Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες πόλεις της Ελλάδας για σεισμούς
Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες πόλεις της Ελλάδας για σεισμούς

Οι σεισμοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για την Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση με τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου.
Η Ελλάδα έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκ των οποίων, οι 20 σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, οι 17 στην Κεφαλλονιά και οι 16 στη Λευκάδα κατατάσσοντας το Ιόνιο ως την πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας.

Η σεισμική επικινδυνότητα ανά περιοχή
Με βάση τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000, οι περιοχές της Ελλάδος κατατάσσονται, από απόψεως σεισμικής επικινδυνότητας, σε τέσσερις κατηγορίες, ξεκινώντας από την Δ’ με τις περιοχές πιο υψηλού κινδύνου και καταλήγοντας στην Α’ ζώνη, που περιλαμβάνει τις «λιγότερο» σεισμογενείς περιοχές.
Δ’ Ζώνη (Η πιο επικίνδυνη)
-Αργοστόλι (Κεφαλληνίας)
-Σάμη (Κεφαλληνίας)
-Ζάκυνθος
-Ιθάκη
-Λευκάδα
Γ’ Ζώνη (Επικίνδυνη αλλά όχι όσο η Δ’)
-Αίγιο
-Αταλάντη
-Βόλος
-Ηγουμενίτσα
-Ηράκλειο
-Θήβα
-Κόρινθος
-Κύθηρα
-Κως
-Λαμία
-Λάρισα
-Λιβαδειά
-Μυτιλήνη
-Ναύπακτος
-Πάτρα
-Πρέβεζα
-Πύργος
-Ρέθυμνο
-Ρόδος
-Σάμος
-Καλάβρυτα
-Καλαμάτα
-Καρδίτσα
-Κάρπαθος
-Κέρκυρα
-Κιλκίς
-Φάρσαλα
-Χαλκίδα
-Χανιά
-Χίος
Β’  Ζώνη (Μεσαίας επικινδυνότητας)
-Αθήνα
-Αγρίνιο
-Άρτα
-Γρεβενά
-Δράμα
-Θεσσαλονίκη
-Σαντορίνη
-Ιωάννινα
-Καβάλα
-Κομοτηνή
-Μεσολόγγι
-Μέτσοβο
-Ναύπλιο
-Ξάνθη
-Καλαμπάκα
-Καρπενήσι
-Κοζάνη
-Σκύρος
-Σπάρτη
-Τρίκαλα 
Α’ Ζώνη (Σχεδόν καθόλου επικίνδυνη)
-Αλεξανδρούπολη
-Ανδρός
-Βέροια
-Γιαννιτσά
-Διδυμότειχο
-Έδεσσα
-Ερμούπολη (Σύρος)
-Θάσος
-Κύμη
-Λαύριο
-Μήλος
-Νάουσα
-Ορεστιάδα
-Πάρος
-Πτολεμαΐδα
-Σέρρες
-Κάρυστος
-Καστοριά
-Κατερίνη
-Φλώρινα
Οι τρεις ζώνες
Οι ζώνες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι:
Η πρώτη περιοχή βρίσκεται βορείως της Λευκάδας και η σεισμική δραστηριότητα εκεί οφείλεται σε συμπιεστικές δυνάμεις περίπου ανατολικής – δυτικής διεύθυνσης (κάθετες στη διεύθυνση των ακτών της Δυτικής Ελλάδας).
Η δεύτερη περιοχή βρίσκεται νοτίως της Κεφαλονιάς και αποτελεί το δυτικό τμήμα του Ελληνικού Τόξου. Η σεισμική δραστηριότητα εκεί οφείλεται στη σύγκλιση μεταξύ της αφρικανικής πλάκας και του Αιγαίου και της κατάδυσης της πρώτης κάτω από τη δεύτερη. Αποτέλεσμα της κατάδυσης αυτής είναι και η εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας ενδιαμέσου βάθους (εστιακά βάθη σεισμών μεγαλύτερα των 60 χιλιομέτρων) κάτω από την Πελοπόννησο και ανατολικά αυτής ­ περίπου ως τον χώρο των Κυκλάδων.
Η τρίτη περιοχή βρίσκεται μεταξύ των δύο προηγούμενων, στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλλονιάς, από τη Ζάκυνθο ως τη Λευκάδα. Η σεισμική δραστηριότητα εδώ εκδηλώνεται κυρίως κατά μήκος ενός ρήγματος, το οποίο έχει διεύθυνση βορειοανατολική – νοτιοδυτική.
Με λίγα λόγια, η σεισμική δραστηριότητα στον χώρο αυτό εκδηλώνεται επειδή έχουμε μια οριζόντια κίνηση του χώρου νοτίως του ρήγματος προς τα νοτιοδυτικά (προς τη Μεσόγειο) και του χώρου βορείως του ρήγματος προς τα βορειοανατολικά (προς την Πίνδο). Η συνολική σχετική κίνηση κοντά στο ρήγμα αυτό είναι της τάξεως των 25 χιλιοστών ανά έτος.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: