Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα: «Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται σε μια ταραχώδη γειτονιά» | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα: «Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται σε μια ταραχώδη γειτονιά»

23 Οκτωβρίου 2018 21:45:00

Την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, προέταξε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίτ.
Ξεκινώντας την ενημέρωση δημοσιογράφων στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος πρέσβης παρατήρησε πως τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε μια ταραχώδη γειτονιά, στην οποία αντιμετωπίζουν από κοινού μερικές από τις κρίσεις της. Στο μεταναστευτικό οι δύο χώρες συνεργάζονται εκτενώς, πέτυχαν πολλά, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, αλλά ο στόχος είναι Τουρκία και Ελλάδα να εργαστούν μαζί για τον αποτελεσματικό έλεγχο της μετανάστευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρέσβης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με την τουρκική πολιτική ανθρωπιστικής βοήθειας και μετανάστευσης.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο ζήτημα, ο κ. Τσεβίτ ξεδίπλωσε το πλέγμα της τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αλλά και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Κύριοι πυλώνες της τουρκικής αρχιτεκτονικής στο ζήτημα αυτό, όπως ανέλυσε, είναι ο συνδυασμός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθεια. Η λογική πίσω από την προσέγγιση αυτή, όπως είπε, είναι «δεν χαρίζουμε ψάρια, αλλά τους μαθαίνουμε να ψαρεύουν», σημειώνοντας πως όταν συνδυάζονται η ανθρωπιστική και η αναπτυξιακή βοήθεια, καθίσταται πιο αποτελεσματική και αποδοτική η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα, ανέφερε πως ο στόχος είναι η ολική αποτροπή, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει αποδεκτό πως δεν είναι δυνατό να σταματήσουν τελείως. Παρατήρησε μάλιστα πως μετά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ο αριθμός τους μειώνεται γρήγορα. Είναι μεταξύ 50 και 100 καθημερινά. Το 2015 ο αριθμός ανερχόταν στους 7.000, ενώ το πρώτο 8μηνο του 2018 ο μέσος αριθμός καθημερινών αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου είναι 83. (σ.σ. Σύμφωνα με τη FRONTEX, η διέλευση από το Αιγαίο το πρώτο 8μηνο του 2018 αυξήθηκε 24%.)
Ερωτηθείς για τις επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, ανέφερε πως από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου 2016, έως σήμερα ο αριθμός ανέρχεται στους 1.740, εκ των οποίων 309 Σύροι. Συνεχίζοντας, εκτίμησε πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλός και συμπλήρωσε πως αν είναι μεγαλύτερος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέους μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο.

Σκιαγραφώντας την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα του, έκανε λόγο για διπλή πρόκληση για την Τουρκία, από τη μία προσπαθεί να αποτρέψει την εισροή από τα ανατολικά και νότια σύνορά της, και από την άλλη προσπαθεί να εμποδίζει τη διέλευσή τους από τα δυτικά σύνορα προς την Ευρώπη. Η Τουρκία είναι χώρα προορισμού, αλλά και χώρα διέλευσης και προσπαθεί να αποτρέψει και τα δύο, σημείωσε συμπυκνώνοντας τη διπλή αυτή πρόκληση.
Αναδεικνύοντας τη συμβολή της Τουρκίας, επικαλούμενος την έκθεση Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Βοήθειας για το 2017 και το 2018, είπε πως η χώρα του κατατάσσεται πρώτη στην ανθρωπιστική βοήθεια, με 8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής της βοήθειας απευθύνεται σε Σύρους στην Τουρκία, διευκρίνισε και προσέθεσε πως από τα 4,5 εκατ. πρόσφυγες στη χώρα του, περίπου 3,5 εκατ. είναι από τη Συρία.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: