινδύνων».
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν σχέδια για συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, απάντησε πως «είναι γεγονός ότι στα πλαίσια της αμυντικής διπλωματίας, μέριμνα και σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε σχέσεις με τα γειτονικά κράτη με μοναδικό σκοπό την ασφάλεια στην περιοχή και η ασφάλεια εξυπακούει την ανάπτυξη».Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου με την πραγματοποίηση γεωτρήσεων, την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στη περιοχή και τη σημαντική παρουσία ναυτικών δυνάμεων από μεγάλες χώρες, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «όλα βαίνουν ομαλά. Εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε συλλογικά με όλες τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας».
Από την πλευρά του ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής ανέφερε ότι «η άσκηση Νέμεσης διεξάγεται για 5η συνεχόμενη χρονιά υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ και κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες συμμετοχές. Διαδραματίζουμε πλέον ένα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων στη περιοχή και στην αντιμετώπιση ατυχημάτων είτε κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων, είτε σε περίπτωση ναυτικού και αεροπορικού ατυχήματος».
Πρόσθεσε ότι «τα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνουν τους πιο πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση γεωτρήσεων, δηλαδή τρομοκρατική ενέργεια, τυχαίο ατύχημα σε πλατφόρμα και ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος πάνω από 10 πολεμικά πλοία, 8 ελικόπτερα και αεροσκάφη από διάφορες χώρες, ομάδες αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών και συνολικά στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 750 ατόμων, στρατιωτικών λειτουργών και άλλων Υπηρεσιών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φυτιρής είπε πως στην άσκηση λαμβάνουν μέρος «εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Γαλλία που πάντοτε συμμετέχουν ενώ φέτος συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ιορδανία».


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: