Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα λευκό ίχνος υδρατμών πάνω από ένα ηφαίστειο στον ισημερινό του πλανήτη Άρη.
Έμοιαζε με ένδειξη έκρηξης, καθώς όμως οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του «κόκκινου πλανήτη» είναι εξαιρετικά χαμηλές, οι επιστήμονες ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν μία διαφορετική εξήγηση. Είχαν παρατηρήσει, άλλωστε, και στο παρελθόν ένα αντίστοιχο φαινόμενο, σύμφωνα με το Science Alert.
Η «ουρά» υδρατμών μήκους 1.500 χιλιομέτρων φωτογραφήθηκε από το διαστημόπλοιο Mars Express στις 13 Σεπτεμβρίου. Παρότι, ο ατμός έμοιαζε να αναδύεται από την κορυφή του ηφαιστείου, οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς… για οφθαλμαπάτη καθώς έχουν μεσολαβήσει εκατομμύρια χρόνια από την τελευταία φορά που σημειώθηκε έκρηξη ηφαιστείου στον Άρη.
Οι μετεωρολόγοι, ωστόσο, γνωρίζουν το φαινόμενο που προκάλεσε την οφθαλμαπάτη. Παρατηρείται συνήθως στην κάτω πλευρά των βουνών, όπου πυκνές μάζες αέρα κοντά στην επιφάνεια ανεβαίνουν προς τα πάνω και διογκώνονται καθώς ψύχονται, επιτρέποντας συμπύκνωση της υγρασίας σε σωματίδια σκόνης.
Ανά ορισμένα γήινα έτη, σύννεφα παγωμένου νερού απελευθερώνονται καθώς αέρας με υγρασία κινείται προς τα πάνω στις πλαγιές του ηφαιστείου. Παρόμοιες εικόνες είχαν ληφθεί από το Mars Express το 2009, το 2012 και το 2015. Ως εκ τούτου, η επανεμφάνιση τού φαινομένου το 2018 δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως η επανεμφάνιση σύννεφου θα επιτρέψει στους επιστήμονες να υπολογίσουν την πυκνότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Άρη.